PARAVAN ZA POLITIČKI PROTEST: Ministarka Vujović o "Ekološkom ustanku"

Novosti online

10. 04. 2021. u 16:49

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da je tzv. "Ekološki ustanak" paravan za politički protest u organizaciji pojedinaca koji na pitanjima ekologije pokušavaju da uberu političke poene, obmanjujući na taj način građane koje zaista interesuje stanje i kvalitet životne sredine.

ПАРАВАН ЗА ПОЛИТИЧКИ ПРОТЕСТ: Министарка Вујовић о Еколошком устанку

Foto: Z. Jovanović

- Iza lažne brige za životnu sredinu kriju se protagonisti propale politike i lažni zaštitnici životne sredine, koji su često potpomognuti spolja. Šta god da uradim kao ministarka zaštite životne sredine i koju god meru da donese Vlada Srbije, oni će se držati svoje političke agende. Tome u prilog govore i uvredljive poruke na protestu upućene predstavnicima vlasti, koje nazivaju najpogrdnijim imenima. Ali narod sve vidi, i zna da ova interesna politička grupacija nema drugih ciljeva, osim da oslabi državu, uruši privredni rast i životni standard – rekla je Vujović.

Vujović je istakla da otkako se aktivno rešava problem zagađenosti vazduha u Valjevu, to odjednom više nije tema, već litijum koji niko ne eksploatiše, niti za to postoji zahtev.

- Valjevo je imalo veliki problem zagađenja u grejnoj sezoni zbog toplane koja koristi mazut, i taj problem ćemo za sledeću grejnu sezonu rešiti. Ali o tome se ne govori, već je odjednom je tema litijum, za čiju eksploataciju nema zahteva ka ministarstvu. Imajući u vidu da ni organizatori današnjeg protesta nisu svoje zahteve slali na našu adresu, nego nam se obraćaju putem medija, jasno je da im motiv nije da čuvaju životnu sredinu, nego da na ekološkim problemima, na čijem rešavanju intenzivno radimo, na brzinu politički profitiraju – rekla je Vujović.

Foto: D.Krunić

Valjevo

Ona je istakla da su za samo pet meseci pokrenuti veliki projekti, a sprovedeni su i konkursi za čistiji vazduh, potpisani ugovori i podeljena sredstva. U ministarstvu se danonoćno radi na rešavanju decenijama nagomilanih problema u ovoj oblasti. Tim Ministarstva zaštite životne sredine vredno je radio i na donošenju Zakona o klimatskim promenama, što je osnov za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

- Svako ozbiljan vidi šta smo za kratko vreme uradili. Ne postoji čaroban štapić kojim ćemo čitav sistem u ekologiji promeniti preko noći, ali ubrzano radimo i ljudi to vide. A videli su i šta su oni pre nas radili i šta su nam ostavili. Funkcioneri bivšeg režima su kroz projekat „Očistimo Srbiju“, očistili budžet Srbije, a napunili budžet Mauricijusa. Njihova suštinska briga je vazduh Mauricijusa, a ne Loznice i Bora – poručila je Vujović.

Vujović je istakla da u narednom periodu tek predstoje akcije koje će doprineti da se smanji zagađenost vazduha i problem divljih deponija, što u vreme onih koji se danas predstavljaju kao borci za zdravu životnu sredinu, nije moglo ni zamisliti.

Foto: N. J.

Užice

- Građani pamte i nije ih lako prevariti, jer znaju da nema čuda. Za svaki rezultat potreban je ozbiljan, odgovoran i posvećen rad. A kako smo spasili zemlju sa ivice bankrota, tako ćemo rešavati i ekološke probleme, odgovorno, ozbiljno i uz mukotrpan rad. Probleme rešavamo kao tim, sarađujemo sa ministarstvima rudarstva i energetike, poljoprivrede, građevinarstva, i sa svakim resorom sa kojim imamo zajedničke probleme. Zato ni rezultat neće izostati – poručila je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma