TRSTENIK - Grupa od 30 roditelja iz Medveđe i Bogdanja, čija deca pohađaju područna odeljenja predškolske ustanove "Biseri", u utorak je protestovala ispred sedišta Opštine. Među zahtevima nezadovoljnih je organizovanje celodnevnog programa brige i ishrane mališana, a u Medveđi traže i da se na posao vrati dugogodišnja vaspitačica Andrijana Bajić.

- Neophodno nam je da se omogući čuvanje dece duže od četiri sata - kaže Dejan Kovačević, predsednik Saveta roditelja obdaništa u Medveđi. - Predali smo zahtev i u vezi sa užinom, jer je roditeljima ostavljeno da se sami snalaze, iako postoji zakon koji reguliše unošenje hrane u ustanovu tog tipa.

Kovačević dodaje i da su bili razočarani kada su videli da vaspitačica Andrijana Bajić, za koju tvrde da je preporodila vrtić, više nije angažovana, pa su prikupili oko 50 potpisa za peticiju pokrenutu sa ciljem da ona bude vraćena na posao.

- Moj poslednji ugovor o angažovanju na određeno vreme je istekao u junu, a onda nisam bila pozvana da ponovo počnem da radim - kaže Andrijana Bajić. - Mislim da su roditelji, zapravo, odreagovali zbog saznanja da su neke mlađe kolege, u istom aranžmanu kao ja, ipak vraćene na posao... Inače, konkurs za moje radno mesto je bio raspisan još 2013, ali je stopiran zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

U pomenutoj predškolskoj ustanovi, međutim, ističu da je pravi razlog smanjenje broja dece na teritoriji Trstenika, s tim što direktorka "Bisera" Vesna Veljović kaže i da je Andrijana izrazila želju da radi baš u Medveđi, što nije bilo moguće...

Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine, kaže da rade na rešavanju problema dislociranih odeljenja, te podseća na to da je prosvetna inspekcija 12. septembra zaključila kako je nastava u Bogdanju i Donjem Dubiču organizovana da ne bi došlo do njihovog gašenja, a da celodnevni programi nisu mogući zbog manjeg broja dece. Jer, da bi se organizovao predškolski pripremni program od devet meseci, potrebno je da grupu pohađa 26 mališana, a norma za mešovitu vaspitnu grupu je - 15.


KOMPROMIS

RODITELjI iz Bogdanja su sa nadzornikom Školske uprave postigli kompromis o tome da se predškolski program tokom radne sedmice popola odvija u njihovom mestu i u Dubiču. Ko hoće, decu može da šalje i u petodnevni program u obližnji Grabovac, ili Trstenik...

Za razliku od Medveđe, gde dece ima dovoljno, u Donjem Dubiču je samo deset mališana - koji su mlađeg uzrasta ili pohađaju predškolski program - dok je u Bogdanju jedan predškolac i sedmoro dece mlađeg uzrasta.