SPEKTAKULARNO OTKRIĆE U SRBIJI: Arheolozi otkrili jerusalimske sarkofage - U NJIMA SAHRANJENE OSOBE SA BLISKOG ISTOKA

Boris Subašić

11. 08. 2020. u 08:45

RIMSKI sarkofazi od olova su retkost i neodgonetnuta misterija za nauku i svaki primerak koji se pronađe smatra se senzacijom, a u Viminacijumu u poslednjih nekoliko dana pronađena su čak tri takva bogato ukrašena metalna sanduka!

СПЕКТАКУЛАРНО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Археолози открили јерусалимске саркофаге - У ЊИМА САХРАЊЕНЕ ОСОБЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА

Dr Ilija Danković i dr Bebina Milovanović / Foto B. Subašić

Arheolozi pretpostavljaju da su u njima sahranjene osobe poreklom s Bliskog istoka, odakle je od polovine drugog veka u prestonicu provincije Gornje Mezije stigao veliki broj doseljenika.

- Ukrasi u obliku kvadrata, deltoida, zrakasto ukrštenih linija sa strelicama i astragala su tipični geometrijski motivi koji su se razvili u jerusalimskim radionicama i širili tokom drugog i trećeg veka širom rimskog carstva - kaže arheolog dr Bebina Milovanović iz Naučnog centra Viminacijum. - Sahrane pokojnika u sarkofazima od olova nisu bile praksa Rimljana. U olovnim sarkofazima su uglavnom sahranjivani deca i žene. Pokojnici su nesumnjivo pripadali višem društvenom staležu, jer su porodice mogle da priušte kovčeg od metala. Sasvim je izvesno da su sahrane u sarkofazima od olova pripadale stanovnicima sa Bliskog istoka koji su kao vojnici, trgovci i zanatlije naseljavali ostale delove Carstva, naročito u 2. i 3. veku.

Ukrasi na sarkofazima u obliku deltoida u koji je upisan krst navode na pitanje da li je možda reč o nekoj ranohrišćanskoj sekti. Na olovnim kovčezima nema nijednog podatka o pokojnicima za razliku od kamenih sarkofaga, na kojima su bile ispisane prave biografije.

Nakit u sarkofazima / Foto B. Subašić

 

U sarkofazima pronađenim ovih dana u Viminacijumu bila su sahranjena deca uzrasta od osam meseci do desetak godina. Reljefni motivi na sarkofazima su identični onima koji se mogu videti na olovnim kovčezima pronađenim u Siriji i Palestini!

Najveća zagonetka za arheologe su savijeni izuzetno tanki srebrni listići sa urezanim magijskim natpisima, koji će morati da se otvore posebnim metodama da bi tekst na njima mogao da se pročita. Slični magijski natpisi na aramejskom, samo na zlatnim listićima, pronađeni su pre nekoliko godina takođe u dečjem grobu u Viminacijumu i izazvali su svetsku senzaciju.

- Samo po sebi otkriće tri olovna sarkofaga je vanserijsko, a pravo je čudo da su dva od njih ostala neopljačkana - kaže arheolog dr Ilija Danković iz Naučnog centra Viminacijum. - Prvo smo pronašli kovčeg devojčice sahranjene sa raskošnim grobnim inventarom, što je neuobičajeno za Rimljane koji nisu imali običaj da zlato polažu u grobove, smatrali su da to rade samo "prosti ljudi i varvari". Ipak, postojao je izuzetak, prilikom gubitka kćeri koja nije doživela da se uda, te je deo miraza polagan uz nju. Možda je upravo to ovde slučaj, jer su uz pokojnicu položeni naušnica, dva zlatna prstena i jedinstven medaljon od zlatnog lima u obliku pelte, štita Amazonki, koji ima zaštitničku simboliku.

PRESLICA

BRONZANA preslica otkrivena u grobnici odrasle žene kraj dečjeg sarkofaga je izuzetno redak nalaz.

- Pribor za predenje vune u Rimu je polagan uz pokojnice kao poruka da su one bile izuzene žene, plemenite matrone koje su vodile brigu o porodici i domaćinstvu.

Ovaj izuzetni komad nakita, koji je po rečima arheologa imao i magijsku funkciju, sa prednje strane je ukrašen umecima od stakla zelene boje, a tehnikom filigrana na njemu izvedene su konture kantarosa, grčke posude koja je simbolizovala besmrtnost ili ponovno rođenje.

- Jedan od prstenova je izrađen u obliku zmije, koja je u doba antike imala zaštitničku ulogu - kaže dr Danković. - Na svega tri metra od od sarkofaga devojčice, otkriven je grob odrasle žene koja je na ruci imala masivni srebrni prsten u vidu zmije. Zbog tih "zmijskih" prstenova i blizine grobova pitamo se da li je reč o osobama koje su bile u srodstvu, ili su možda pripadnice iste religiozne ili etničke zajednice. Te odgovore daće nam fizičko-hemijske analize, pre svega odnos izotopa stroncijuma i kalcijuma u zubima.

Kraj drugog neopljačkanog sarkofaga pronađena su tri manja keramička krčaga, dok su u samom kovčegu pronađeni ostaci svetle tkanine u kojoj je bio umotan skelet bebe od oko osam meseci.

Zlatne naušnice sa ametistom / Foto B. Subašić

- Kraj njenih nogu bio je položen keramički lonac sa tri drvceta koja su gorela sa donje strane, očigledno korišćeni u nekom magijskom obredu - kaže dr Bebina Milovanović. - Nažalost, treći olovni sarkofag koji je pripadao starijem detetu bio je opljačkan.

Prostor na kome su sarkofazi prnađeni nalazi se nekoliko stotina metara južno od legijskog logora i civilnog naselja Viminacijuma.

- Tu su od početka 2. veka do kraja 4. veka sahranjivani stanovnici prestonice provincije Gornje Mezije - kaže dr Danković. - Radi se o delu nekropole koji se razvijao uz antičku saobraćajnicu, otkrivenu na ovom prostoru. Taj put je spajao Viminacijum sa unutrašnjošću provincije na jugu. Stoga ne čudi da smo za manje od tri meseca rada istražili oko 200 grobova, unutar kojih smo pronašli više od 300 artefakata.

Zlatni medaljon / Foto B. Subašić

SKUPOCENI SANDUCI

Rimska provincija Gornja Mezija, koja se prostirala na prostoru današnje Srbije bila je poznatno rudonosno područje, pa su bogati građani svojim pokojnicima mogli da priušte luksuzne metalne kovčege.

- Sasvim je izvesno da je na ovim prostorima bila aktivna lokalna proizvodnja sarkofaga od olova, verovatno pod uticajem istočnjačkih majstora koji su sa sobom donosili šablone po kojima su dekorisani sarkofazi. Do sada je preko 30 sarkofaga od olova pronađeno u Viminacijumu - kaže dr Bebina Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Dobrila

11.08.2020. 10:08

@Realno - Realno je da smo tu od pamtiveka, ali realno brzo usvajamo tuđe običaje, zanate, kulturu, jezik ... P a realno nestajemo kao narod ...

Vera

11.08.2020. 15:16

@Realno - Rimski Viminacium iz vremena kad su Hrvati-Srbi(Iliri-Sloveni) bili rimski robovi ili serve-servs po čemu su današnji Srbi i dobili ime.

Milos

12.08.2020. 06:37

@Vera - И ако је тако,то потврђује да смо ипак били на тим просторима, и као словени, поробљени од стране римљана.И на крају ипак опстали.А занимљиво је да су хрвати,одједном ,илири,и одричу се словенских корена.

Ff

11.08.2020. 16:55

@Realno - Naravno.Najstariji arheoloski ostaci i podaci poticu iz 5.-6.veka...4.vek je zvanično vec nesiguran...Ali neka bude 4.-6.vek...Postoji i teorija o prapostojbini u srednjem podunavlju ali istina je da prema arheoloskim ostacima i podacima ima vise prapostojbina a migracije su se odvijale iz vise pravaca,sa vise lokacija i u razlicitim vremenskim periodima u talasima.Srbi i Hrvati kao slovenska plemena potiču od grupe Anta sa severa Crnog mora orijentaciono.Migrirali su u (5.),6. veku na ove prostore.Samostalno ali i pod Avarima do propasti avarske drzave.Spustili su se skroz ka jugu cak i opsedali prestonicu Vizantije da bi im zatim Vizantija dozvolila stalni boravak na danasnjim prostorima orijentaciono...Danasnji dnk Srba cini vise Y-dnk haplogrupa zastupljenih u razlicitim procentima.I svi oni zajedno cine dnk savremenih Srba...dnk severnog kavkaza je zastupljen u manje od 0.5% pa se praktično i ne navodi.

Goran

11.08.2020. 18:53

@Ff - Koji Hrvati brate? Gde, na kojim mapama iz 1 ili 2 veka si pročitao to ime naroda? Postoji mapa iz 1 veka gde se pominju samo Serbi. Procitaj češku Dalimilovu Hroniku iz 12-13 veka, piše doslovce: U Srpskom jeziku postoji oblast koja se zove Chorbatia, tu je živeo Leh (Poljak) od koga je nastao Čeh. Znači u početku svega "slovenskog" postoje samo Srbi a tek kasnije su nastali svi ostali "slovenski", tačnije srpski narodi.

Ff

11.08.2020. 23:30

@Goran - Gorane,brate,ne znam zasto spominjes 1. Ili 2. vek,pa se i ja pitam koji Srbi i Hrvati!?Kakav 1. i 2. vek!?...Ja sam samo odgovorio na komentar osobe pod pseudonimom Realno i u jos jednom komentaru nesto skromno prokomentarisao o Y-dnk haplogrupi naroda severnog Kavkaza....Mozda si se zbunio citajući ovaj tekst i moj komentar i pomesao podatke na koje si pozeleo da napises svoj Odgovor tj.Komentar...Desava se.Nista strasno....Oslanjam se na najstarije zvanično potvrdjene arheoloske ostatke, izvore i podatke dobijene od/iz njih.

Tatanja

12.08.2020. 11:38

@Ff - Pa zar to ne dokazuje da to NISU Srbi?Rimsko carstvo se raspalo u 4 om veku kada Srbi(Sloveni ili...)jos nisu ni dosli na ove prostore..Ili nije tako?

Mića

11.08.2020. 11:15

Срби, или како год нас други називали, су од Лепенског вира (пре 8000 год.) на овим просторима, по тренутним открићима, а говорим тако јер за тај период су рађене ДНК анализе и упоређиване са данашњим становницима Србије, резултат је 70-90 % сличности. Ко се држи Бечке школе, добро српском народу не мисли

Milan

11.08.2020. 12:40

@Mića - Ovo je neistina. DNK analiza je potvrdila da stanovnici Vinče nemaju nikakve veze sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana, već jedine dalje rođake imaju na Kavkazu danas. Što ne kažete koja je halogrupa u pitanju?

Ff

11.08.2020. 15:13

@Milan - Ne bih se slozio sa komentarima,moguće ni sa jednim....Sto se tiče Y-dnk haplogrupe, za severni kavkaz je j2a4b,danasnja ingušetija i najveci deo dnk čečenije...Sada prodiskutujte sa gospodinom kada Vam on bude odgovorio na pitanje o haplogrupama,ja bih se dalje drzao po strani.hvala

DNK

11.08.2020. 15:23

@Milan - Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još srećne 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom... Eupedia The Genetic Map Of Europe: i.imgur.com/GLL0M9y.png

Nije Mala Nije Mala

11.08.2020. 19:39

@Milan - Гледао сам емисију на РТС о ДНК анализама извршеним на подручју Србије, и Старе Херцеговине (данашња источна Босна, Херцеговина, Црна Гора, Рашка), у којој је лепо објашњено да Срби у Србији имају доста заједничког са народима Кавказа и Закавказја, што је и нормално јер је ту дошло до мешања са том групом по Великој Сеоби. У исто време, Срби из Старе Херцеговине имају специфичан ДНК профил, који сеже много дуже у историји од досељавања Словена на Балкан... То потврђују и многобројни археолошки докази. Ерго, ми јесмо на овим просторима од давнина, али смо се и мешали јер нам је кућа на сред пута.

Suverena

11.08.2020. 15:05

С обзиром да ми Срби бројимо 7529 година у римској 2020. години и да су нам гени хаплогрупе најстарији у Европи - онда, овај чланак би морао да има потпуно други тон!

Iznogud

11.08.2020. 16:54

To je u sklopu price da su I jevreji autohtoni stanovnici Jos of rimske republike.Sta I'ma srpsko u Srbiji,seem sto smo svetu podarili Pismo,civilizaciju starcevacku,vincansku,lepenski vir minista drugo nismo imali ili je sve to nase samo pripisano drugim...nasi nazivi reka,planninatrava,alii nisu one nase vec nekih trecih Koji imaju veca prava

Nikola

11.08.2020. 18:29

To znači da je neki sa svom porodicom došo na ove prostore i živeo kod nas i ništa drugo . To je isto kao da za 1000 godina nađeu u chicago neko groblje u njemu sahranjen neki Milan ili Dragan iz BG ili VR ili NI pa mi tada svi dođemo do zaključka da su tamo bili srbi vekovima i da je to inače naše .

Binsr

11.08.2020. 19:39

Припрема терена за насељавање Јевреја када изгубе Израел. Значи сад су они аутохтони овде и њима припада историјско право а ми можемо да се селимо јер смо дођоши. Е па неће да може. Ово је Србија брале била и остала. Наш комад земље и неба од почетка света и времена.

Znalac

11.08.2020. 22:28

Ostavite se vi priča o genima i hapogrupama to je u krajnjem slučaju nebitno — bitna je kultura i jezik kojim se govori. U Ameriki su ljudi iz celog sveta pa su svi Amerikanci. I nije ime `Srbi` postalo od latinskog naziva za roba `sclavos i slugu `serves` nego su od imena Srba stvoreni ti nazivi. Svi Sloveni su još pre porobljavana Balkana po Šarfariku nosili ime `Srbi` da bi ono docnije ostalo samo lužičkim i balkanskim Srbima. Protosloveni (ProtoSrbi) su naseljavali najšire delove Evrobe, što znači da su autohtoni uz sve druge koji su pristizali, ostajali ili odlazili. Znakčenje imena `Srbi` vam likčno otkrivam: Sobraća Robovi Bogžije Istine — sažeto `Srbi`. `Srbi ` dakle, znači `Braća`. `Hrvati` je samo izokrenuto ime Srba kroz prostor i vreme, najpre od Grka pa od Rimljana (da ne objašnjavam malo je mesta). Toliko!

Arheolog

11.08.2020. 23:49

Teško Srbiji sa ljudima koji pišu ovakve komentare. Ko zdravog razuma može da piše da imamo etnički i kulturološki kontinuitet od nekoliko hiljada godina. To je van svake pameti. Kada bi ste pročitali barem deo stručne literature koju su stvarali ljudi koji su se tim pitanjima bavili ceo život, bile bi vam neke stvari jasnije. Valjda zato što i nemamo neku budućnost u ovoj državi, pokušavamo da stvorimo što slavniju prošlost. To gledanje u daleku prošlost je karakteristika naroda koji su ugroženi. Naši balkanski susedi takođe imaju tu boljku. Ako ste baš patriote, učinite svojoj državi uslugu i pročitajte nešto sem Deretića i ekipe i pogledajte nešto sem kvazi dokumentaraca o pra-Srbima na jutjubu.

Znalac

12.08.2020. 02:56

@Arheolog. Poštovani! Čini mi se da vaš prigovor odnosi baš na moj komentar. Kažete da zdrav razum nemože teći `da imamo etnički i kulturološki identitet od nekoliko hiljada god.` Kultura uvek postoji samo je pitanje njenog nivoa. Kada bih ja i drugi samo usvajao šta su drugi čitali i pisali nikada nebih imao potrebe nešto kazati — po vama. Ode sloboda misli (a niste naveli nikog od tih autora). Svako se po potrebi oslanja na prošlost i pokušava da je učini slavnom (taman i da nije), a da bi sigurnije išao u budućnost. U pravu ste: `To gledanje u daleku prošlost je boljka naroda koji su ugrožni.` A Jutjub — Hvala, tamo nema srbske autohtonističke škole i misli — to je drugi svet, a mi smo nezavisna i slobodna misao. Srbska snaga iz prošlosti nije u materijalnoj arheologiji nego u arheologiji jezika a to niko ne iztražuje, jer neznaju. Deretić iako nešto zna slab je jer on se vezuje za materijalne dokaze a to se lako opovrgava. U budućnost možeš ići samo ako znaš šta si i ko si i ako si dovojlno obrazovan. Germani i Latini znaju svoju daleku prošlost, samo mi poznajemo svoju od srednjeg veka naovamo. Kao da pre sredenjeg veka nismo ni postojali. Teško Srbiji sa ljudima koji misle da su mnogo napredni i savremeni ako beže od prošlosti (koja znam nije bitnija od budućnosti), pa misle da će tako najbolje doprineti otadžbini. Naprotiv, bolje rade i doprinose otadžbini oni koji su kompletni i slobodoumni. Ne smatram da je `slobodumlje` nerazumna zadrtost ali je ludost prikrivanje nekih saznanja i činjenica. To je izbegavanje odgovornosti! Sve najbolje!

Pera

12.08.2020. 17:28

@Znalac - Ako je snaga u arheologiji jezika onda ce se "Srbi" budućnosti smejati arheoloskim ostacima tvojih gramatičkih i drugih gresaka počevsi od "Ameriki"...i žurki(sto vec postaje standard) i kašiki itd....Jel ti lepo u Ameriki?...Smesno!

Znalac

12.08.2020. 21:44

@Pera. Nisu to moje slučajne greške u gramatiki nego namerne. Ne slažem sa pravilom `jednačenje po zvučnosti` pa skoro svuda. Jednakčenje po zvukčnosti pripada fonetskom pravopisu a ja sam više za pravopis koji u sebi čuva svezu sa korenom gde god se mogže. Suglasnici su ti koji čuvaju tu svezu sa korenom pa je glupo menjati ih, primera radi: govorimo `majčino mleko` a mogžemo normalno izgovoriti `majkino mleko`. Šta ti imaš, maku ili majču? I da li znaš zašto ti se košulja tako zove, ili opanak, ili šibica? Sve bi to znao da nije jednakčenja po zvukčnosti! Kad izgubiš svezu sa korenom reči u govoru izgubio si svezu sa pretcima, ti više neznaš ko si sem po predanju. Nije ćopavi Vuk bio u pravu u svemu — u pravu je bio Lukijan Mušicki koji je pokušao da ga nagovori da se ide srednjim putem ali je zadrta seljačina terala svoje. I uvodđenje Vukovog pravopisa u škole je naredio nepismeni knez Miloš umesto da su o tome odlukčivali knjigževnici i znalci jezika (a bilo ih je) na nekom kongesu. Namerno sam ovde pismovao da vidiš kako bi to izgledalo po mome razmisšljanju i pravilu: Piši kako treba čitaj kako je napisano` (napismovano) — pa ćeš vremenom i govoriti reči koje shvataš suštinski a ne samo posledicčno, po onome na šta vidiš da se one odnose. (Molio bih redakciju da i ovo objavi iako naizgled nema sveze sa temom, ali ima jer ovo posledak svega cele teme) (Ah da skoro zaboravih: Nazivi englezskih strana sveta nemogu se objasniti lagko englezkim jezikom ali mogu veoma lagko srbskim jezikom, samo treba znati, ali ćutaćemo o tome. Volio bih Pero da ih ti i oni koji misle kao ti objasnite

Miroslav

15.08.2020. 11:16

У оно време знало се за „кугу„ па су зато сахрањивани у оловним чивотима. А пошто има остатака тела лако је утврдити ДНК. Онда ће бити правих података. Иначе овакви коментари који вређају Србе, а који су пронађени овде, а има их пуно не могу увредити Нас Староседеоце на овим просторима. ?????