Istraživanje u Španiji “podiže tenziju” pred prelazni rok: Mbape vredi 177 miliona evra

V.N.

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 21:11

Истраживање у Шпанији “подиже тензију” пред прелазни рок: Мбапе вреди 177 милиона евра

Kilijan Mbape Foto: Tanjug/AP

Revizorska studija organizacije KPMG ima patentirani algoritam koji prati 4.183 fudbalera koji se takmiče u deset najuticajnih evropskih liga

JEDNA nezavisna revizorska studija organizacije KPMG, koja, inače, godinama tvrdi da je Real fudbalski klub "broj jedan" na svetu, dodatno je obradovala navijače Madriđana. Prema njihovoj proceni, Kilijan Mbape, mlada zvezda Pari Sen Žermena, procenjen je na 177 miliona evra, što je pad u odnosu na ranije, jer je Francuz bio jedini fudbaler vredniji od 200 miliona (225). I to baš u danima kada se bliži početak letnjeg prelaznog roka u kojem će predsednik Reala Florentino Perez pokušati da dovede rabcuza na "Santjago Bernabeu".


Ova revizorska kuća ima patentirani algoritam koji prati 4.183 fudbalera koji se takmiče u deset najuticajnih evropskih liga. U ovim proračunima se navodi da će većina tih igrača izgubiti 26,5 odsto od svoje prethodne tržišne vrednosti ukoliko neke sezone ne budu nastavljene (kao što je slučaj sa onom u Francuskoj), i 17,7 odsto ukoliko se lige ipak privedu kraju. Kilijan Mbape se našao u onoj prvoj grupi igrača, jer su Francuzi usred pandemije virusa korona "svirali kraj" i proglasili PSŽ šampionom.


PROČITAJTE JOŠ: Ronaldo i Mesi - treći put!


Inače, isti revizori su pre virusa korona, u februaru ove godine, procenili Mbapea na 225 miliona evra, što ga je dovelo na ubedljivo prvo mesto trenutno najvrednijih igrača na svetu, dok je iza njega Nejmar.


PRVIH PET

Kilijan Mbape (PSŽ) 225 - 177

Nejmar (PSŽ) 175 - 137

Rahim Sterling (M. siti) 150 - 129

Lionel Mesi (Barselona) 175 - 127

Mohamed Salah (Liver.) 155 - 124

* vrednosti pre i posle korone