Odlazak velikog šarmera

Jovan SEKULIĆ

19. 01. 2004. u 18:04

0

I u raj je otišao na svoj način: tiho, skromno, baš kao što je i živeo. Miroslav Pavlović, popularni Pavika (61), više neće onim svojim, poznatim osmehom, obasjavati porodicu, prijatelje, drugare, sportske rivale... NJegovo veliko srce prvi put ga je **izdalo**, **prepuklo** u snu, da se ne muči. Valjda je tako moralo da bude...
Fudbalska legenda, a o sebi kao kao igraču najplemenitijeg kova, nikada nije pričao... Jednostavno, zatvorio je tu knjigu i bavio se decom, koju je voleo do neba. A bio je i kapiten tima sveta! U kultnom kafiću **Četvorka**, tamo iznad Slavije, postoji slika: duel Pavike i velikog Pelea. Naš čovek na nogama, kralj na kolenima. Najbolji igrač sveta uklizava...
Deca su ukras sveta. Pavika je na tome insistirao. Supruga LJilja, njegova večna uzdanica, kćerke Mira i Jelena, unuci Aleksandar i Teodor, bili su njegov svet. Ali, imao je Pavika **još dece**. Sve one, od petlića do juniora u Omladinskoj školi Crvene zvezde, koju je vodio rukom roditelja i velikog fudbalskog znalca. I o njima je brinuo istom onom ljubavlju i snagom koju je podario svojoj porodici.
Uvek svoj, razlikovao se od drugih zato što nije umeo da se posvađa, ogovara, koristi svoje veliko ime... Osim kada je drugima pomagao. Nesebično, iz srca, koje možda i zbog tih napora nije izdržalo.
Galantan, iskren, **široke ruke**, ljudi su ga voleli... Jednostavno, šmeker i šarmer. Fudbalski čovek od glave do pete. Legenda!
I, otišao je u legendu. Neka mu je lepo i na **onom svetu**, a svi mi koji smo ga poznavali, pamtićemo ga za sva vremena.
Komemoracija će biti održana u sredu na Stadionu Crvene zvezde u 10.30, a sahrana istog dana u 12.30 časova na Topčiderskom groblju.

FUDBALSKI PROFESOR
MIROSLAV Pavlović je rođen 15. oktobra 1942 u Bakionici kod Požege. U Crvenu zvezdu je stigao iz užičke Slobode i igrao od 1967. do 1974. godine: 405 utakmica, četiri gola.
Pavlović je učestvovao u osvajanju osam trofeja: četiri šampionske titule, tri Kupa Jugoslavije i Srednjoevropskog kupa 1968. godine. Po odlasku iz Crvene zvezde igrao je u Belgiji, a zatim i u Americi gde je bio jedan promotera fudbala sa Peleom, Bekenbauerom, Neskensom, Kinaljom...
Za reprezentaciju Jugoslavije, čiji je i kapiten bio, odigrao je 46 utakmica i postigao dva gola. Bio među najboljim igračima na Prvenstvu Evrope 1968. godine kada su plavi u Italiji osvojili vicešampionsku titulu...
Smrt ga je zatekla na dužnosti direktora Omladinske škole Crvene zvezde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije