NA maloj uzvisini iznad Sremskih Karlovaca, penzionisani profesor iz Beograda Ivan Stratimirović pomalo setnim pogledom "obgrlio" je grupicu od desetak ljudi, predvođenu predsednikom Opštine Žarkom Dimićem i istoričarom dr Dragom Njegovanom.

Okupili su se oko omanjeg spomen-krsta od belog mermera na koji je utisnut napis "Časnim sinovima srpskog naroda, 12. jun 1848".

Ovo skromno obeležje jedini je spomenik Srpskoj Vojvodini i u nesrazmeri je sa istorijskim datumom.

Jer 15. maja te godine, na Velikoj narodnoj skupštini, ovde u Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, a 12. juna, mađarska vojska sa Petrovaradinske tvrđave pokušala je da zauzme ovu varoš. Srpski dobrovoljci iz Šajkaša i drugih delova Srpstva, predvođeni generalom Đorđem Stratimirovićem, međutim, izvojevali su prvu srpsku pobedu nad Mađarima.

- Reči "Srpska Vojvodina" Srbi su prvi put izgovorili pre 167 godina, ali smo taj datum, mi, njihovi potomci, izgleda predali zaboravu, a samozaborav je naš najveći neprijatelj - kaže Ivan, praunuk legendarnog vojskovođe Đorđa Stratimirovića.

Profesor Stratimirović, izdanak slavne srednjovekovne srpske plemićke porodice, vlasnik dva porodična grba, austrougarskog i mletačkog, tih je i nenametljiv čovek. O svom raskošnom porodičnom stablu, čiji koreni sežu do Nemanjića, govori samo ako ga neko o tome priupita.

- Ne mislim da je moje poreklo nešto što bi trebalo na svakom koraku da ističem, živim životom najobičnijeg čoveka - kaže profesor Stratimirović. - Osim što su važni za moju porodicu, ovi grbovi i povelje možda su i bitniji za naš narod jer nas danas razni inostrani kritičari često predstavljaju kao potomke divljaka - kaže Stratimirović.

Otkriva nam da u svom domu čuva dva portreta. Jedan je platno sa likom Đorđa Stratimirovića koji je radio slavni Anastas Jovanović. General je pozirao u uniformi koju je na poklon dobio lično od Aleksandra Karađorđevića.

Kraj njega je portret čuvenog mitropolita Stefana Stratimirovića, osnivača Bogoslovije i Gimnazije u Sremskim Karlovcima i učiteljske škole u Sentandreji, koji se borio za opstanak srpske crkve i naroda u Austrougarskoj carevini.

Ivanov deda Miloš bio je cenjeni sudija u Beču, dok je otac Đorđe bio inženjer elektrotehnike. On je uspeo da ratnički put porodice skrene na polje nauke.

Ivan je inženjer tehnologije, a njegov sin Đorđe (46) diplomirao je fiziku i ima tri sina - Miloša, Ivana i Vojislava. Od kćerki, bliznakinja Aleksandre i Ljudmile, Ivan ima još četvoro unučadi.


POMAGAO SVOM NARODU

SVOJIM potomcima general Đorđe Stratimirović nije ostavio materijalno bogatstvo jer je svoje imanje prodao kako bi pomogao svom narodu. U bačkom mestu Kulpin postoji dvorac Stratimirovića koji je kasnije prešao u vlasništvo porodice Dunđerski, a danas je Poljoprivredni muzej.