VEK GENERACIJA SVIH ZVORNIČKIH SREDNJOŠKOLACA: Zvornik obeležava značajan jubilej, sto godina srednjeg obrazovanja

Drago Gajić

29. 11. 2020. u 13:00

ZVORNIČANI obeležavaju značajan jubilej - sto godina srednjeg obrazovanja. Prvi pisani trag o osnivanju Građanske škole, trgovačkog smera u Zvorniku, pronađen je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u kome se navodi da je 13. septembra 1920. godine, učitelj Vaso Vukašinović, koji je bio na službi u Bijeljini, postavljen za privremenog upravitelja škole.

ВЕК ГЕНЕРАЦИЈА СВИХ ЗВОРНИЧКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА: Зворник обележава значајан јубилеј, сто година средњег образовања

Foto privatna arhiva

Škola se nalazila na mestu u blizini hrama Svetog Jovana Preteče, koju Zvorničani pamte kao zgradu nekadašnje štamparije.

- Aktuelna situacija sa virusom korona poremetila je obeležavanje ovog jubileja. Imali smo u planu da manifestacija traje sedam dana, sa prigodnim programima. Izvesno je da ćemo organizovati svečanu akademiju uz izložbu fotografija vezanih za rad naše škole - kaže Biljana Pisić, direktorka srednjoškolskog centra "Petar Kočić", član Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja, na čelu sa Zoranom Stevanovićem, gradonačelnikom Zvornika.

Biljana Pisić, Foto D. G.

DOBIO POSAO - NA PIJACI

PROFESOR Đorđo Vidaković (na slici) je završio Ekonomski fakultet, i ceo radni vek predavao stručne predmete.

- Jednog petka, sa ocem sam došao na pijacu, da prodajemo krompir. Naišao je direktor tadašnje Ekonomske škole i pitao me šta radim? Rekao sam da sam završio fakultet, da nameravam da odslužim vojsku i tražim posao. On me, onako prljavog, doveo u školu, rekao mi da od vojske nema ništa, dao mi planove i rekao da od ponedeljka počinjem da radim - priseća se profesor Vidaković svojih početaka rada u prosveti.

Foto D. Gajić

NAJVEĆI teret u pripremi obeležavanja jubileja imaju profesori srpskog jezika i istorije, a posebno profesor filozofije Stanislav Tomić, inače afirmisani aforističar, koji se angažovao oko monografije o srednjoškolskom obrazovanju u Zvorniku.

- Obišli smo mnoge ustanove i razgovarali sa pojedincima, koji su mogli da nam daju relevantne podatke o počecima srednjoškolskog obrazovanja u Zvorniku - kaže profesor Tomić. - Inicijativu za osnivanje Građanske škole trgovačkog smera, podnelo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve iz Zvornika.

Lidija i Vojin Pažin, Foto D. Gajić

Nastojanje je da se u monografiju uvrste svi učenici ili profesori koji su postigli značajan uspeh u životu i karijeri. Neizostavna imena su Kapitalina Erić, nekad poznata jugoslovenska glumica, afirmisani filozof Mile Savić, pevačica Nada Obrić koja je u Zvorniku završila prvi razred gimnazije, ili Faruk Čaklovica, dugogodišnji rektor Sarajevskog univerziteta. Najviše je lekara i književnika, kao što je Aljoša Musić i drugi.

Budimir i Slavka Aćimović,Foto D. Gajić

GIMNASTIČARKE U OPREMI FUDBALERA

PROFESORKE Dana Tošić i Milena Zekan (na slici) radni vek su provele u Gimnaziji "Petar Kočić" i Ekonomskoj školi, koje su se sedamdesetih godina prošlog veka integrisale u jednu ustanovu. Ističu da su to bila divna vremena, kada su se unapred znala pravila, poštovao se red i prijateljstvo, a druženja i anegdote su se trajno urezale u sećanja.

- Trenirala sam gimnastiku, a sa mnom u ekipi je bila i Nada Obrić. Posle osvajanja drugog mesta na republičkom takmičenju, izborili smo nastup na saveznom nivou.  Za takmičenje u Beogradu nismo imali opremu, pa smo trenerke i patike pozajmile od muškog fudbalskog kluba Drina.

Foto D. Gajić

Naravno, bile su dva broja veće, pa dok smo šetale gradom svi su se okretali za nama i govorili da smo "Šveđanke". U početku smo pomislile da nam daju komplimente, a kasnije smo shvatile da su govorili da smo seljanke - priseća se Milena Zekan.

Stanislav Tomić, Foto D. Gajić

MLAĐE generacije "zastupaju" Julijana Cvjetinović, doktorand na Moskovskom univerzitetu, i Dušan Savić, jedan od najuspešnijih studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu svih vremena, kao i afirmisani sportisti, poput košarkaša Marka Šćekića ili Gorana Ikonića..

- Stupili smo u kontakt sa potomcima Drage Sabljaka i Čede Lazarevića, ranije uspešnih direktora škole, zatim sa ćerkom profesorke Julijane Lazarević i unukom Barbare Negrojević, koje su takođe ostavile neizbrisiv trag u zvorničkom školstvu - dodaje Tomić, ne propuštajući da se zahvali Arhivu Jugoslavije, zatim Arhivu BiH i Regionalnom arhivu u Zvorniku.

Korišćene su i Monografije o Zvorniku Mehmeda Hudovića i tekstovi koje je o školstvu u Zvorniku pisao profesor istorije Zoran Ivanović.

VELIKI je broj profesora koji su ostavili neizbrisiv trag u zvorničkom srednjem obrazovanju, poput supružnika Slavke i Budimira Aćimović kao profesora matematike.

- Po okončanju studija, došla sam u Zvornik iz Pančeva, po nagovoru Budimira. Pamtim divna druženja i ekskurzije širom bivše države - kaže Slavka, koja je 39 godina provela u školi, dok je Budimir 22 godine radio u školi, potom bio načelnik opštine Zvornik, a dugo godina je u uspešnom privatnom biznisu.

U niski uspešnih profesora u zvorničkim srednjim školama, nezaobilazna su i imena Lidije i Vojina Pažina. Lidija je predavala srpski i ruski jezik, a Vojin matematiku i fiziku.

- Moja baka je bila Ruskinja, plemićkog porekla, što mi je pomoglo prilikom studiranja i predavanja ruskog jezika - kaže Lidija, koja je posle 38 godina rada u srednjoj školi otišla u penziju 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a