Sremski Karlovci: Potomak plemića čuva sećanja na slavne događaje

Jovanka Simić

14. 06. 2015. u 07:50

Ivan Stratimirović, penzionisani profesor iz Beograda podseća na maj 1848, kada je proglašena je Srpska Vojvodina

Сремски Карловци: Потомак племића чува сећања на славне догађаје

Stratimirović odaje počast srpskim rodoljubima

NA maloj uzvisini iznad Sremskih Karlovaca, penzionisani profesor iz Beograda Ivan Stratimirović pomalo setnim pogledom "obgrlio" je grupicu od desetak ljudi, predvođenu predsednikom Opštine Žarkom Dimićem i istoričarom dr Dragom NJegovanom.

Okupili su se oko omanjeg spomen-krsta od belog mermera na koji je utisnut napis "Časnim sinovima srpskog naroda, 12. jun 1848".

Ovo skromno obeležje jedini je spomenik Srpskoj Vojvodini i u nesrazmeri je sa istorijskim datumom.

Jer 15. maja te godine, na Velikoj narodnoj skupštini, ovde u Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, a 12. juna, mađarska vojska sa Petrovaradinske tvrđave pokušala je da zauzme ovu varoš. Srpski dobrovoljci iz Šajkaša i drugih delova Srpstva, predvođeni generalom Đorđem Stratimirovićem, međutim, izvojevali su prvu srpsku pobedu nad Mađarima.

- Reči "Srpska Vojvodina" Srbi su prvi put izgovorili pre 167 godina, ali smo taj datum, mi, njihovi potomci, izgleda predali zaboravu, a samozaborav je naš najveći neprijatelj - kaže Ivan, praunuk legendarnog vojskovođe Đorđa Stratimirovića.

Profesor Stratimirović, izdanak slavne srednjovekovne srpske plemićke porodice, vlasnik dva porodična grba, austrougarskog i mletačkog, tih je i nenametljiv čovek. O svom raskošnom porodičnom stablu, čiji koreni sežu do Nemanjića, govori samo ako ga neko o tome priupita.

- Ne mislim da je moje poreklo nešto što bi trebalo na svakom koraku da ističem, živim životom najobičnijeg čoveka - kaže profesor Stratimirović. - Osim što su važni za moju porodicu, ovi grbovi i povelje možda su i bitniji za naš narod jer nas danas razni inostrani kritičari često predstavljaju kao potomke divljaka - kaže Stratimirović.

Otkriva nam da u svom domu čuva dva portreta. Jedan je platno sa likom Đorđa Stratimirovića koji je radio slavni Anastas Jovanović. General je pozirao u uniformi koju je na poklon dobio lično od Aleksandra Karađorđevića.

Kraj njega je portret čuvenog mitropolita Stefana Stratimirovića, osnivača Bogoslovije i Gimnazije u Sremskim Karlovcima i učiteljske škole u Sentandreji, koji se borio za opstanak srpske crkve i naroda u Austrougarskoj carevini.

Ivanov deda Miloš bio je cenjeni sudija u Beču, dok je otac Đorđe bio inženjer elektrotehnike. On je uspeo da ratnički put porodice skrene na polje nauke.

Ivan je inženjer tehnologije, a njegov sin Đorđe (46) diplomirao je fiziku i ima tri sina - Miloša, Ivana i Vojislava. Od kćerki, bliznakinja Aleksandre i LJudmile, Ivan ima još četvoro unučadi.


POMAGAO SVOM NARODU

SVOJIM potomcima general Đorđe Stratimirović nije ostavio materijalno bogatstvo jer je svoje imanje prodao kako bi pomogao svom narodu. U bačkom mestu Kulpin postoji dvorac Stratimirovića koji je kasnije prešao u vlasništvo porodice Dunđerski, a danas je Poljoprivredni muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miro Markovic

16.06.2015. 06:53

Polako srpske velicine izlaze iz tame nametnute Titovim sledbenicima i sibicarima. Nekoliko gereneracija Srba posle II Sv. rata je moralo da uci da je istorija pocela 1945. a pre toga nije ili nie postojala ili, ao je nesto postojalo to je bilo "reakcionarno" i "nevazno". Trebalo je stvoriti novog boga-Tita. I kad ga stvorise, a on otegnu papke.

mama & tata, baba & deka

22.09.2015. 10:01

@Miro Markovic - Što se ti vadiš na tamo nekakvog Tita pa Ti on dođe kao izgovor za šupljinu u ličnom obrazovanju? Nikad nisi pitao babu i dedu za događaje u kojima su oni bili svedoci. Eto, vidiš, meni je moj deda rekao da je njegov deda bio na Majskoj Skupštini kada je Jovan Jovanović uzeo nadimak ZMAJ. To u stvari znači 3 MAJ = 3MAJ (ćir:) - dan kad je patrijarh Rajačić obznanio vaspostavljanje Vojvodine SRPSKE. Bezmozgaši ne mogu da se dosete kako bi izgledalo da se Monako zove KNEŽEVINA ili Danska KRALJEVIN

GROßWOIWOD - de iure

22.09.2015. 09:54

Jeste da je 03/15.05.1848. proglašena Vojvodina Srpska po volji srpskog naroda, ali je pravno i u skladu sa Austro Ugarskom Nagodbom car Franz Joseph I izdao Patent tek 18.11.1849. kojim Sebe proglašava za Velikog Vojvodu a Vojvodstvo Srbije i Tamiškog Banata kao krunovinu - udeonu provinciju A-U izuzetu od vlasti Pešte i Zagreba. I dandanas ime Vojvodine SRPSKE jedino živi u mrtvoj tituli austrijskog "cara" - poglavara kuće Habsburg-Lothringen nadvojvode Karla.Dok se Srbi sete prođe 100 godina.