Zaštićene ptice otrovane u parku prirode Rusanda

Tanjug

27. 03. 2018. u 18:20

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je Tanjugu da još ne može da se utvrdi čime su otrovane eje močvarice

Заштићене птице отроване у парку природе Русанда

Foto: Free image Pixabay

Leševi dve jedinke zaštićene vrste ptica Eje močvarice, dve lisice, jazavac i domaća živina, nađeni su tokom minulog vikenda na zaštićenom području parka prirode "Rusanda", u blizini Kumana u Banatu.

Pročitajte još:Zbog šverca zaštićenih vrsta godišnje nestane oko 200.000 ptica!

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je Tanjugu da još ne može da se utvrdi o kom otrovu se radi, ali da se sumnja na furadan.

"Roze supstanca je u 90 posto slučajeva bila furadan, odnosno hemikalija koja je zakonom zabranjena, ali ćemo morati da sačekamo konačne analize kako bismo utvrdili o kojoj je tačno hemikaliji reč. Policija i inspekcija su obavile uviđaj i sada rade na tom slučaju, a mi ćemo zajedno sa ministarstvom i veterinarima morati da utvrdimo uzrok", kazao je Stojnić.

Pročitajte još:PRIRODA POBEDILA ZLOČIN: Jegričkom opet pliva par labudova

On je naveo da se trovanje nije desilo tokom vikenda, već znatno ranije, kao i da je ekipa pronašla uginule životinje u četvrtak, ali zbog snega nisu mogli odmah da reaguju.

"Morali smo da pokrijemo leševe kesama kako ne bismo ugrozili druge životinje koje bi preko njih mogle da se otruju. Stavio bih još jednom akcenat na supstancu roze boje, jer se na ostacima i perju znatno primeti. Ocenio bih da je gotovo sigurno ljudski faktor uticao na trovanje tih životinja", objasnio je Stojnić.

On navodi da je taj otrov veoma opasan po sve životinje, kao i da je šteta ogromna, pogotovo jer su u pitanju zaštićene vrste.

Nekoliko meseci unazad otrovano je više desetina jedinki na području Vojvodine, i to u blizini Rume, Žitištu i Svilojevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ljilja

27.03.2018. 19:47

Trovaće seljačine sve dok se ne počne kažnjavati po zakonu i javno saopštiti imena. Ako je otrovan za sve životinje onda je i za ljude, Potrovaćemo se jednom svi .

Teresa Mej ih otrovala

28.03.2018. 14:46

Ja krivim Veliku Britaniju. Oni stalno nekoga truju, pa optuzuju Ruse!