INCIDENTI U KOJIMA SU SRBI ŽRTVE: Simić - Napadi posledica antisrpske retorike i manjka reakcija

Tanjug

15. 04. 2021. u 13:30

NAPADI na srpske mladiće na Kosovu i Metohiji i objekte Srpske pravoslavne crkve posledica su zapaljive i antisrpske retorike koja dolazi od visokih albanskih političkih predstavnika iz Prištine, kaže šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić.

ИНЦИДЕНТИ У КОЈИМА СУ СРБИ ЖРТВЕ: Симић - Напади последица антисрпске реторике и мањка реакција

Foto: Tanjug

Simić je istakao da su ti događaji posledica i toga što je u proteklom periodu bilo sijaset incidenata u kojima su žrtve bili Srbi, a sa druge strane nije bilo reakcije nadležnih organa koji su zaduženi za bezbednost svih građana.

 - Očigledno da uz prisustvo svih međunarodnih snaga na prostoru Kosova i Metohije Srbi su i dalje nezaštićena etnička grupa na ovim prostorima - naglasio je šef poslaničke grupe Srpske liste.

Kako je naveo, više puta su ispred Srpske liste apelovali da međunarodni predstavnici moraju jasno i oštro da osude nasilje nad Srbima, jer jedno nasilje rađa drugo.

 - Ono što je činjenica da su svi ti apeli upućeni od strane Srpske liste ostali neuslišeni od strane predstavnika međunarodne zajednice u Prištini. Činjenica je da kada imate situaciju da se prebijaju neki drugi mladići oni reaguju vrlo promptno, ne čekaju da se sprovede istraga, ali kada su u pitanju obični mladići, čiji roditelji nisu na visokim političkim funkcijama, očigledno oni budu nezaštićeni - rekao je Simić.

On je dodao da posebno brine što su od metohijskih sela napadi počeli u čisto srpskim sredinama i ocenio da se šalje poruka da Srbi nisu dobrodošli i da neko, kada poželi, može da prebija srpsku decu bez ikakve osude, kako političkih predstavnika tako i pravosudnih organa.

 - To što albanski politički predstavnici ignorišu te događaje i ne reaguju na njih nas još više motiviše da u narednom periodu vršimo pritisak na njih, međunarodne predstavnike, ali i institucije koje su odgovorne za bezbednost svih građana. Tu pre svega mislimo na Kfor, Euleks i Unmik koji su dobili i mandat Saveta bezbednosti UN da se staraju o miru, bezbednosti i sigurnosti svih gradana - poručio je Simić.

On je dodao da ćutanje za neke u Prištini znači odobravanje napada.

 - Mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak i zahtevaćemo odgovornost jer činjenica je da ne možemo da dozvolimo da gledamo da se srpska deca prebijaju samo zato što nose srpsko ime i prezime - rekao je Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti