DARUJE ETNO-ZBIRKU POLIMLJA:Dragiša Tomašević traži dom za zbirku predmeta domaće radinosti i narodnog graditeljstva (FOTO)

D. GAGRIČIĆ

11. 08. 2021. u 12:19

VREDNU zbirku alatki, pokućstva i mnogobrojne predmete od drveta, kože, gvožđa i drugih materijala iz života stočara i ratara u Polimlju i na okolnim planinama darovao bih manastiru Mileševa.

ДАРУЈЕ ЕТНО-ЗБИРКУ ПОЛИМЉА:Драгиша Томашевић тражи дом за збирку предмета домаће радиности и народног градитељства (ФОТО)

Foto R. Prelić

Ako nisu voljni ili nemaju prostora, prodao bih je nekom ljubitelju starina.

Beogradski penzioner Dragiša Tomašević (75) ovako je juče za "Novosti" najavio odluku, pošto je konačno "prelomio", da udomi etno-zbirku, koju je sakupljao šest decenija u zavičaju. Predmete je baštinio po selima Polimlja, ali oni sada čame u brvnari u Velikoj Župi kod Prijepolja, a bilo bi šteta da propadnu jer među njima ima pravih rariteta.

- Pristigle su me godine, a članovi porodice, zbog obaveza i drugih interesovanja, ne mogu tome da se posvete. Za postavku treba najmanje 150-200 kvadrata, a neohodna je i zaštita eksponata od zuba vremena - obrazlaže Tomašević nameru.

A kad god je dolazio u rodni kraj, prijepoljska sela Žitin i Veliku Župu, zaljubljenik u starine je koristio svaku priliku da skokne do nekog zaseoka i da tumara između Kamene Gore, Jadovnika i Zlatara, pa i dalje od Polimlja, da obogati svoju postavku predmetima narodnog graditeljstva i umećem iz domaće radinosti.

U njegovoj etno-zbirci nedaleko od Lima je prava retkost drveno ralo sa gvozdenim raonikom nađeno u Kosatici. Ovde su i mnogobrojne rukotvorine samoukih majstora drvodelja: posude za vodu, kašike, kutlače, preslice, razboji, karlice, stupe za maslo...

Pod krovom brvnare utočište su našli iz savremenog života potisnuti starinski kazan čučavac, vrgovi za rakiju, zemljani i bakarni sudovi.

- Imam tri kantara korišćena u vodenici i trgovini, od kojih je jedan okaš, star više od 300 godina, sa okom, merom za težinu kod Osmanlija, koja je iznosila 1,28 kilograma - podseća Tomašević. - Među više čutura različito ukrašenih, dve još drže rakiju, pozivaju na svadbu i idu u svatove, a za onu čuvenog domaćina Goluba Drobnjaka darodavcu sam rekao: "Ja je tebi ne bih dao".

U sabiranju eksponata punih 720 meseci Tomaševiću su, kako kaže, pomagali prijatelji, a domaćini su, znajući za njegovu strast, darivali predmete, iako su im to bile drage uspomene na pretke. Za neke je, kaže, i drešio kesu, bez pogodbe...

TKANICE I SATOVI

U RIZNICI minulog vremena su i gusle, starinski satovi, ali i tkanice, čarape i vezovi pletilja, sukneni prsluci... Na detinjstvo i čobanske dane podsećaju desetak čaktara (zvona), fenjeri i lampe, pa pletene korpe, sedlo i samar za planinske konjiće, kožne i torbe od kozje dlake... Nedostaje, kaže, samo mešina za sir ili rakiju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima