MOŽE DO POSLA IAKO NEMATE ISKUSTVA: Program „Moja prva plata“: kompanijama kadar - mladima posao

V.N.

30. 07. 2021. u 12:45

PRE nego što se prijavio za „Moju prvu platu“ Andrija Zdravković, diplomirani pravnik, tragao je za poslom. Nakon prakse u advokatskoj kancelariji shvatio je da taj posao nije za njega.

МОЖЕ ДО ПОСЛА ИАКО НЕМАТЕ ИСКУСТВА: Програм „Моја прва плата“: компанијама кадар - младима посао

Foto Arhiva

„Želeo sam da pronađem posao u korporaciji. Međutim, iako sam išao na konkurse, uvek je bio problem nedostatak iskustva jer je uvek potrebno prvo radno iskustvo, sem ako nije program praksi, ili neka juniorska pozicija” priča Andrija.

Ističe da je Program pravo rešenje za ljude bez radnog iskustva i preporučuje svima da se prijave. Andrija je preko „Moje prve plate“ svoje prvo zaposlenje dobio u kompaniji "Telenor" gde nastavlja svoju profesionalnu karijeru.

Program „Moja prva plata“ omogućio je privredi da zaposli mlade kadrove Srbije. Oko deset hiljada kompanija je raspisalo pozive, a oko 8.500 mladih učestvuje u Programu.

Smurfitkappa: Natalija Janić, Milan Marković i Lazar Ćirković, Foto Arhiva

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije rekao je da je više od trećine kompanija davalo dodatnu naknadu mladima tokom Programa na iznos koji je Vlada obezbedila.

„Program je omogućio privredi da zaposli mlade kadrove. Oko deset hiljada kompanija je raspisalo pozive i oko 8.500 mladih učestvuje u Programu“, istakao je predsednik PKS.

Nastavljamo sa podsticajima

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je da će Vlada Srbije nastaviti sa aktivnim merama podsticanja zapošljavanja mladih, uz ocenu da su mladi osnovna podsticajna snaga i budućnost države i društva.

„Program "Moja prva plata" je pokazao veliku zainteresovanost mladih jer je 80 odsto onih koji su učestvovali reklo da bi taj program preporučili prijateljima i nastavili da rade kod istog poslodavca. To su jasni pokazatelji da treba da nastavimo sa programom“, rekla je ona na predstavljanju rezultata prve faze programa "Moja prva plata" u PKS.

Foto Arhiva

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara. Za prvi ciklus Programa „Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta, a predlaže se i povećanje naknade.

Kompanija Konelek: Natalija Stojičeska i Jelena Ekmedžić, Foto Arhiva

Jelena Ekmedžić iz kompanije "Konelek" koja se bavi izradom delova za avione, kaže da je program „Moja prva plata“ idealan kako za mlade ljude koji žele prva radna iskustva, tako i za poslodavce koji su u potrazi za mladim stručnjacima.

“Trenutno nam je na obuci mašinski inženjer, koja je angažovana na projektu pravljenja dronova”, kaže Jelena Ekmedžić. „Saradnja je izuzetna i po završetku obuke u decembru, razmotrićemo modele dalje saradnje“.

Program je kompaniji pružio mogućnost da obučavaju i usmeravaju mlade u segment poslovanja za kojim preduzeće ima potrebu. Zainteresovani su da prime još mladih ljudi na obuku. Ekmedžićeva sugeriše da se prijava za program pojednostavi kako bi se što više mladih, ali i poslodavaca, prijavljivalo.

Dve trećine poslodavaca namerava da za stalno zaposli ove mlade ljude koji su prošli devetomesečnu plaćenu obuku.

Program "Moja prva plata"

Anketa je pokazala da bi 90 odsto mladih preporučilo Program "Moja prva plata" svojim prijateljima. Najmlađi kandidat za Program je imao 18 godina, a najstariji 30.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije

Milan Marković iz kompanije Smurfitkappa kaže da trenutno na obuci imaju tri mlada stručnjaka,  jednog inženjera tehnologije i dva mlada profesionalca u oblasti ljudskih resursa i IT.

“Kao jedan od najvećih proizvođača papira, naša kompanija se prijavila za program "Moja prva plata" kako bismo animirali mlade ljude da se priključe našem timu. Stalno smo u potrazi za kvalitetnim kadrom i ovo je jedan od načina da radimo sa mladim i ambicioznim ljudima. Nadamo se da će želeti da ostanu deo našeg tima i nakon završene obuke”, ističe Milan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri