У ТРЕНЕРСКОЈ биографији Младена Крстајића писаће можда све и свашта. Али, до данас у њој пише да је 17 пута, као апсолутни почетник у овом послу, седео на клупи репрезентације Србије, да је забележио осам победа, пет ремија и четири пораза. Иако су га многи "већ видели" као аутсајдера и краткорочно прелазно решење, он је са неколико статистичких података изгледа себе орочио на дуже време на клупи "орлова". Уз све ово иде и податак да има више него повољан биланс против четири тренерске легенде.

Крстајић је на клупу репрезентације сео 10. новембра 2017. године када је свом дебију у Кини савладао домаћу селекцију коју је преводио легендарни Марчело Липи, светски шампион са Италијом са СП у Немачкој 2006. године. Касније је у двомечу са Црном Гором славио две победе против Љубише Тумбаковића којем и данас персира и ословљава га са "шефе", стручњаком који је с Партизаном освојио силне трофеје.

А онда у само неколико дана, овог марта је ремизирао са Немачком Јоакима Лева, који је "панцерима" 2014. године донео "Златну богињу", а у понедељак узео бод у Лисабону Фернанду Сантошу (Португалији донео титулу првака Европе).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НИКОГ СЕ НЕ БОЈИМО: Фудбалери Србије у Португалији направили први и велики корак у квалификацијама за ЕП

ПОД ОГРОМНИМ ПРИТИСКОМ НЕ осврће се изгледа превише Крстајић на приче које су биле сервиране пред мартовске дуеле са Немачком и Португалијом да је "већ бивши". - Сви радимо под огромним притиском. Осећам га и ја, и те како, свакодневно. Али уједно осећам и част и задовољство што радим нешто за своју земљу, за репрезентацију Србије. Борба је ово, непрестана - каже Крстајић.

- Дај боже да имам упола добру каријеру као сва четворица коју сте поменули. Почеци се увек памте, а мој деби је био победа против Липијеве Кине - подсећа Крстајић, у разговору за "Новости", на новембар 2017. године. - Међутим, то су ствари којима се ја не оптерећујем. Нешто друго је тренутно у мојим плановима...

Какви су то планови када у Србији сваки други човек мисли да зна боље посао од фудбалског или кошаркашког тренера и када је Крстајић у делу фудбалске чаршије био скоро па прежаљен, са већ ковертираним отказом.

- Овде сте сваког дана под лупом шест милиона критичара који најбоље познају најомиљенији спорт. Сваку критику прихватам, али такође имам обавезу да радим најодговориније ову својеврсну врсту државног посла - додаје Крстајић.

Липи, Тумбаковић, Лев, Сантош... Следећи ривал Младена Крстајића је још један почетник, али и фудбалска легенда Украјине Андреј Шевченко.

- Све су то сјајни спортисти који желе успех као и ја. Циљ целе фудбалске Србије је пласман на Првенство Европе 2020. године и ако се на њега не пласирамо, то ћу сматрати својим личним спортским неуспехом - каже Крстајић.

Само једну ствар селектор Србије не допушта ових дана, после ремија са Немачком и Португалијом ни себи, а ни свијим играчима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРСТАЈИЋ О ИЗМЕНАМА: Повреда Гаћиновића пореметила концепцију, Јовић би ушао да смо јурили резултат

- Први ја нећу да летим и да умишљам како смо прешли неки значајан пут. Иста ствар важи и за репрезентативце. Реми са некадашњим светским прваком и актуелним шампиом Европе смо изборили чак и без седморице стандардних играча. Ко зна да ли ћемо се свега овога ускоро сећати - додаје Крстајић, уз нашу напомену да су и Немачка и Португалија у ствари јурили предност Србије.

У јуну нас чека гостовање у Украјини.

- Видело се да можемо и са јачима од себе. Јачима, бар на папиру. Само се надам да ћемо у јуну бити комплетни, у најјачем саставу, јер сам уверен да заиста имамо моћну репрезентацију која је спремна за нови велики резултат и пласман на важно такмичење - закључује Крстајић.