Protest roditelja: Vaspitačica Ana preporodila vrtić, pa dobila otkaz; vrtić radi samo četiri sata!

S. BABOVIĆ

28. 09. 2016. u 07:34

Протест родитеља: Васпитачица Ана препородила вртић, па добила отказ; вртић ради само четири сата!
Nezadovoljstvo roditelja predškolaca u rasinskom okrugu. Za zapošljavanje Andrijane Bajić spremno 50 potpisa

TRSTENIK - Grupa od 30 roditelja iz Medveđe i Bogdanja, čija deca pohađaju područna odeljenja predškolske ustanove "Biseri", u utorak je protestovala ispred sedišta Opštine. Među zahtevima nezadovoljnih je organizovanje celodnevnog programa brige i ishrane mališana, a u Medveđi traže i da se na posao vrati dugogodišnja vaspitačica Andrijana Bajić.

- Neophodno nam je da se omogući čuvanje dece duže od četiri sata - kaže Dejan Kovačević, predsednik Saveta roditelja obdaništa u Medveđi. - Predali smo zahtev i u vezi sa užinom, jer je roditeljima ostavljeno da se sami snalaze, iako postoji zakon koji reguliše unošenje hrane u ustanovu tog tipa.

Kovačević dodaje i da su bili razočarani kada su videli da vaspitačica Andrijana Bajić, za koju tvrde da je preporodila vrtić, više nije angažovana, pa su prikupili oko 50 potpisa za peticiju pokrenutu sa ciljem da ona bude vraćena na posao.

- Moj poslednji ugovor o angažovanju na određeno vreme je istekao u junu, a onda nisam bila pozvana da ponovo počnem da radim - kaže Andrijana Bajić. - Mislim da su roditelji, zapravo, odreagovali zbog saznanja da su neke mlađe kolege, u istom aranžmanu kao ja, ipak vraćene na posao... Inače, konkurs za moje radno mesto je bio raspisan još 2013, ali je stopiran zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

U pomenutoj predškolskoj ustanovi, međutim, ističu da je pravi razlog smanjenje broja dece na teritoriji Trstenika, s tim što direktorka "Bisera" Vesna Veljović kaže i da je Andrijana izrazila želju da radi baš u Medveđi, što nije bilo moguće...

Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine, kaže da rade na rešavanju problema dislociranih odeljenja, te podseća na to da je prosvetna inspekcija 12. septembra zaključila kako je nastava u Bogdanju i Donjem Dubiču organizovana da ne bi došlo do njihovog gašenja, a da celodnevni programi nisu mogući zbog manjeg broja dece. Jer, da bi se organizovao predškolski pripremni program od devet meseci, potrebno je da grupu pohađa 26 mališana, a norma za mešovitu vaspitnu grupu je - 15.


KOMPROMIS

RODITELjI iz Bogdanja su sa nadzornikom Školske uprave postigli kompromis o tome da se predškolski program tokom radne sedmice popola odvija u njihovom mestu i u Dubiču. Ko hoće, decu može da šalje i u petodnevni program u obližnji Grabovac, ili Trstenik...

Za razliku od Medveđe, gde dece ima dovoljno, u Donjem Dubiču je samo deset mališana - koji su mlađeg uzrasta ili pohađaju predškolski program - dok je u Bogdanju jedan predškolac i sedmoro dece mlađeg uzrasta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Radojko

28.09.2016. 07:39

Pa ko je jos video da se potpisima obezbedjuje zaposlenje?Svasta,za posao treba veza to se valjda zna i uci od malih nogu.Sto bi se menjao prirodni zakon u Srbiji

Стварно и могуће

28.09.2016. 08:35

Значи ако има мање деце онда им нијепотребан целодневни вртић? Јел` то значи да на пример, ако лекар нема довољно пацијената они преостали могу и са половином терапије да се излече?Да ли је овим државним поуписменим бирократам јасно да ако има и једно дете да му је такође потребан третман као и за 50 клинаца? Да ли држава Србија "има икакву идеју" осопственом опстанку? Против "беле куге" се боримо укидањем вртића!?

mile

28.09.2016. 13:05

@Стварно и могуће - nikada predskolsko nije bilo celodnevno. Vi ste svi hocete da vam se deca cuvaju 24h za 3500din. mislite da je od vas dovoljno samo da rodite decu a vaspitaci i ucitelji da posle brinu o njima 24 casa.

jelena

28.09.2016. 09:50

Pa, nije imala vezu...ne vrednuje se po radu i kvalitetu rada...to je Srbija ipak.

krkanovic

28.09.2016. 10:36

Ovo je problem cele Srbije , predskolsko a I skolsko obrazovanje . Mnogo vazan posao koji se olako shvata I ne kontrolise . Svi imamo decu koja su u obavezi da pohadjaju drzavni sistem ovakav kakav jest . A to sto jeste je mnogo problematicno , niko se detaljno ne bavi kadrovima koji tamo rade , uslovima koje deca imaju , preraspodelom mesta koja su negde prebukirana sa druge strane negde nedovoljno ucenika ,... mnogo ozbiljna tema sa dosta propusta koja ce nam se na dugi rok obiti o glavu

RacaVračar

28.09.2016. 10:40

Neverovatno isti kritrijumi kao da priča o vrtiću u Beogradu , Novom Sadu ili Nišu , a ne u nerazvijenoj opštini gde nam naselja odumiru , valjda je logično da tim ljudima pružimo maksimum uslova za život ....

Ja

29.09.2016. 07:25

U Nišu je još gore. Ovde vaspitači i sestre sa završenom medicinskom školom ili su na birou ili dobijaju otkaze tj. prekidaju im rad na određeno vreme a na njihova mesta se postavljaju već zaposlene servirke i čistačice sa prekvalifikacijom, naravno uz određenu nadoknadu !