Nova biografija o Edit Pjaf ruši mitove

Tanjug

29. 08. 2013. u 14:07

Nova biografija o Edit Pjaf ruši pojedine mitove o ovoj posleratnoj francuskoj pevačici šansona odgovarajući na pitanja da li je zaista rođena na ulici

PARIZ- Nova biografija o Edit Pjaf ruši pojedine mitove o ovoj posleratnoj francuskoj pevačici šansona odgovarajući na pitanja da li je zaista rođena na ulici, da li je imala problema sa očima i da li je pomagala zatvorenicima tokom Drugog svetskog rata.

"Piaf, a French Myth" (Pjaf, francuski mit) autora Robera Belere, koja će se naći u knjižarama ove nedelje, zasniva se na pismima koje je od pevačice primio njen prijatelj, pesnik Žak Burža, prenosi AFP.

U Belerovoj knjizi navodi se da je Pjaf rođena kao Edit Gasion i da nije rođena na ulici kao što se ranije tvrdilo, već 15. decembra 1915. godine u bolnici Tenon u Parizu.

Dok je jedan biograf tvrdio da je hodočašćem izlečena od problema sa očima, nova knjiga kaže da nije patila od keratitisa (upale rožnjače) između treće i sedme godine.

Beler, takođe, u svojoj biografiji odbacuje tvrdnje da je pevačica davala lažne papire zatvorenicima u nemačkim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Pevačica, koja je preminula pre skoro 50 godina, bila je plodonosan tekstopisac i napisala je reči za numere poput "La Vie En Rose" i "Je Ne Regrette Rien".

Godine 2007. urađen je biografski film o njenom životu pod nazivom "Život u ružičastom" (La Vie En Rose) za koji je glumica Marijon Kotijar dobila Oskara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije