U NOĆI između nedelje i ponedeljka ipak nije ispisana istorija Oskara - film "Roma" Alfonsa Kuarona nije proglašen najboljim, odnosno, prvim ostvarenjem na stranom jeziku i prvim delom giganta "Netfliks" koje je pobedilo u najvažnijoj kategoriji. Računicu velikog broja kritičara, ali i kladionica, "pokvarila" je drama "Zelena knjiga" Pitera Farelija.

Priča o afroameričkom pijanisti Donu Širliju koji unajmljuje belog vozača Tonija Valelongu kao pratioca na svojoj turneji po rasističkom Jugu, osim Oskara za najbolji film, nagrađena je sa još dve zlatne statuete (ukuljučujući onu za sporednog glumca Maheršalu Alija i originalni scenario). "Zelena knjiga" je, uz Kuaronovu "Romu", dominirala tokom sezone filmskih nagrada, a sada su (uz "Crnog pantera") izjednačene sa po tri Oskara.

Neočekivani pobednik na 91. dodeli je "Boemska rapsodija", osporavana filmska biografija grupe "Kvin". Film je bio veliki hit na blagajnama, ali je zaradio loše ocene kritičara. Jedina konstanta bili su hvalospevi na račun glavnog glumca Ramija Maleka kao Fredija Merkjurija, što je potvrđeno Oskarom za najboljeg glumca.

Malek je sa bine Dolbi teatra, baš kao i mnoge njegove kolege, posvetio deo govora imigrantima, hrabreći ih da prate svoje snove.

- Ja sam sin emigranata iz Egipta i prva generacija Amerikanaca u mojoj porodici. Deo moje životne priče se upravo piše.

Najbolja među damama je Olivija Kolman, junakinja kostimirane drame "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, koja se u svom govoru zahvalnici izvinila koleginici i konkurentkinji Glen Klouz.


Pročitajte još - U nedelju dodela Oskara, evo ko su favoriti i kako će se glasati


- Ti si odavno moj idol i nisam želela da ispadne ovako - kazala je Olivija sa pozornice, a svojoj deci šaljivo poručila: "Gledajte mamu, jer se ovo više neće desiti!"

Za sporednu ulogu nagrađena je Redžina King, dok je pobednik među rediteljima Alfonso Kuaron, koji je uzeo i (utešni) Oskar za najbolji strani film.

- Moja junakinja je jedna od 70 miliona domaćica širom sveta koje nemaju nikakva radnička prava i koje su tokom istorije uvek gurane u zapećak - poručio je Kuaron.


Pročitajte još - USPEH MILE TURAJLIĆ PRED TRKU ZA OSKAR: Holivudski sjaj „Druge strane“


Iako je dobio svoju prvu zlatnu statuetu za najbolji adaptirani scenario, Spajk Li nije krio nezadovoljstvo pobednicima u drugim kategorijama, posebno trijumfom "Zelene knjige". Ipak, sa velikim entuzijazmom je prigrlio Semjuela El Džeksona koji ga je proglasio oskarovcem, a onda u svom stilu poručio:

- Da vam nije palo na pamet da uključite štopericu - aludirajući na ograničeno vreme govora na 90 sekundi.

Svoje obraćanje nastavio je u političkom tonu pozivajući publiku da se "mobiliše" pred predstojeće američke izbore.

- Izborna godina, 2020, odmah je iza ćoška. Budimo na pravoj strani istorije, učinimo pravu stvar!

Ovogodišnja ceremonija prvi put posle tri decenije nije imala domaćina, već su se u ulozi privremenih voditelja smenjivale poznate ličnosti. Holivudska elita ni ove godine nije propustila priliku da pred višemilionskom TV publikom iskritikuje američkog predsednika Donalda Trampa, pa se sa govornice moglo čuti mnogo oštrih reči o njegovoj politici prema imigrantima, ozloglašenom zidu sa Meksikom... Brojni kritičari su složni u oceni da je 91. dodela Oskara protekla u znaku "političke korektnosti" - zlatne statue podeljene su tako da zadovolje i većinu i sve manjine u Americi.


ZLATNA LEJDI GAGA

U SKLADU sa ovogodišnjom "miroljubivom" politikom Oskara da "svako dobije ponešto" rediteljski debi Bredlija Kupera "Zvezda je rođena" sa Lejdi Gagom u naslovnoj ulozi nagrađen je za najbolju originalnu pesmu Shallow. Njih dvoje su bili specijalni gosti i na bini zapevali pobedničku numeru. I dok se Lejdi Gaga radovala svom Oskaru (kao koautor pesme), Bredli Kuper u bekstejdžu, navodno, nije krio razočaranje što je ostao "kratkih rukava" i kao reditelj i u kategoriji najboljeg filma.


PINK JE U MODI

NAJVEĆI holivudski događaj očekivano se našao na radaru modnih znalaca, pa se uporedo sa prebrojavanjem Oskara birala i "kraljica crvenog tepiha". Dan nakon ceremonije, modni kritičari su puni hvale za američku miljenicu Džuliju Roberts i njenu očaravajuću pink haljinu, a ova boja bila je dominatna među damama.

NAJLEPŠA Džulija Roberts


Pohvale za stajling dobile su i Šarliz Teron, Redžina King, Helen Miren, Dženifer Lopez...

Gema Kan

I dok je kući otišla sa Oskarom za najbolju glavnu glumicu, Olivija Kolman je gotovo jednoglasno ocenjena kao "najlošije obučena dama".

Dženifer Lopez


NAJBOLjI Rami Malek, Olivija Kolman, Redžina King i Maheršala Ali


Šarliz Teron

"