Srbi ponovo u Solunu

Z. RAŠIĆ

05. 09. 2016. u 07:44

Срби поново у Солуну
Dvojica srpskih fotografa, iz Paraćina i Čačka, na međunarodnoj sceni

POSLEDNjEG dana avgusta, u Solunu je otvoren Međunarodni festival pod nazivom "Balkan foto", a Srbiju i svoje gradove predstavljaju dvojica mladih i uspešnih stvaralaca: Bojan Petrović iz Paraćina i Damir Buzurović iz Čačka.

Oba autora su se grčkoj, ali i internacionalnoj publici predstavila samostalnim izložbama - sa po 30 fotografija - na otvorenom, ispred zdanja lokalne samouprave u Solunu...

Petrovićevu šestu samostalnu izložbu čine fotografije malih Roma, portreti u okruženju, dok Buzurovićev treći pojedinačni izlazak pred sud javnosti predstavlja koncept minimalističkog prikaza usamljenih elemenata u prirodi.

Festival nazvan "Balkan foto" je, inače, organizovao Fotografski centar u Solunu, koji ima stotinu članova, a njihova postavka - uz dve pomenute izložbe kolega iz Srbije - na severu Grčke je otvorena do 4. septembra.

Posle Soluna, paraćinski fotograf će se predstaviti i u Makedoniji, na Međunarodnom festivalu filma pod imenom "Braća Manaki" u Bitolju, gde je njegova izložba uvrštena u zvanični program. I ta postavka, ovoga puta sa 34 fotografije takođe romske dece, biće otvorena 13. septembra, a misija joj je da ukaže na problem koji Romi imaju zbog distance ostatka društva, pa je odgovornost prema njima još veća...

- Serija ovih fotografija biće većeg formata i odštampana na visokokvalitetnom platnu zahvaljujući finansijskoj pomoći pojedinaca, što mi govori da još ima nade za umetnost u Srbiji - zaključio je Petrović najavljujući izložbu u Makedoniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije