PROJEKTIL ISPALILA ŽENA PILOT: Užička pošta - kako je NATO uništio jedan od simbola modernog grada koji ni do danas nije obnovljen

N. JANKOVIĆ

23. 04. 2021. u 10:22

Dugme u letelici američkog aviona pritisnula je žena pilot, dva puta u razmaku od 15 minuta. Zgrada užičke pošte nestala je potpuno u pepelu 8. maja 1999. godine, a prvim projektilom "načeta" je 22. aprila.

ПРОЈЕКТИЛ ИСПАЛИЛА ЖЕНА ПИЛОТ: Ужичка пошта - како је НАТО уништио један од симбола модерног града који ни до данас није обновљен

Foto Istorijski arhiv Užica

Istočni deo jedinstvene, zakonom zaštićene arhitektonske celine oko Trga partizana, izbrisan je sa lica zemlje: veliki planovi da se ne tom mestu ponovo gradi traju duže od dve decenije, ali nikada nisu zaživeli.

- Kada se prvi projektil obrušio, bio sam u portirnici. Prvo se začula sirena. Posle premišljanja, odlučio sam da ipak izađem na ulicu. Nas nekoliko, trenutak kasnije, posmatrali smo kako uz zaglušujuću buku, projektil razara deo zgrade - izdvajamo zapis po sećanju tadašnjeg portira Radojka Ostojića.

Napajanje za 18.000 telefonskih brojeva prekinuto je, projektil se zario u otvoreni, parkovski deo Pošte, ispod koga se nalazilo sklonište za radnike na dežurstvima. Izmešteno je samo dva dana ranije.

Već 8. maja Pošta je sravnjena sa zemljom. Dva navođena projektila, pod uglom od 90 stepeni, obrušila su se tik uz prozore solitera u Jug Bogdanovoj 1. Probili su krov i armirane betonske ploče, sve do "privoda" za glavni razvodnik. U portirnici je ovaj put bio Aleksandar Lazarević. Zgradu je napustio nekoliko trenutaka pre njenog potpunog uništenja.

- Grad je ostao bez telefona, sve je bilo van funkcije, izuzev centrale na Terazijama. U narednim danima, započeli smo vraćanje sistema u funkciju, bio je to ogroman posao, uspešno i neverovatno brzo urađen - kaže Vidoje Pašić, užički "poštar" zaposlen tada na održavanju prenosnih sistema. - Pitali smo se da li ćemo biti ubijeni na radnom mestu i tu neizvesnost je teško zaboraviti, kao i destrukciju širom države.

Usledile su najave velikih građevinskih poduhvata na mestu srušene Pošte,, u "rekordnom roku". Međutim, ovaj prostor do danas je ostao neuređeni parking pod naplatom.

Tokom NATO agresije, srušene su dve pošte, užička i prištinska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača