KRAK HOBOTNICE KAO PUPČANA VRPCA: Anđelka Pavlović hekla igračke za prevremeno rođene bebe

Z. RAŠIĆ

08. 02. 2021. u 12:20

OD kada je od bake savladala sve tajne ručnog rada, počev od pletenja, tkanja i veza, Anđelka Pavlović (51) iz Paraćina, ne ispušta heklicu iz ruke.

КРАК ХОБОТНИЦЕ КАО ПУПЧАНА ВРПЦА: Анђелка Павловић хекла играчке за превремено рођене бебе

Foto Z. Rašić

Heklanje joj je, kaže, omiljeno, po celi dan može da sedi u fotelji i hekla. Anđelka je od osnivanja članica fejsbuk-grupe "Heklanje hobotnica za prevremeno rođene bebe", pa svoj dar koristi na najbolji način - sa stotinak drugih žena iz različitih krajeva Srbije izrađuje hobotnice, takozvane čudesnice i poklanja ih bolnicama koje brinu o nemoćnim bebama.

- Sve je počelo pre tri godine, na inicijativu mame Jelene iz okoline Niša. Ona je svoju bebu rodila pre vremena, pa je tražila nekog na internetu da joj ishekla hobotnicu.

Pročitala je da se u Evropi bebicama u inkubator stavljaju takve igračkice, koje u stvari to nisu, već su pomoćno medicinsko sredstvo. Kad uhvati krak hobotnice, novorođenče to podseti na pupčanu vrpcu koju je dodirivalo u maminom stomaku. Tako se smiruje i u inkubatoru ne čupa sonde koje ga održavaju u životu - objašnjava, za "Novosti", Anđelka.

PO EVROPSKOM STANDARDU

U inkubator pored prevremeno rođene bebe stavlja se samo igračka-pomagalo koje ispuni sve standarde. Osim što konac mora biti sto odsto pamučni, a silikonsko punjenje antialergijsko i tvrdo kao kuvano jaje, propisana je i dužina glave hobotnice - od sedam do devet centimetara, a rastegnutih krakova do 22.

KREATIVNO Anđelkine hobotnice, Foto Z. Rašić

Ovakva pomagala koriste se u bolnicama u skandinavskim zemljama, ali i u Nemačkoj, Belgiji, Irskoj...

Do sada je isheklala na stotine čudesnica, ne zna im tačan broj. Grupa dobija donacije u materijalu, a kad članice urade dovoljan broj "hoba", isporuče ih bolnicama. I one, naravno, poklanjaju, pa hobotnice odlaze u Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad... Svaka beba po izlasku iz inkubatora nosi svoju igračku kući. Tako ima uspomenu za ceo život, ali bolnice stalno moraju da nabavljaju nove.

UDRUŽENE Fotografija FB grupe, Foto Z. Rašić

Osim hobotnica, ove humane i kreativne žene heklaju još kapice, čarapice i prekrivače.

Anđelka se opredelila isključivo za neobičnu morsku životinju. Svaku uradi za sat do dva. Ima velikog iskustva jer već hekla punjene igračke čijom prodajom dopunjuje kućni budžet. Iako je više od 17 godina radila u "Srpskoj fabrici stakla", i ona i njen suprug sada su bez posla.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju