NATPIS SVEDOČI O HEROJSTVU: U Zemunu postavljena tabla Ulice Blagoja Jovovića koji je pucao na ustaškog vođu

B. SUBAŠIĆ

05. 08. 2020. u 23:10

TABLA sa imenom Blagoja Jovovića, atentatora na ustaškog zločinca Antu Pavelića i pano sa posvetom srpskom heroju, od srede su zamenili oznake Zagorske ulice u Zemunu.

НАТПИС СВЕДОЧИ О ХЕРОЈСТВУ: У Земуну постављена табла Улице Благоја Јововића који је пуцао на усташког вођу

Foto Ž. Knežević

Svečanosti preimenovanja prisustvovalo je stotinak građana i funkcioneri Grada pred kojima je pročitano pismo Jovovićeve kćeri Karine u kome piše: "Beograd je srce srpskog naroda i lepo je što glavni grad ne zaboravlja velike sinove našeg naroda. To je trenutak velikog ponosa za nas, njegovu porodicu, a verujem i za sve Srbe koji žive u Argentini."

O Blagoju Jovoviću prvi je govorio istoričar, profesor dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida.
- Blagoje Jovović, pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao četnik je sprao ljagu sa onih četnika koji su imali izvesne dogovore sa hrvatskim vlastima - rekao je prof. Đurić. - Jovović je izvršio atentat na Pavelića u trenutku kada je jugoslovenski ambasador u Argentini bio Franjo Pirc, koji je tokom rata služio Paveliću, a posle rata Brozu. Kako rasvetliti ovu enigmu? Neka se otvore arhive, da najzad razjasnimo tamne mrlje u odnosu Broza i Pavelića, a naročito ono što nas Srbe najviše boli: Jasenovac.

SAHRANjENE PRETENZIJE NDH

ZEMUN nije bez razloga izabran da Blagoje Jovović u njemu dobije ulicu, rekao je Goran Vesić i dodao:

- Dok je Zemun bio deo monstruozne tvorevine NDH tokom Drugog svetskog rata, Glavna ulica je nosila ime ustaškog zločinca Ante Pavelića, a Gospodska se zvala Adolfa Hitlera. Današnjim činom simbolično sahranjujemo i takve pretenzije zlikovca Pavelića.

Nadamo se da će promena imena ove ulice biti početak rasvetljavanja te priče.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da Blagoje Jovović zaslužuje večnu zahvalnost srpskog naroda, ali i svih drugih žrtva u NDH. Svojim herojskim činom on je osvetio sve te mučenike koji su stradali u ustaškoj državi kada je 10. aprila 1957. godine kada je smrtno ranio Antu Pavelića. Zločinac je dve godine kasnije od zadobijenih rana preminuo.

PODRŠKA U ulici osvanuo i mural, Foto Ž. Knežević

- Danas kada ova ulica zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično se završava jedan tužan period u istoriji našeg naroda. Period zabluda, koje su nam nametale osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđivale nas da za trajni mir na Balkanu, Srbija treba da bude slaba, ponižena i bez prava na svoju istoriju, a da svi drugi budu jaki - kazao je Vesić.

On je naglasio da je Jovović prvi pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini čije ime nosi ulica u srpskoj prestonici.

Foto Ž. Knežević

- Ovaj čin ima još jednu simboliku, jer među nama okupljenima se ne zna ko je iz partizanske, a ko iz ravnogorske porodice. Ovo je vreme da Srbija prekine svoje podele, da svi zajedno gledamo u budućnost, da pamtimo šta se desilo, ali da razumemo da moramo da budemo zajedno - istakao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri