POGINUO NA KOŠARAMA DA BI NJEGOVI DRUGOVI PREŽIVELI: Trsteničani ne zaboravljaju svog heroja Dragana Milićevića

S.B.

12. 04. 2021. u 19:20

MNOGO je sveća u Mijajlovcu kod Trstenika upaljeno ove nedelje na pomenu Draganu Milićeviću-Šumaru, junaku sa Košara, koji je herojski poginuo braneći kotu 502 pre tačno 22 godine. Prema svedočenjima, Dragan je pucao i borio se protiv terorista OVK, pokušavajući da saborcima drži odstupnicu.

ПОГИНУО НА КОШАРАМА ДА БИ ЊЕГОВИ ДРУГОВИ ПРЕЖИВЕЛИ: Трстеничани не заборављају свог хероја Драгана Милићевића

Foto: S.B.

- Naša je moralna dužnost i obaveza da se setimo tog herojskog čina kada je Šumar svojim telom zaštitio, branio svoje drugove, otadžbine, svetinje na Kosovu i Metohiji, Srbiju-rekao je pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane na Košarama na pomenu Milićeviću.

- Njegovi saborci,drugovi, nose 108 nezalečivih rana i 265 ožiljaka za ranjenim drugovima i dok su živi, te rane neće biti preboljene,kao što ni rane roditelja 108 vojnika neće nikada zaceliti. Najmanje što možemo da ih sačuvao od zaborava, najveći greh bio bi da zaboravimo te borce i njihova herojska dela.

Porodica, prijatelji, borci,predstavnici opštine i boračkih udruženja, položili su u nedelju cveće ispred spomen obeležja palim borcima kod Crkve u Mijajlovcu, dok je pomen služen na groblju u ovom selu. Iako je od stradanja prošlo više od dve decenije,Trsteničani dobro pamte priču o stradanju mladog vojnika koji je bio u martovskoj klasi 1998. i stradao pružajući otpor do zadnjeg otkucaja srca. Njegovo je prestalo da kuca u 21-oj godini.

Sećanje na Milićevića čuvaju i u selu Medveđa kod Trstenika, gde je pre tri godine njegov lik oslikan na muralu fasade stare škole iz 1827. godine. Na istoj strani školske zgrade oslikani su i likovi trojice hrabrih trsteničkih vojnika, nastradalih u ratovima 90-ih. Zvali su se Saša Milanović, Dragan Trošić i Nebojša Staničić. Nisu zaboravljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna