MOJ OTAC JE BIO ŠEF TITOVOG OBEZBEĐENJA: Srpski kompozitor otkrio - Evo ko je 1988. znao da će se raspasti SFRJ!

Novosti online

29. 07. 2021. u 00:45

SLAVNI srpski kompozitor Vojkan Borisavljević otkrio je u jednom intervjuu da je njegov otac jedno vreme bio šef obezbeđenja Josipu Brozu Titu.

МОЈ ОТАЦ ЈЕ БИО ШЕФ ТИТОВОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА: Српски композитор открио - Ево ко је 1988. знао да ће се распасти СФРЈ!

Foto V. Danilov

- To sam saznao kasnije. Ima jedna slika gde se on vidi u društvu Tita kada je Broz bio u Njujorku. Tito je poželeo da šeta Menhetnom. Uspeli su nekako iz obezbeđenja da ga odvrate od te namere - ispričao je Borisavljević.

Napomenuo je da je upravo on bio taj koji je svirao na Titovom poslednjem rođendanu 1979. u Dobanovcima.

- Bio su prisutni i Zdravko Čolić, Sedmorica mladih, i mnogi drugi. Mi ga čekamo, dolazi Tito u svetlom odelu, preplanuo. Sa svakim se pozdravio. Onda je počeo sa tri viskija pa redom... - kaže Borisavljević.

Prema njegovim rečima Tito je voleo da sluša Mileta Bogdanovića da mu peva zagorske pesme, voleo je Čolu i Sedmoricu mladih.

Tito je voleo provod, ženske, bio je harizmatičan

- Voleo je da se provede, voleo je ženske. Imao je neverovatnu harizmu. To veče je svojim saradnicima pričao kako je uspeo da preživi užasan pritisak SSSR i da prevesla Staljina - ispričao je Vojkan Borisavljević.

Govoreći o raspadu SFRJ, slavni kompozitor je rekao da su neki ljudi iz sveta mnogo pre znali šta će se desiti sa Jugoslavijom.

Foto arhiva

 

Japanci su znali te 1988. da će se Jugoslavija 1990. raspasti

- Ja sam 1987. godine radim festival MESAM, najveći u regionu. Na festival dolazi direktor Jamahe iz Londona. Mi smo na pragu sklapanja ugovora o sponzorstvu sa Jamahom. Odem ja u London 1988. ali ne mogu da dođem do predsednika Jamahe iako me je on pozvao. Šalje mi neke Engleze, neke službenike… Evo šta se desilo - Jamaha je tada zatvorila svoje predstavništvo koje je bilo u Karađorđevoj ulici u Beogradu. Oni su se povukli sa ovog tržišta. Jamaha nas je otkačila. Japanci su znali te 1988. da će se Jugoslavija 1990. raspasti. Znači da je cela priča bila već spakovana - otkrio je Borisavljević.

Podsetimo, kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je 23. februara, u Beogradu. Vojkan će zauvek biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su "Odiseja", "Ljubav je samo reč", "A sad adio", i mnogih drugih.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu.

Foto V. Danilov

Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama "Dr Vojislav Vučković" i "Stanković", kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Foto V. Danilov

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)