“Moskva” trese Inđiju

B. B. MIJIĆ

18. 08. 2009. u 20:58

 Predsednik opštine Inđija Goran Ješić upozorava građane da otvore “četvore oči” prilikom kupovine stanova da ne bi pazarili “mačku u džaku”

 INĐIJA - Predsednik opštine Inđija Goran Ješić upozorava građane da otvore “četvore oči” prilikom kupovine stanova da ne bi pazarili “mačku u džaku”. Zbog sumnjivog kvaliteta izvedenih radova na temeljima višespratnice “Moskva” u centru varoši sa 102 stana, opština uslovljava izdavanje upotrebne dozvole za taj objekat.
Investitor, izvođač radova i vlasnik Građevinskog preduzeća “Bon komerc” Ognjen Bandulaja ne spori da je bilo “izvesnih problema” oko proračuna statike koji su, tvrdi on, otklonjeni i dodaje da je zgrada potpuno bezbedna za stanovanje.
Već mesecima se najpre šuškalo, a zatim sve glasnije govorilo o stambeno-poslovnoj zgradi u centru varoši - kao o objektu na “staklenim nogama”, sklonom čak i padu. Stručnjaci su sumnjičavo vrteli glavom, gledajući noseće stubove objekta. Izvođač se oslanjao na stručnost inženjera i projektanata. No, kada je deo zgrade pukao, mnogi više nisu bili u dilemi da nešto nije u redu sa projektom, ili kvalitetom izvedenih radova.
- Imamo veliki problem sa bespravnom i nekvalitetnom stambenom gradnjom. Građani pre svega moraju da znaju od koga kupuju stanove, a prvenstveno, da li investitor ima svu potrebnu dokumentaciju. U Inđiji je nastao problem sa Građevinskim preduzećem “Bon komerc,” koje je izgradilo stambeno-poslovni objekat i gradi stanove u okvir zgrade “Atina”. Kvalitet izgrađene i useljene zgrade “Moskva” je doveden u pitanje i zato će opština Inđija angažovati stručnjake Građevinskog instituta iz Novog Sada. Tek posle njihovih nalaza opština će izdati upotrebnu dozvolu. Stanari su useljeni, a da ovu neophodnu dozvolu investitor nije dobio - upozorio je na konferenciji za novinare Ješić.
Preduzeće “Bon komerc” je u Inđiji dosad izgradilo više od 300 stanova površine 40.000 kvadratnih metara. Grade već 25 godina. Problem oko “Moskve” smatraju manipulacijom sa ciljem da budu diskreditovani, tvrdeći da sve ima “neku drugu pozadinu”.
- Istina, bilo je izvesnih problema tokom gradnje sa statikom zbog loših proračuna. Ali, stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu uradili su nove proračune i sve je na vreme sanirano. Posle useljenja stanara, iz STR “Krtinić” sproveli su geodetska snimanja. Utvrđeno je da je sleganje zgrade zanemarljivo, znatno ispod dozvoljenog, dva milimetra. Prema tome, objekat je potpuno bezbedan - uverava Bandulaja.

DOZVOLA
- SVE neophodne dozvole, počev od priključka na struju, gas, vodovod, kanalizaciju, telefone smo dobili. Jedino upotrebnu dozvolu od opštine Inđija još nismo. Ali, očekujemo i to ovih dana - uverava Bandulaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)