EKO-DINAR NA SAJTU: Novosađani mogu da prate gde ide novac od takse

N. Subotić

31. 01. 2018. u 10:45

Na internet-strani podaci iz fonda za zaštitu životne sredine. Cilj da građani vide gde se pare troše, pa čak i da ih preusmere

ЕКО-ДИНАР НА САЈТУ: Новосађани могу да прате где иде новац од таксе

Igor Jezdimirović i Dragica Branković / Foto N. Subotić

ZA zaštitu i unapređenje životne sredine, Novosađani svake godine, kroz posebnu dažbinu poznatu kao "eko-dinar", u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine, prikupe oko dva miliona evra. Zahvaljujući projektu "Pare nisu problem, para ima", sada imaju mogućnost da sve podatke o toj taksi, o prikupljenom novcu, nadležnostima gradskih službi, ali i o samim načinima finasiranja, prate na internet strani http://nsekodinar.rs/

Cilj ove internet-stranice je da upravo Novosađani, kada vide gde se pare troše, steknu mogućnost da traže da se one usmere na neke druge, po njima, važnije ciljeve.

- Čak 80 odsto novca troši se za sanacije divljih deponija i devastiranih zelenih površina, pa tu štetu mi plaćamo iz svojih džepova - jasan je Igor Jezdimirović, stručnjak udruženja "Inženjeri životne sredine", tvorci ove IT stranice.

- Smatramo da bi to trebalo da se promeni, jer Novom Sadu predstoje značajne investicije, i to, pre svega, u prečistač otpadnih voda, a takođe i u regionalnu deponiju. Ove pare, samim tim, ako bi građani to zahtevali, mogle bi da se preusmere u ove projekte, koji sa približavanjem EU i otvaranjem novih poglavlja, izuzetno dobijaju na značaju. Tako bi postrojenje i deponija postale vlasništvo građana, a izbeglo bi se njihovo kreditno finansiranje.

Pročitajte još: Eko-dinar na papiru

Jezdimirović je, takođe, naveo kako su u izradi ove internet-strane imali veliku podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine, čije su, prilično opširne podatke već dostupne javnosti, uredili i sistematizovali, dok je Dragica Branković, pomoćnik načelnika ove Uprave, istakla da su ovakve inicijative dragocene, jer je i Upravi važno svako mišljenje građana.

- Mi, na našoj internet-strani takođe predočavamo sve ove podatke, ali, daleko obimnije, a takođe smo otvoreni i za sve primedbe i predloge - rekla je Brankovićeva. - Imali smo, tako, primer Petrovaradina, odakle nam je došla inicijativa da se ozeleni deo naselja, i taj posao sada čeka dozvolu...

Internet-strana napravljena je u okviru progama UNDP, odnosno, Fonda za razvoj UN nazvanom "Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti".

PLAĆAJU VEĆ 22 GODINE

NOVOSAĐANI, inače, "eko-dinar" prikupljaju od 1995. godine, a takvo je ime dobio, jer se naplaćuje dinar po kvadratnom metru stambene površine, odnosno, tri dinara po kvm poslovnog prostora. Najveći deo novca preliva se JKP "Čistoća" i JKP "Gradsko zelenilo", koje saniraju štete na životnoj sredini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije