JEDAN REGION - JEDNA EKONOMIJA: Branko Azeski, predsednik Privredne komore Severne Makedonije, o saradnji na ovim prostorima

J. Su. - S. B.

27. 02. 2021. u 10:38

OD vitalnog interesa za privrednike regiona je da se osigura sloboda kretanja robe i usluga među ekonomijama Zapadnog Balkana kako bi se smanjili troškovi i povećala konkurentnost njihovih proizvoda na globalnom tržištu, kaže Branko Azeski, predsednik Privredne komore Severne Makedonije.

ЈЕДАН РЕГИОН - ЈЕДНА ЕКОНОМИЈА: Бранко Азески, председник Привредне коморе Северне Македоније, о сарадњи на овим просторима

Branko Azeski

Preduslov za brži razvoj regionalnih privreda je međusobno usklađivanje ekonomskih politika i propisa, što bi ubrzalo integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Prostor za unapređenje saradnje Srbije i Severne Makedonije Azeski vidi u rešavanju međusobnih trgovinskih prepreka i barijera poput priznavanja sertifikata i drugih dokumenata koji se odnose na kvalitet i tehničke standarde trgovine robom, ali i u zajedničkom nastupu na trećim tržištima...

- To su samo neki od preduslova koje bi dve zemlje u narednom periodu trebalo zajednički da reše, ako žele da udvostruče trgovinsku saradnju - kaže Azeski. - Srbija je tradicionalno na vrhu liste trgovinskih partnera Severne Makedonije. Proteklu godinu, koju je obeležila pandemija, završili smo sa ukupnim ostvarenim obimom trgovine od 781,4 miliona evra.

Azeski veruje da je u kratkom roku moguće "prebaciti" cifru od milijardu evra razmene. Aktivnosti Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) u narednom periodu odnosiće se i na sprovođenje Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, koji bi preduzećima trebalo da donese opipljive koristi iz procesa regionalne saradnje uz geslo "Jedan region - jedna ekonomija".

- Sve naše aktivnosti su usmerene ka postizanju tog cilja - ističe Azeski. - Kako bi se lakše nastupilo na trećim tržištima, jedno od rešenja je formiranje zajedničkih konzorcijuma kompanija iz Srbije i Severne Makedonije, posebno u oblasti inovacija, novih tehnologija, usluga i proizvoda, u sektorima poljoprivredno-prehrambene, metalske i elektroindustrije, građevinarstvu...

PONUDITE BUDUĆNOST

PRIVREDNE komore Zapadnog Balkana uputile su početkom meseca zajednički hitni zahtev svojim vladama u regionu i EU da ulože napore kako bi osigurali da se poslovne operacije obavljaju na najjednostavniji mogući način i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. "Dajte budućnost građanima regiona, a ne prošlost", zajednička je poruka svih predsednika privrednih i industrijskih komora Zapadnog Balkana vladama svojih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)