JOVIČINA "FLOTA" STRAH I TREPET ZA FAZANE I ZEČEVE: Jedini sokolar u Braničevskom okrugu sa svojim pticama lovi na tradicionalni način

Dušanka NOVKOVIĆ

16. 10. 2021. u 17:30

ZAHVALjUJUĆI neobičnom hobiju Jovice Nikolića (49) iz Bariča kod Golupca, sokolovi i jastrebovi mogu se videti i na nebu iznad Braničevskog okruga.

ЈОВИЧИНА ФЛОТА СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА ФАЗАНЕ И ЗЕЧЕВЕ: Једини соколар у Браничевском округу са својим птицама лови на традиционални начин

STRAST Jovica sa ljubimcem, Foto Privatna arhiva

U njegovom posedu je čak pet "nebeskih" ptica, dva siva sokola i tri jastreba - dva američka i jedan domaći "kokošar". Do njih je došao legalnom kupovinom, uz sve neophodne papire, što je i jedini dozvoljen način, pošto je zabranjeno uzimati ih iz prirode. One borave u specijalnom kavezu - volijeri, dimenzija tri puta tri metra, u kojoj imaju dovoljno prostora i za letenje.

Kad ne vežba sa svojim pticama, Jovica ih vodi u lov, a sa njima ide i njegov verni pas, irski seter.

- Sokolove koristim za lov na fazana, pošto su to ptice visokog leta i veoma brze, dostižu od 300 do 400 kilometara na sat. Kad je fazan savladan, pas otrči i stane uz njega, a soko se digne i kruži visoko na nebu. Čim stignem do plena, on se tad spusti i sleti mi na ruku. Jastrebovi su sporiji, pa su zahvalni za lov na zečeve - priča Jovica za "Novosti".

PORODICA Nikolići u odorama, Foto Privatna arhiva

Za uspešan lov, sokolovi i jastrebovi dobijaju nagradu i to isključivo meso, ali nikako svinjsko, jer im škodi. Najbolje je da se hrane golubovima, jednodnevnim pilićima, zečetinom i srnetinom. Jovica ih je uvežbao da mu za nagradu slete na ruku, jer tako stvaraju uslovni refleks i osećaj da ne mogu bez njega, pa nema bežanja.

- Kad zasluže nagradu, viknem im "Hej!", ili zazviždim pištaljkom i one stižu po nju. Da bi u lovu bile uspešne, prethodno im spustim malo kilažu, kako bi im nagradna hrana bila motiv - kaže Jovica.

Njegove ptice stare su od jedne do šest godina i mogu da požive oko 20. Međutim, osim dobre ishrane, neophodno je čuvati ih od bolesti, ali najviše od komaraca.

- Ujed komarca u 99 odsto slučajeva koban je po njih, pa su mi tako pre nekoliko godina stradala dva jastreba. Zato ih štitim na više načina, stavljam zaštitne mrežice, prskam dvorište, a oko nogu imaju specijalne narukvice, kao što nose bebe - priča nam ovaj jedini sokolar u celom Braničevskom okrugu.

SLETANjE Soko na Andreinoj ruci, Foto Privatna arhiva

Kad se ne druži sa svojim pticama, Jovica je u svom kafiću ili se bavi poljoprivredom.

Ima zasade lešnika na 80, malina na 40 ari, a poseduje i 70 košnica. Osim supruge, ima i dve ćerke studentkinje, Zoranu i Andreu. Sa ćerkama zajedno učestvuje na manifistacijama na kojima su zbog svojih ptica velika atrakcija. Gostovali su i u Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta, a od 1. maja svakog vikenda su u Golubačkom gradu, jer se u njima organizuje program sa srednjovekovnom tematikom, u koju se sokolovi i jastrebovi odlično uklapaju.

LjUBAV Jovičina ćerka sa jastrebom, Foto Privatna arhiva

Napad na konja i grebanje po licu

JOVICA planira da nabavi konja, koje je imao i ranije, zbog lova, ali to zbog jastreba iziskuje veliki oprez.

- To je bezobrazna ptica, jednom mi je napao konja, a prošle godine je i mene izgrebao po licu. Domaći umeju da budu opasni, dok američki nisu, jer love u grupi, pa čoveka smatraju njenim delom i često mu mirno stoje na glavi.

Lete 400 na sat, ne prave gnezda

SIVI soko najbrža je životinja na svetu, jer razvija brzinu do 400 kilometara na sat.

Nikad sam ne pravi gnezda, već koristi ona koja su druge ptice napustile. Jastreb spada u porodicu orlova i ima izuzetno oštar vid. Veoma je spretan, pa zato uspešno leti ne samo po slobodnom prostoru, već i kroz gustu šumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas