On je među prvim igračima sa ovih naših krajeva koji su saznali kako je biti evropski šampion, slaviti u finalu i podići pehar o kome sanjaju svi koji fudbal igraju. Miodrag Belodedić je prvu evro titulu osvojio sa rumunskom Steauom 1986. godine, pa je u Crvenu zvezdu dve tri sezone kasnije stigao kao iskusan igrač, a već 1991. ponovo stigao do vrha Evrope – ovog puta sa beogradskim klubom. 

"Nije mi se dopao politički režim u Rumuniji, pa sam odlučio da odem u Jugoslaviju i tamo sam našao još jednu ljubav - Crvenu zvezdu. To je bilo kao savršena „priča“. Sve sam osvojio sa Steauom i sve sam ponovo osvojio u Beograd", seća se Miodrag Belodedić koji je posle gradio karijeru u Valensiji, Viljarealu i Valjadolidu.

Crvena zvezda je put do finala prešla preko Grashopera (5:2), Rendžersa (4:1), Dinamo Drezdena (6:0) i Bajerna (3:4).

"Put je bio jako težak, ali Crvena zvezda je imala neverovatan tim. Bio je sastavljen od mlađih igrača i igrao je bolje od Steaue. Napad je bio impresivan. Od sredine terena imali smo sjajne igrače. Postigli smo mnogo golova“, napominje tada već iskusni igrač, a danas prenosi španska "Marka".

U finalu, protiv Olimpika iz Marselja, u dresu Crvene zvezde Belodediću se ponovila utakmica iz 1986. godine kada je u dresu Steaue igrao finale protiv Barselone 0:0 i osvojio pehar posle penala.

"Nismo u finalu imali dobru igru. Marselj je bio odlična ekipa i igrali su bolje. Penali su rešili pobednika (5:3). Sećam se koliko mi je mnogo stvari prošlo kroz glavu dok sam išao prema beloj tački. Skoro su me poremetile, ali postigao sam gol“.

Ta ekipa Crvene zvezde je očarala Evropu čak tako da su četvorica njenih igrača završila među Top 10 fudbalera: Darko Pančev, Dejan Savićević, Robert Prosinečki i sam Belodedić

"Tada je bilo sjajnih odbrambenih igrača i jaka konkurencija. Bio sam u toj grupi gde Baresi, Blank... Zvezda je imala još sjajnih igrača koji su vladali terenom. Jugović je igrao u odbrani, a Mihajlović sa leve strane i bio najbolji izvođač slobodnih udaraca svih vremena. Savićević je imao neverovatne individualne kvalitete. Ponekad je driblao uspešno ceo protivnički tim. Pančev je, sa druge strane, bio kralj u kaznenom prostoru. Davao je mnogo golova, posebno glavom", seća se Belodedić.

Prosinečki u ovoj priči zaslužuje posebno poglavlje.

„U Crvenoj zvezdi su sve lopte išle preko njega. Robert je bio zvezda koja je kreirala igru. U Madridu je, s druge strane, morao igra na drugoj poziciji, bliže odbrani. Bila je to druga priča", završio je Belodedić svoja sećanja.