Svi traže naš krompir

V. ILIĆ

11. 02. 2017. u 16:10

Proizvođači iz zapadne Srbije jedva obezbeđuju izvoz. Krompir se izvozi u Bugarsku, Makedoniju i Rumuniju

Сви траже наш кромпир

Radojica Vukićević

ČAČAK - Posle višemesečnog zastoja u izvozu krompira, od početka godine proizvođači ne mogu da obezbede dovoljne količine ovog povrća, jer je potražnja inostranih kupaca ogromna.

Krompir iz Srbije se trenutno izvozi u Bugarsku, Makedoniju i Rumuniju, a samo iz magacina dragačevskog “Agromobila” - jednog od najvećih proizvođača i izvoznika, na inostrano tržište je tokom januara plasirano oko 400 tona merkatilnog krompira, dok je ugovorena prodaja još 500 tona.

U odnosu na pre nekoliko meseci, kada se krompir prodavao za 10 dinara i manje, sada je otkupna cena znatno veća - od 15 do 18 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i sorte. Trenutno je najveća potražnja za belim krompirom, dok crvene sorte mesto jedino nalaze na mađarskom i rumunskom tržištu.

- Ranijih godina je veliki problem u izvozu bila pojava bolesti i štetočine. Lane je, međutim, usled odličnih klimatskih uslova, na našim njivama zabeležen rekordan rod, i to odličnog kvaliteta. I mada je isprva bilo straha da se ogromne količine u magacinima neće prodati, ispostavilo se da će sve zalihe otići u izvoz - kaže predsednik UO asocijacije voćara i povrtara “Plodovi Srbije” i vlasnik “Agromobila” Ratko Vukićević, precizirajući da je na odličan izvoz uticala i visoka cena krompira u Nemačkoj, Holandiji i Austriji, gde sada dostiže čak 24 evrocenta, a na to još treba dodati i troškove prevoza.

Zato su zemlje u okruženju odlučile da uvezu ovo povrće iz Srbije, gde je čak i na parcelama koje nisu navodnjavane prinos dostizao i 50 tona po hektaru, što je približno evropskim rekordima.

Vukićević naglašava i da je u Srbiji, nažalost, malo velikih magacina koji imaju pakerice i neophodne mašine. Zato bi, smatra, proizvođači trebalo da se udružuju, jer samo na taj način mogu da odgovore zahtevima inostranog tržišta.

SAVET

U SRBIJI se krompir gaji na oko 50.000 hektara. Stručnjaci savetuju proizvođače da se okrenu proizvodnji sorti koje imaju veći broj manjih, ujednačenih krtola, a da zaborave sorte s krupnim plodovima, jer se one najmanje traže na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

~БГ~

11.02.2017. 16:22

Е МОЈА ДРЖАВО СРБИЈО ГДЕ СТЕ ПОМОЗИТЕ ОВОМ ЧОВЕКУ

Čarls Bronson

11.02.2017. 22:54

Koliko ima Ivanjičkog krompira i Futoškog kupusa po pijacama i Ivanjica i Futog bi trebali biti površine k'o Teksas i Kalifornija .

Коста Мушицки

12.02.2017. 13:07

Србија и увози много кромпира, поготово из Холандије.

Jovan

13.02.2017. 08:14

Nemacka je zabranila uvoz krompira iz Srbije zbog prekomerne kolicine pesticida, ali nije problem pojesce to Srbi sve. Setite se korompira koji je pre neku godinu vracen iz Crne Gore zbog toga sto je bio pun crva, sledecih dana crvljivi krompir je preplavio pijace po Beogradu - slatko smo ih pojeli.