ALBANCI SABOTIRAJU DOGOVOR 2.922 DANA: Navršava se osam godina otkako je u Briselu potpisan prvi sporazum koji reguliše normalizaciju odnosa

D. R. ĐORĐEVIĆ

19. 04. 2021. u 09:00

ZAJEDNICA srpskih opština ne može da bude nikakva nevladina organizacija i za Srbiju nije prihvatljivo da prizna nezavisnost "Kosova", pa da se onda Zajednica formira. Ako se pita Priština, ZSO ne može da postoji kao "jednoetnička zajednica", a ukoliko bude imala izvršna ovlašćenja "to će biti opasnije od promene granica".

АЛБАНЦИ САБОТИРАЈУ ДОГОВОР 2.922 ДАНА: Навршава се осам година откако је у Бриселу потписан први споразум који регулише нормализацију односа

Dačić, Eštonova i Tači, 19. aprila 2013. godine / Foto AP

Uz ovakve stavove dveju strana danas se navršava osam godina od kako je u Briselu stavljen potpis na sporazum za koji se verovalo da je veliki korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Optimizam koji je tada postojao, danas se i ne nazire.

Od 15 tačaka, koliko ima ovaj dokument, prvih šest odnosi se na obaveze Prištine oko ZSO koje ona sve vreme ignoriše. Zadaci koji su sledovali srpskoj strani, i koji nisu bili nimalo jednostavni, ispunjeni su. Uprkos svemu, aktuelni specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak smatra da je sporazum između dve strane "apsolutno ostvariv u roku od nekoliko meseci, ako dve strane to žele".

U ZSO, kako je dogovoreno, treba da uđe deset opština: Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo Brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot. Zajednica treba da ima nadležnosti u nadzoru lokalne privrede, u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, poboljšanja uslova života povratnika na KiM...

Međutim, ono na šta je tadašnji premijer privremenih institucija Hašim Tači stavio potpis Priština sabotira, pozivajući se na odluku kosovskog Ustavnog suda o principima ZSO iz 2015. godine, kojom se iznosi niz primedaba, ali se isto tako kaže da će ZSO biti formirana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže, za "Novosti", da to što 2.922 dana Priština odbija da sprovede odredbe Briselskog sporazuma kojim se obavezala na formiranje Zajednice srpskih opština, nema veze s tim ko je na vlasti u privremenim institucijama.

- Reč je ne samo o gotovo tri hiljade dana kršenja sporazuma, već taj broj pokazuje i koliko dugo evropski posrednici u dijalogu nisu u stanju da obezbede puno poštovanje sporazuma. Beograd je sve svoje obaveze ispunio i nastavlja da učestvuje u dijalogu u najboljoj veri da nam je potrebno zajedničko rešenje i kompromis. Ali odnos prema nepoštovanju Briselskog sporazuma pokazuje kakav će odnos Priština ili EU imati i prema nekom drugom postignutom dogovoru. Zajednička budućnost i poverenje se ne mogu graditi na lažima i prevarama, a to je upravo ono što Priština radi punih osam godina - navodi Petković.

Novosti

Povodom očekivanja Miroslava Lajčaka da sve može da se završi za nekoliko meseci, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže za "Novosti", da ona nisu zasnovana na realnim osnovama, posebno nakon izbora u Prištini i stavova novih protagonista na vlasti, Kurtija i Osmanijeve:

- To što je prošlo osam godina od potpisivanja sporazuma, koji nije do kraja ispunjen, govori o dve stvari - da postoji apsolutni nedostatak volje u Prištini da se razgovara o bilo čemu ozbiljnom i da se ispoštuju preuzete obaveze, dok istovremeno ne postoji ni politička volja onog dela međunarodne zajednice koja presudno utiče na Prištinu, Vašingtona i Brisela, da izvrše pritisak na Prištinu - kaže Milivojević.

On ukazuje da je EU imala načine da utiče na Prištinu, ali da nije htela i da postoje razlozi zašto se pre opredeljuje za pritisak na Srbiju:

- Beograd ne treba da pristaje na tu vrstu ustupka da ispunjava svoje obaveze, a da za one prištinske bude "puj pike ne važi". Postavlja se pitanje: šta dalje? Kakvu perspektivu ima dijalog ako se ne formira ZSO od koje srpska strana neće odustati? Ako Priština ne ispuni svoje obaveze, onda i Beograd može da preispita svoju poziciju i da se vrati na početne pozicije.

OBMANjUJU I U ENERGETICI

NIJE samo Prvi briselski sporazum dokument koji prištinske vlasti ne poštuju. Šef diplomatije Nikola Selaković prošle nedelje je pred Savetom bezbednosti rekao da problemi postoje i u primeni onih sporazuma koje Priština nominalno ne osporava i da suštinski krši ili opstruiše dogovore iz oblasti energetike, pravosuđa, slobode kretanja, poseta zvaničnika...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini