PEVALA MU JE PAR MESECI PRED SMRT: Bila je Titova omiljena pevačica, po nju je slao "mercedese", a ona i danas čuva uspomenu na njega!

Novosti online

27. 03. 2021. u 00:59

AKO se pitate ko je bila omiljena pevačica Josipa Broza Tita, u pitanju je Vera Cvetinović, novosadska pevačica, novinarka i voditeljka.

ПЕВАЛА МУ ЈЕ ПАР МЕСЕЦИ ПРЕД СМРТ: Била је Титова омиљена певачица, по њу је слао мерцедесе, а она и данас чува успомену на њега!

Foto: Printskrin

Vera Cvetinović Titu je pevala tridesetak puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pesmom, o čemu je i ona javno govorila.

- Deceniju i po bila sam miljenica Josipa Broza. Pevala sam mu najmanje tridesetak puta. Tito je imao običaj da jednostavno pošalje vozača i “mercedes” po mene da bi me odvezli u Karađorđevo, na Frušku goru ili čak u Bugojno da njemu i Jovanki pevam omiljene srpske i zagorske pesme - pričala je Vera.

Sve je počelo tako što je Vera Cvetko kao student književnosti u Novom Sadu amaterski pevala u KUD “Svetozar Marković”, tako dobro da je 1971. postala prvi glas Vojvodine. A potom i solista Radio Novog Sada. Osećaj za muziku i dobar glas, kaže, nasledila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša poreklom iz Kutjeva.

Foto: Printskrin

 

- Tih godina sam pevala pesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. A kada sam sa društvom krenula na turneju po Južnoj Americi naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pesme. U međuvremenu, Izvršno veće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijEm za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pevam Titu. U to vreme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula sa starom bakinom dugom haljinom - prisetila se Vera.

I baš ta haljina pravljena od zavesa privukla je pažnju Titu da se kod mlade pevačice raspita odakle joj baršunasti somot. Kad je Broz čuo da je haljina pravljena od zavesa donesenih iz Zagorja raznežio se.

- Pevala sam mu tog dana pesme “Tiho noći moje zlato spava” i staru zagorsku “Fala”. I kasnije kada bih nastupala pred predsednikom te dve pesme su bile obavezno u mom repertoaru - otkrila je Vera koja je posle diplomiranja našla posao na televiziji.

Foto: Printskrin

Sredinom sedamdesetih Vera Cvetko je danju radila na TV Novi Sad, a uveče pevala u hotelu “Park”. Bili su to, kaže, mali koncerti, zbog kojih su je njeni obožavaoci nagrađivali knjigama ili sokovima. I tada je Tito diskretno pratio, jer se interesovao za njen život i rad.

- Čujem da ste diplomirali? I da ste imali saobraćajni udes? Kako ste sada - raspitivao se Tito, dok smo sedeli kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi veruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu u toku večere Titu sam otpevala pesmu “Zvoni zvonce”, a Jovanki pesmu “Salaš u malom ritu”, koju je mnogo volela - kaže Vera.

U bosanskom lovištu Vera Je zahvaljujući Titu bila nezvanična mis Jugoslavije, jer je posle modne revije Aleksandra Joksimovića predsednik javno rekao: “Meni je Vera najlepša, jer je njena haljina najelegantnija”.

Foto arhiva

- Mora da se Broz šalio, jer je Joksimović sa predivnim manekenkama Jovanki i Titu prikazao mini haljine i suknje, a ja sam bila u toaleti zakopčana do grla - šalila se Vera.

Posle toga Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza. Neki od njenih nastupa su bili tajni, neki diskretni, a neki javni. Jugoslovensku popularnost pevačica Vera Cvetko je doživela u noći 31. decembra 1976. godine kada su Jovanka i Josip Broz sa čitavim političkim rukovodstvom zemlje čekali novu 1977. godinu u Novom Sadu. U velikoj gužvi sa 650 gostiju i stotinak izvođača Vera je Titu otpevala omiljene pesme i obezbeđenje je prosto izguralo iz svečane sale u hodnik, da bi nastupali drugi umetnici.

Ona je jednom prilikom otkrila i kada je poslednji put zapevala Titu.

Foto: Printskrin

- Poslednji put sam pevala Titu i Jovanki na dočeku 1980. godine u Karađorđevu. Tražio je da sedim pored njega. Oko Broza su bile njegove pudlice koje su skakutale po meni i činile me nervoznom. Videlo se da je Tito ozbiljno bolestan. I prilikom ovog našeg poslednjeg susreta Tito je uživao dok sam pevala “Tiho noći moje zlato spava - seća se Vera Cvetinović.

Vera danas živi u Novom sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovanke. Kada gosti posete Master rezidenciju u Novom Sadu imaju vrlo retku priliku da u holu recepcije ovog malog hotela razgledaju veliki album sa fotografijama Josipa i Jovanke Broz. Mnogi od njih budu prijatno iznenađeni lepim slikama sa autogramom bivšeg jugoslovenskog predsednika, i glasno se pitaju otkuda Brozovi u jednom privatnom hotelu.

Foto: Printskrin

(Objektiv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)