BAČKA PALANKA - Patrika Velša, vlasnika nemačke kompanije "Stratik" i Bojana Radmana, zamenika predsednika opštine Bačka Palanka, prošle nedelje primio je premijer Ivica Dačić, i posle tog razgovora predata je ponuda Agenciji za privatizaciju o uslovima za preuzimanje preduzeća "Merkur" u stečaju iz Bačke Palanke. Ako formalnosti budu brzo obavljene, očekuje se da bi Nemci počeli proizvodnju za mesec dana.

Nemački biznismen upoznao je "Merkur" osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada su Palančani za njega radili lon poslove i sada ne krije svoj osnovni poslovni motiv da se vratio zbog izvanrednih radnika. Palančanima je to potpuno jasno, jer znaju da je "Merkur", nekada velike ime u proizvodnji torbi, propisno opljačkin kroz dve propale privatizacije, a policijski izveštaji govore da je i ostatak objekata nedovoljno obezbeđen, pa se i dalje kradu i kablovi, sitnija oprema i sve što može da se ponese.

Velš je posle obilaska objekata "Merkura" rekao da je zainteresovan za trećinu kapitala, da bi mogao da zaposli oko 600 radnika, a ako bude zadovoljan poslom, mogao bi za nekoliko godina da preseli kompletnu proizvodnju u Bačku Palanku.

- Mi smo u nedelju urgirali u Agenciji za privatizaciju da maksimalno ubrza formalnosti oko prodaje "Merkura", jer sada sve isključivo zavisi od naših institucija - rekao je Radman za "Novosti". - Pokretanjem "Merkura" sa markom "Stratika", treće firme u svetu po proizvodnji torbi i druge galanterije od kože, Bačka Palanka će opet imati vrlo moćnu industriju, jer tu su i "Karlsberg", "Tarket", "Sufle", "Nektar" i druge kompanije i definitivno možemo reći da nismo loše prošli u tranziciji - zadovoljan je Radman, koji računa da će i metalska firma "Majevica" uskoro naći strateškog partnera.


PRIVATIZACIJA

"MERKUR" je osnovan 1926. godine, a vrhunac je dostigao sedamdesetih godina prošlog veka sa torbama i drugom galanterijom, koja je zbog vrhunskog kvaliteta i dizajna bila brend na svetskom tržištu. U to vreme u fabrici je radilo oko 1.400 radnika, koji su dobro zarađivali sve do privatizacije pre 14 godina. Radnici očekuju da im država poveže 13 godina radnog staža.