NAJČEŠĆE NAPADAN OBJEKAT SPC NA KIM: Petković o najnovijim zahtevima Prištine

D.Zečević

18. 05. 2021. u 17:27

ČINjENICU da Visoki Dečani zaslužuju mesto na listi “Evropa Nostra” sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, danas su u svom pismu ovoj organizaciji potvrdili predstavnici privremenih institucija u Prištini.

НАЈЧЕШЋЕ НАПАДАН ОБЈЕКАТ СПЦ НА КИМ: Петковић о најновијим захтевима Приштине

Foto: D.Z.

Jer, svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti.

Ovo je između ostalog u saopštenju za javnost naveo direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom najnovijih zateva Prištine da se Visoki Dečani izuzmu sa liste najugroženije evropske baštine.

Podsećajući da je e svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije, kojih je za mesec i po dana bilo čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini, direktor Petković ističe da se zbog toga i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu.

-Ugroženost manastira Visoki Dečani notirali su u svojim izveštajima i “Evropa Nostra” i Unesko, a ukoliko u Prištini ne veruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani-dodaje Petković i podseća da je reč o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetočasovnom zaštitom jedinica KFOR-a.Inače, direktor Kancelarije za KiM opominje da je manastir oružano napadan čak četiri puta, pri čemu su dva minobacačka napada izvršena 2000. godine.U vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom”.

-Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti „UČK ISIS”, a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države.Zbog toga bi bilo svrsishodnije, da umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama-zaključuje u saopštenju za javnost Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom najnovijih zahetva Prištine da se Visoki Dečani izuzmu sa liste najugroženijih evropskih spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna