Fabricio Pregliasko, virolog, profesor higijenske i preventivne medicine na Državnom univerzitetu u Milanu, kao i direktor zdravstvenog instituta, prokomentarisao je uticaj virusa korona na svet fudbala i mogućnost nastavka prvenstva. Mnogo je oprečnih mišljenja po pitanju nastavka sezone u Seriji A, rizik je veliki, a neminovno je da je pritisak novca još veći pa će se lopta uskoro opet zakotrljati na terenima širom Italije.

„Nadam se da će vakcina uskoro stići, ali još ne znamo da li Kovid19 daje imunitet na kratko ili dugo vreme. Za sada ćemo morati da živimo sa tim, vakcina će se čekati najmanje godinu i po“, rekao je italijanski virusolog Fabricio Pregliasko za radio "Punto Nuovo".

Doktor je analizirao i mogućnost povratka virusa korona, odnosno da li će kriva pandemije ponovo da krene uzbrdo:

„Taj rizik postoji i o tome moramo da razmišljamo kako bismo sprečili druge nevolje. Naš izazov je da sprečimo kontakte jer što ih je više to je mogućnost za širenje virusa veća. Bliski kontakt podrazumeva zadržavanje na distanci manjoj od metar duže od 15 minuta. To je najopasnije za prenošenje. Kijanje i kašljanje stvaraju ogromne količine kapljica. Međutim, ne sme se potceniti i zanemariti ni indirektni kontakt preko predmeta. Izolovanje subjekta je jedino rešenje".

Pa kako onda fudbal, ili bilo koji drugi kontaktni sport, može da se nastavi?

"Lopta može ponovo da se zakotrlja, ali samo iza zatvorenih vrata za publiku. Postepeno mora da se pomera život. Proverili smo da je od boravka u klimatizovanim prostorijama, poput dvorana, opasnije ponašanje ljudi. Na stadionima nema ljudi koji se ponašaju kao oni koji mirno, u tišini, slušaju klasičnu muziku. Da bismo sprečili cirkulaciju virusa moramo da delujemo oprezno. Publika je za sada nedopustiva“ zaključuje Pregliasko.