AMBASADOR ĐURIĆ: Delim zabrinutost za opstanak srpskog nasleđa na KiM

Tanjug

23. 04. 2021. u 22:57

AMASADOR Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da u potpunosti deli zabrinutost episkopa istočnoameričkog Irineja za opstanak srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Делим забринутост за опстанак српског наслеђа на КиМ

Foto: Tviter

Đurić je na svom Tviter nalogu naveo da bi crkvena imovina i verske slobode trebalo da bude sveti, ali da se na Kosovu one kontinuirano podrivaju ili dovode u pitanje.

"To čine političari koji pretenduju na navodno vlasništvo nad crkvenom imovinom, kroz pretnje sveštenicima i sveštenstvu, pa čak i sporadične fizičke napade, koji su i dalje, nažalost, prisutni, kao i odbijanjem da se izvrše sudske odluke donete radi zaštite statusa i imovine SPC na Kosovu i Metohiji", napisao je Đurić.

On je istakao da su kontinuirano međunarodno prisustvo i napori da se osigura poštovanje osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda - uključujući slobodu veroispovesti, s ciljem sprečavanja daljeg pogoršanja trenutne situacije, preko potrebni.

"A takav apel institucije koja ima 800 godina neprekidnog postojanja je izrečen sa veoma dobrim razlogom", poručio je Đurić.

Episkop Irinej pozvao je prethodno državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima".

Irinej je to zatražio u pismu koje je Blinkenu uputio u četvrtak povodom, kako je istakao, sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na KiM, a pozivajucih se na izveštaj iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je aktuelni državni sekretar autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)