"NUDE" SEVER DA PROGUTAMO PRIZNAVANJE: Navodni francusko-nemački non-pejper o Kosovu - probni balon koji krije zamku

D. R. Đ.

28. 04. 2021. u 08:00

TAKO lukavo napisano mogao je da napravi samo neko ko je prisustvovao sastancima od početka, jer tu su stvari koje bi se Srbima dopale, a onda jedna ključna i užasna koju treba mi da isporučimo - priznavanje nezavisnog Kosova. Poruka je - evo vam Srbi 90 odsto stvari koje su manje važne, ali najvažniju stvar vi treba da isporučite nama. To je za nas neprihvatljivo.

НУДЕ СЕВЕР ДА ПРОГУТАМО ПРИЗНАВАЊЕ: Наводни француско-немачки нон-пејпер о Косову - пробни балон који крије замку

Kosovska Mitrovica / Foto Tanjug

Ovo je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na non-pejper, čiji su navodni autori Francuska i Nemačka, a koji se pojavio u prištinskim medijima. Prema dokumentu koji citira "Koha", na "Kosovu" bi se stvorio "autonomni okrug severnog Kosova" u skladu sa zakonima i ustavom Kosova, SPC će imati "privilegovan status", dok bi Srbija posle ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma bila dužna da "ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama". Plan je i da se pregovarački proces završi pre kraja februara 2022. godine.

U tekstu se navodi da bi strane trebalo da se dogovore o uspostavljanju "autonomnog okruga severnog Kosova" kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakona na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništvo nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela. Napominje se, takođe, da će se proces temeljiti na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parisku povelju, Završni akt iz Helsinkija i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i osiguravanje svih dogovora postignutih tokom dijaloga u Briselu.

- Taj tekst nije izbačen tek tako. Smišljao ga je neko ko je mnogo pametan i fantastično upućen u proces dijaloga. Oko 50 ljudi u svetu bavi se pitanjem Kosova i sumnjam da bi autor mogla da bude jedna pametna žena, jer niko drugi ne bi mogao tako da umreži različite zahteve Prištine i Beograda. To možemo da znamo ja i jedno tehničko lice iz Prištine, pošto smo oboje prisustvovali svim sastancima - kazao je Vučić.

Prvi čovek Srbije naveo je da mu niko nije pokazao pomenuti papir:

- Polako, videćemo. Tek ćemo da analiziramo političke motive za taj non-pejper, šta se time poručuje nama, a šta drugoj strani. Više briga mi je zadao ovaj nego onaj prvi prvi non-pejper (koji je navodno u EU poslao slovenački premijer Janša).

Upitan da li je ovo probni balon ili prejudicaranje rešenja, Vučić je rekao da mu deluje neprihvatljivo, ali da tek treba da se analizira i da se vidi da li su njegove sumnje opravdane. Inače, u dokumentu se dalje predlaže da će "svaka strana, prema međunarodnom pravu, poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane", kao i da strane potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo uzajamnim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i da će se suzdržati od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu s evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom.

- EU bi u ime obe strane trebalo da angažuje nezavisno telo za razgraničenje između strana - stoji u dokumentu.

Ipak, ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode u utorak je rekao da je nemačko-francuski non-pejper o okviru za dijalog - lažna vest, ali je i dodao:

- Možda postoji papir, ali sigurno nije nemačko-francuski. Mi podržavamo dijalog koji predvodi EU, a koji vodi Miroslav Lajčak.

VAŠINGTONU SE ŽURI

PARALELNO sa objavom navodnog non-pejpera, oglasio se portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, koji je poručio da SAD podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU, podstiču strane da se ponovo uključe u ovaj proces i da se "sa osećajem hitnosti" pozabave i tehničkim i političkim pitanjima.

SAD, kako navodi Prajs, spremne su da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je usredsređen na uzajamno priznavanje i sarađivaće sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona. Prajs komentariše i nedavne "neautorizovane spekulacije" o promeni granica na Balkanu po etničkim linijama, a koje "rizikuju da podstaknu nestabilnost u regionu".

RIKER PONAVLjA STAV AMERIKE

VRŠILAC dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker ponovio je stav Vašingtona da dijalog Beograda i Prištine treba da rezultira "međusobnim priznavanjem". Riker je u ponedeljak u razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani kazao da "SAD podstiču i Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, što bi rezultiralo uzajamnim priznavanjem", prenosi "Kosovo onlajn" pozivajući se na "Kosovo pres". Osmani je ocenila da je važno kvalitativno poboljšati proces dijaloga "zasnovanog na nepovredivosti teritorije Kosova i unitarnom karakteru države".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)