U junu 500 radnika manje

J. BEKIĆ

28. 07. 2010. u 21:06

U Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima sve više ljudi ostaje bez posla, tendencija sumorna

SOMBOR - U Zapadnobačkom okrugu, odnosno u opštinama Sombor, Kula, Apatin i Odžaci, tokom prvih šest meseci bez posla je ostalo oko 350 radnika. Prema rečima Sekule Tanjevića, direktora Filijale NSZ u Somboru, najviše otkaza uručeno je u junu, kada je otpušteno 500 radnika.

On dodaje da ništa bolje neće biti ni ovog meseca. Radnici završavaju na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zbog stečaja, zatvaranja radnji, ili pošto ih proglase tehnološkim viškom.

- U prva četiri meseca, prijavu za naknadu koju dobijaju radnici koji bez svoje krivice ostanu bez posla koristilo je 2.900 osoba, a u junu je podneto 500 zahteva - kaže Tanjević. Međutim, ima najava da će taj broj u julu biti veći.

Inače, na evidenciji nezaposlenih sve je više starijih, pa je među njima najviše osoba između 40 i 50 godina. Osim toga, viškova je bilo u ”Apatinskoj pivari” i Poljoprivrednom preduzeću ”Đuro Strugar” u Kuli. Ovde očekuju da će oko 150 radnika doći iz PP ”Sombor”, PP ”Vojvodina” iz Bačkog Brestovca i PP ”Miletić” iz Srpskog Miletića, kod Odžaka.

Kao većinski vlasnik ova tri poljoprivredna preduzeća vodi se ”Agro biznis partner” iz Sombora, a vlasnik te firme je irski investicioni fond ”Baltik properti investment limitid”.

U Savezu samostalnog sindikata Sombora kažu da će se zbog stečaja na birou uskoro naći stotinak radnika Poljoprivrednog preduzeća ”Stanišić”, iz istoimenog mesta, i iz nekadašnje firme ”Poljonik”.

Kako saznajemo, mnogi radnici su dobili otkaz posle isteka pripravničkog staža. Pripravnike je finansirala država, a poslodavac je imao obavezu da ih na poslu zadrži godinu dana. Posle isteka tog perioda, mali broj poslodavaca je zadržao radnike. Oni će sada ponovo tražiti nove, kojima će zarade plaćati država. Sindikalci kažu da bi takve zloupotrebe trebalo onemogućiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije