KADA je kao srednjoškolka učestvovala u predstavama na frankofonskom festivalu u Mađarskoj, glumici Mariji Vicković su reditelji savetovali da nastavi da neguje svoje scenske veštine i da upiše Akademiju. I nisu pogrešili.

Talentovana Podgoričanka je već tokom fakultetskih dana stala rame uz rame sa najvećim glumačkim zvezdama, a potom su usledile role u filmovima "Klasa 2000" i "Zona Zamfirova". Potom je zasijala u ulozi Marijane u romantičnoj drami "Pogled sa Ajfelovog tornja". Tada je postala jedna od najtraženijih mladih glumica, pa smo je tokom protekle decenije gledali u filmovima "Krojačeva tajna", "Neko me ipak čeka", "Amanet", kao i u serijama "Greh njene majke", "Vojna akademija", "Mješoviti brak" i "Miris kiše na Balkanu". U ostvarenju kreiranom prema delu Gordane Kuić zapazio ju je velikan srpskih TV serija pisac Siniša Pavić. Iz pera legendarnog autora, 17. decembra na Prvi program RTS stiže komedija "Junaci našeg doba", u kojoj Marija ima jednu od glavnih uloga.

Pročitajte još - Mariji Vicković plaketa “Žanka Stokić”

- Igram samohranu majku, koja je u velikoj finansijskoj krizi i nemaštini, primorana da živi kod svoje tetke (tumači je Eva Ras) sa svojim sinom i mora da prihvata najrazličitije poslove samo da bi prehranila porodicu. Vremenom se saznaje da ona ima jednu veliku tajnu koju će u jednom trenutku morati da bude otkrivena - kaže za "TV novosti" Marija i dodaje da nije imala priliku da pogleda epizode. - S obzirom na sjajan i veoma aktuelan tekst, kakav je Pavić napisao, i na lepezu mojih zaista odličnih kolega glumaca, mislim da ćemo u ovoj seriji videti Pavića u najjačem izdanju.

* Kako je bilo iskustvo raditi sa njim? Sa kim ste najviše snimali?

- Meni je bilo sjajno jer prvi put igram kod Pavića. Kada je počelo snimanje čula sam da on ne voli da se tekst menja već da se izgovori tako kako je napisao. I to je danas skoro pa nepostojeća pojava, jer mi glumci smo često u teškim situacijama na snimanjima - kasno dobijamo tekstove ili moramo da ih prilagođavamo, menjamo. Tako da je meni taj Pavićev zahtev veoma pomogao, jer sam ja od onih glumaca koji moraju dobro da znaju tekst da bi mogli da glume. A i Pavića zaista nemate potrebu ni da prepričavate ni da ispravljate. On je pravi dramski pisac. I oseća glumca i piše za njega. Najviše sam snimala sa Brankom Cvejićem, Evom Ras, Radetom Maričićem, Cecom Bojković.

U seriji "Urgentni centar" sa Zlatkom Rakonjcem

* Vaš lik je žena borac, šta za vas to znači? Koja su bila vaša najveća životna iskušenja i kako ste ih prevazišli?

- To znači da je to osoba koja ne očajava i ne plače nad svojom sudbinom, već koliko god da je teško nalazi načine da ispliva. Ja svoja životna iskušenja isto tako prevazilazim. Sebi sam do sada dokazala da sam jača od svakog iskušenja, samo je pitanje koliko u tom trenutku želim da se oduprem tome.

* U ranijem intervjuu za "Novosti" rekli ste da vaš lik u seriji "ne ume da ćuti", pa zbog toga dobija otkaz. Da li ste kao i ona ili prećutite nepravdu i držite sve u sebi?

- Ne, ja sam od onih koji apsolutno ne ćute na nepravde, i ne trpe. Veoma često govorim glasno i na svoju štetu, ali ne kajem se zbog toga.

Gledaćemo vas i u trećoj sezoni serije "Urgentni centar", kakav je vaš lik u seriji?

- Igram ženu hirurga koja dolazi sa specijalizacije iz inostranstva da radi u Urgentnom centru. Ona je divan lik, sposobna, nezavisna, brza, posvećena poslu, otvorena u svojim željama prema muškarcima. Jedna skroz moderna cica, tako da baš uživam u snimanju. Kolege doktori su mi Dragan Mićanović, Ivan Jeftović i Nikola Vujović. Neki su već snimali, neki su kao i ja novi likovi,ali najbitnije od svega da se sjajno zabavljamo i radimo.

* Za ulogu ste se pripremali tako što ste posmatrali lekare, kako sada doživljavate njihov posao?

- Morala sam da budem upućena u hirurške operacije. Svakako to je izuzetno human, težak i odgovoran posao. Lekarima, pogotovo u ovoj zemlji u kojoj je sve potcenjeno, apsolutno se divim.

* Igrate i u filmu "Proleće na poslednjem jezeru" o Ivi Andriću. Možete li nam otkriti nešto o vašem liku i kako je izgledalo snimanje?

- Igram Andrićevu ženu Milicu Babić, kostimografkinju. Ipak, u ovoj priči ona je još u braku sa svojim prvim mužem, a paralelno je u vezi sa Andrićem. Cela radnja se dešava u hotelu na Bodenskom jezeru 1941. dok je Andrić bio u diplomatiji, u toku nemačke okupacije. Trenutno je u postprodukciji, jedva čekam da vidim taj film. Mislim da poseduje kvalitet dobrih britanskih drama.

Serija "Junaci našeg doba" Foto RTS

* Šta mislite u trenutnoj hiperprodukciji serija i filmova u Srbiji?

- Mislim da je to odlično. Samo ne znam koliko će potrajati.

* Da li pamtite kako ste se osećali kada ste dobili prvu ulogu?

- Pamtim, to je bilo na trećoj godini Akademije, Milan Karadžić me je zvao za treću predstavu iz njegove bokeške trilogije. Innominato se zvala, bila sam direktna partnerka velikog Gage Nikolića. Osećala sam se početnički, isprepadano, ali sa velikom željom da se pokažem. Neprekidno sam radila na tekstu i probala ulogu ceo dan i celu noć.

* Biraju li uloge vas ili vi njih?

- Uglavnom ih ja biram. Neke dođu i neplanirano.

* Postoji li uloga koja se još nije desila, a već dugo razmišljate o njoj?

- Volela bih da snimim neki akcioni film.

* Ko vam je najveća podrška i čije kritike uvažavate?

- Podrška su mi svi ljudi koji me okružuju, od porodice do prijatelja. Kritike i savete volim da čujem i od obične publike. To nije loše poslušati ponekad.

* Posvećujete li se i svojoj drugoj ljubavi - pevanju?

- Da, ali sada samo u kućnom izdanju.

* Kako izgleda vaš dan za uživanje?

- Raznoliko. Zavisi od dana. Volim kada su ti dani kreativni, ali nemam uvek vremena za to.

Sa Milošem Đuričićem "Greh njene majke"

LjUBAV PREMA POZORIŠTU

JOŠ od studentskih dana Marija Vicković je veoma angažovana u pozorištu. Tokom treće godine studija postala je član Narodnog pozorišta u Beogradu, a dobitnica je i brojnih priznanja. Prošle godine ovenčana je plaketom "Žanka Stokić" za najbolje glumačko ostvarenje. Na repertoarima beogradskih pozorišta igra u čak šest predstava.

- Igram u predstavama "Dama sa kamelijama", "San letnje noći i "Nesporazum",u Narodnom pozorištu, i "Ujka Vanja", "Ajnštajnovi snovi", "U agoniji" i "Švabica" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - otkriva Marija.