BOSILJAK IZ DIGITALNE SAKSIJE: PKS predstavlja - prva srpska pametna bašta iz projekta UrbiGo je našla put do inostranog tržišta

J. Su. - S. B.

31. 12. 2020. u 15:41

UrbiGo - nije samo projekat već je inovativni proizvod i ujedno prvi pametni uređaj na svetu za gajenje biljaka. Njime omogućavamo mladima da imaju svoj organski kutak zelenila, čak i ako žive u stanovima, nemaju dovoljno prostora i vremena. UrbiGo pravimo od nule i rezultat je dugogodišnjeg istraživanja potreba naših potrošača, koji vole tehnologiju i prirodu.

БОСИЉАК ИЗ ДИГИТАЛНЕ САКСИЈЕ: ПКС представља - прва српска паметна башта из пројекта UrbiGo је нашла пут до иностраног тржишта

Mini garden

Kako nam je ispričala Anja Varničić, izvršni direktor i osnivač UrbiGo, članice Naučno-tehnološkog parka Beograd, tokom protekle decenije klima se dosta promenila, a gradovi su se urbanizovali munjevitom brzinom. Iako je tehnologija sada razvijena više nego ikada pre, nažalost u mnogim delovima sveta priroda ispašta a samim tim i mi.

- Naš cilj je da ovo promenimo i uz pomoć najsavremenije tehnologije omogućimo svima da gaje i neguju svoj kutak zelenila u domu ili kancelariji - objašnjava Varničićev. - Stub naše kompanije smo nas četvoro, Aleksandar Varničić i Predrag Gajić, koji su iskusni seniori softverskog inženjerstva, Milan Trajković, koji je pejzažni arhitekta i dizajner i ja, biolog po obrazovanju, sa višegodišnjim iskustvom u oblasti razvoja biznisa i marketingu. Nama je izuzetno drago što poslujemo već tri godine baš iz Srbije i radimo na tome da budemo prepoznatljivi.

Prema rečima Anje Varničić, oni su izbacili novu seriju proizvoda pre mesec dana, i uspeli su da pokrenu serijsku proizvodnju lokalno, a ne u Kini, na šta su posebno ponosni. UrbiGo je pametan uređaj za gajenje začina ili mini-povrća, namenjen urbanim stanovima i kancelarijama, koji omogućava korisniku da uzgaja svoje zelenilo, putem aplikacije na mobilnom telefonu.

- Funkcioniše kao aparat za kafu sa patronama, samo za biljke - govori Varničićeva. - Umesto zemlje u UrbiGo stavite kapsule sa semenom, koje izaberete sa našeg sajta, dodate vodu i povežete svoj uređaj sa telefonom putem vaj-faja. Ove kapsule pružaju svu hranu i kiseonik koji su biljkama potrebni da porastu velike i zdrave. Tako će vam vaša pametna baštica javiti kada biljkama treba vode, i obezbediće vam zanimljive savete, recepte i trikove kako da iskoristite maksimum od vašeg organskog mini-kutka. UrbiGo prodajemo ne samo u Srbiji već i u zemljama EU, dok fokus stavljamo i na dalje širenje u većim maloprodajnim lancima, u toku naredne godine.

Svi začini koje koristimo u kulinarstvu, dodaje Varničić, za pripremu napitaka ili koktela, kao i mnoge vrste mini-povrća, poput zelene salate, mogu da se gaje u UrbiGo.

- Naši korisnici su uspešni, mladi ljudi koji su veliki ljubitelji tehnologije ali i prirode, za koju često nemaju vremena - pojašnjava naša sagovornica. - Oni uveliko poseduju pametne uređaje u svojim domovima, navikli su da ih kontrolišu putem Wifi i posebno im je bitno da poboljšaju svoj kvalitet života, jednim ovakvim pametnim uređajem. Dobili smo veliko intresovanje za proizvod, kako od pojedinaca, tako i od kompanija.

ZA GAJENjE - STRUJA I INTERNET

SVE što vam je neophodno je utičnica za struju i internet. UrbiGo je veoma efikasan, a zauzima prostor ne veći od obične manje saksije. Dok je UrbiGo gedžet prilagođen brzom, modernom tempu života koji je tu da vas na lak i zanimljiv način poveže sa prirodom, ipak je samo početak.

- Ukoliko UrbiGo zaživi onako kako želimo globalno, mogućnosti su otvorene i za druge tipove proizvoda koji više idu na sam kvantitet uzgajanja - smatra Anja Varničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)