Šampite prste da poližeš!

J. Bekić

15. 03. 2015. u 07:31

Poznati poslastičari Tairovići poreklom sa Šare već dva veka žive i rade u Somboru. Najčuveniji Goranac poslastičar Azir Pelinović služio kralju Petru

Шампите прсте да полижеш!

Sakip Tairović u poslastičarnici “Pelivan”

KADA je Mustafa Pelivan početkom pretprošlog veka u Beogradu otvorio prvu poslastičarnicu “Pelivan”, za njim su ubrzo krenuli i drugi članovi njegove šire familije iz sela Zli Potok sa Šare. Jedan od njih stigao je i u Sombor i 1936. godine otvorio poslastičarnicu “Pelivan”, koja i danas uspešno radi.

Ipak, najčuveniji Goranac poslastičar je Azir Pelivanović, koji je bio u službi kralja Petra Prvog i radio u njegovoj intendantskoj službi, a svoju poslastičarnicu imao je preko puta današnje Narodne skupštine Srbije. Njegova ćerka je bila udata za čuvenog jugoslovenskog karikaturistu Zuku Džumhura. Azir je pomagao Gorancima da otvaraju poslastičarske radnje, a umro je sedamdesetih godina.

Tairovići vode poreklo sa Šare, gde se nalazi 20 goranskih sela. Vekovima je narod sa tih prostora odlazio u pečalbu, pa su tako stigli i do Sombora.

- Moj deda Sehadin Tairovićje prvu poslastičarnicu otvorio u Sopotu dvadesetih godina prošlog veka, posle se preselio na Kalenić pijacu u Beogradu, da bi tridesetih godina stigao i u Vojvodinu - priča Sakip Tairović (60), današnji vlasnik najstarije zanatske poslastičarske radnje u Somboru. - Deda je potom stigao u Sombor, gde se sprijateljio s porodicom slikara Milana Konjovića. U prizemlju njihove kuće u glavnoj ulici otvorio je 1936. godine prvu poslastičarnicu “Pelivan” u Somboru. Kada je 1948. godine Konjovićima nacionalizovana imovina, uzeta je i poslastičarnica sa kompletnom opremom. Deda je krenuo iz početka i iste godine otvorio je “Pelivan” u Ulici Laze Kostića, gde se i danas nalazi - veli Tairović. Završio je zlatarski zanat, ali se ipak vratio kolačima i ostao u porodičnoj zanatskoj radnji. Nema Somborca koji barem jednom nije pojeo šampitu, baklavu ili krempitu u “Pelivanu”. Tu su svraćale sve generacije somborskih đaka, rađale se prve ljubavi.- Osim baklava, krempita, tulumba, šampita, ratluka, ćeten-alve, pravimo i torte i kremaste kolače iz bečke i ugarske kuhinje, ali smo i dalje ostali verni starim orijentalnim slatkišima. Mesimo po recepturama starim stotinak godina, a zadržali smo i stari način pripreme sladoleda bez hemije i raznih dodataka, sa posebnim receptom koji Goranci poslastičari drže u tajnosti i prenose sa kolena na koleno.Ako je sladoled, onda je to sladoled od voća, jaja i mleka, a čuveni smo i po bozi - pojašnjava Tairović, dodajući da je posao u “Pelivanu” uvek bio deo porodične tradicije i da su u njemu radili i zanat učili svi članovi ove porodice.I njegova ćerka i sin, iako su završili fakultete, ne libe se ovog posla.

BOZA NAJBOLjA

- BOZA je najprirodniji napitak koji se dobija destilacijom kukuruza i raznih žitarica, bez hemije. Ovo staro i omiljeno piće najtraženije je leti - kaže Sakip.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Somborac

15.03.2015. 07:44

Sve je istina..Pelivan je skromna poslasticarnica sa dugom tradicijom i mnogo ukusnim kolacima.

Nn

15.03.2015. 19:30

@Somborac - Steta sto nema u BG ova poslasticara. Nikad Nisam bila u sombor, a da su goranci majstori Za poslastice to jesu i svaka njima čast. Izuzetno dobri i vredni ljudi!!!

Здравко

16.03.2015. 00:46

@Somborac - Како да нема? Ено га Пеливан у Краља Александра преко пута главне поште. Не можеш да оманеш. И ту је све како треба да буде. Ја чим стигнем са запада прво заглавим овде код Пеливана, онда у цркву па кући мојима.

misho

15.03.2015. 09:02

a zaboravio je reći da pravi i najlepši burek na svetu koji dobija na ukusu tek kada ga jedete u dva sata posle ponoći.

Nema to veze s kolacima

15.03.2015. 09:50

da su pravi kolaci, ne bi poslasticarna opstala ni mesec dana. Krempite od pudinga, baklave bez oraha ... Nove arome cuda cine...

duki

15.03.2015. 16:24

@Nema to veze s kolacima - nemaš ti pojma. U vreme ne 1936. nego 1926. kada je Pelivan počeo u Somboru nije ni bilo tih hemija o kojima ti govoriš. Više od 60 godina sam redovni posetilac ove poslastičarnice i sa sigurnošću mogu reći da su zaista vrhunski majstori. Njihova šampita a posebno najzdravije piće boza su nadaleko čuveni.

SMOKI

15.03.2015. 18:37

@Nema to veze s kolacima - Nemas ti brale veze o kolacima.Da si probao ne bi lupao gluposti. Ja sam Sumadinac i slucajno sam svratio u ranju. Kolaci su im fantazija.Kvalitet najmanje 6 zvezdica, osoblje izuzetno i svaka im cast. Ja sam za izbacivanje svih MEK restorana pogotovu poslasticarnica jer su NULA (O) za ovo majstorstvo.Svaka cast i da je na hiljade ovakvih poslasticara.

predrag

15.03.2015. 10:56

Fala novostima sto su me podsjetile na (davne) somborske vojnicke dane klasa 1984 god.Bio sam redovan u toj slasticarni gdje su kolaci bili ,sami ste rekli, prste da polizes.Pozdrav i najbolje zelje i gazdi i firmi da sto duze traju na radost svih njihovih musterija

Ненад

16.03.2015. 00:42

Живим у иностранству и цркавам година од жеље да направим деци бозу. Шта све нисам пробао али никако да ми успе па изгубих наду да ћу је икада моћи да направим. Ако неко зна тачан рецепт за њу молим га да ми га достави, а ја се на томе унапред захваљујем.