DA se nikad ne zaboravi legendarni Ranko Žeravica. Zbog svega što je uradio za košarku, novobeogradska Hala sportova ponela je njegovo ime. Na ulazu u dvoranu u kojoj će se stvarati neki novi šampioni, postavljena je spomen-ploča sa likom proslavljenog košarkaškog stručnjaka.

Zahtev Košarkaškog saveza Srbije za promenu naziva je veoma brzo odobren od strane SO Novi Beograd, što je izazvalo posebno zadovoljstvo potpredsednika Dejana Tomaševića.

PARTIZAN ČEKA CEDEVITU HALA Sportova "Ranko Žeravica" otvorena je 1968. i to je najstariji sportski objekat u Novom Beogradu. Bila je domaćin mnogim košarkaškim klubovima od kojih su najpoznatiji Partizan, Radnički, C. zvezda i OKK Beograd. Košarkaši Partizana će imati priliku da ponovo osete čari ove dvorane 29. februara, kada će dočekati Cedevitu.

- Košarka je krenula da se igra posle Drugog svetskog rata, ali je tek dolaskom Ranka Žeravice dostigla zaista ozbiljan nivo - rekao je Tomašević. - Pripadam generaciji koja je igrala devedesetih godina, u vreme sankcija, kada nije bilo popularno biti Srbin. Međutim, na svim takmičenjima smo nailazili na dobar prijem, baš zbog ljudi kao što su Bora Stanković, Radomir Šaper i Ranko Žeravica. Oni su pravili košarku, ne samo u našoj zemlji, već i u svetu.

Potpredsednik KSS se zahvalio i supruzi legendarnog stručnjaka, Zagi, koja je prisustvovala svečanom činu, i pored toga što je očekuje put u Saragosu, gde će Žeravica biti proglašen za počasnog građanina.

- On i dalje živi, iako nije sa nama - naglasio je Tomašević.

Prvi čovek SO Novi Beograd Aleksandar Šapić poručio je da bi ovo mogla da postane tradicija. Prethodno je bazen "11. april" dobio ime vaterpolo legende Vlaha Orlića.

- Najmanje što smo mogli da uradimo bilo je da brzo odgovorimo na predlog KSS. Pozvao bih i druge lokalne samouprave da razmisle o tome da svi sportski objekti u zemlji dobiju naziv po nekom našem istaknutom sportisti. Siguran sam da će ovde mnogo mladih započeti svoj put ka sportskom vrhu - izjavio je Šapić.

Pored supruge Zage Žeravice, kao i čelnika KSS Dragana Đilasa i Dejana Tomaševića, ovoj svečanosti su prisustvavala i velika košarkaška imena, kao što su: Moka Slavnić, Vlade Đurović, Boža Maljković, Nebojša Čović, Žarko Zečević, Vladislav Lučić, Branko Kovačević, Žarko Varajić, Rade Petrović, Snežana Zorić, Zoran Kovačić, Miroslav Berić, Mlađan Šilobrad i mnogi drugi.