VITEZOVI PREPOZNAJU VINA VEZANIH OČIJU: U Paraćinu održana 50. "Vinska promenada"

Z. RAŠIĆ

23. 08. 2021. u 13:42

PARAĆIN je proteklog vikenda bio domaćin vinske manifestacije koja je obeležila svoj mini-jubilej, pola decenije održavanja.

ВИТЕЗОВИ ПРЕПОЗНАЈУ ВИНА ВЕЗАНИХ ОЧИЈУ: У Параћину одржана 50. Винска променада

Foto Z. Rajić

Bila je to "Vinska promenada", izložba više od 120 uzoraka vina koje su izložili proizvođači iz regiona tri Morave, a za posetioce je to bila prilika da se opuste i da degustiraju razne vrste božanskog pića, uz meze i živu muziku.

Početak događaja obeležio je ceremonijal prijema tri nova vinska viteza u viteški red, dr Đorđa Prokića i braće Ralević, Milana i Milomira. Oni su prethodno polagali teorijski i test prepoznavanja vrste vina koje piju vezanih očiju. Kako im znanje nije manjkalo, sva trojica su primljena. "Promenadu" je zvanično otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, koji je posetiocima poručio da probaju vina i da od vitezova nauče kako ona treba da se piju.

- "Vinsku promenadu" održavamo svake godine prvog vikenda nakon Preobraženja, koje je naša slava i dan kada se obeležava završetak Boja na Ivankovcu. Tada je Steva Pisar, po kome naš red nosi ime, ranio Hafis Pašu i doneo pobedu nad Turcima. Došle su nam i vinarije koje su nagrađene na različitim sajmovima, tu su "Rubin", "Virtus" i mnogi drugi proizvođači iz sliva tri Morave gde su mnoga poznata vinogorja - kaže, za "Novosti", Zoran Živković, veliki majstor Vinskog viteškog reda "Steva Pisar".

POLOŽILI Braća Ralević, Foto Z. Rašić

Vinarija "Ralević" čiji su vlasnici, braća Milomir i Milan, postali vitezovi, predstavili su devet vrsta svojih vina. Njihov podrum se nalazi u naselju Lozica, prema Mirilovcu i osnovan je 2018. godine.

- Posedujemo naš vinograd koji je mlad i tek iduće godine čekamo prvu berbu, pa trenutno imamo kooperante od kojih otkupljujemo grožđe - napominje Milomir.

MANIFESTACIJAMA MAME GOSTE

"PROMENADA" je trajala do kasnih večernjih sati, uz živu muziku, pa su je Paraćinci sa zadovoljstvom iskoristili za opuštanje. Suorganizator događaja bila je Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Paraćin. Ovo je, inače, jedna od dve manifestacije koje se održavaju u gradu na Crnici sa ciljem promocije vinskog turizma. Druga je "Salon vina", ali njegovo poslednje izdanje nije održano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024