DIM NAS TRUJE I PREKO KOŽE: U Beogradu više "divljih" topionica iz kojih se emituju teški otrovi!

Š. Marović

22. 03. 2021. u 15:00

TOKSINI koji se ispuštaju u vazduh paljenjem guma i plastike u nelegalnim topionicama ugrožavaju život građana u okolnim naseljima.

ДИМ НАС ТРУЈЕ И ПРЕКО КОЖЕ: У Београду више дивљих топионица из којих се емитују тешки отрови!

Foto: Printskrin

Od isparenja, koja iz njih kuljaju, dobijaju se najteže bolesti, kao što je kancer pluća. U Srbiji, posebno u Beogradu, crni, gusti dim, kao iz futurističkih filmova, viđa se u mnogobrojnim delovima grada, ali kao da svi okreću glavu od jednog od najvećih problema sa kojima se naša zemlja i grad susreću.

Sekundarne sirovine ne pale samo žitelji nehigijenskih naselja. U našoj zemlji je postao trend da mnogi investitori, pa i oni iz inostranstva, umesto prirodnog gasa spaljuju, gume, plastiku i ulja iz automehaničarskih radnji.

Dr Dragana Đorđević, Foto: Printskrin

Ovako za "Novosti" govori dr Dragana Đorđević, naučni savetnik u Institutu za hemiju Univerziteta u Beogradu i ističe da je topionica na Čukarici, gde je nedavno od strujnog udara teško povređeno sedmoro mališana, samo jedna u nizu sličnih u prestonici. Njih ima, kako ona kaže, na svakom ćošku, pa i u cenrtalnim opštinama. Niču kao pečurke posle kiše i prave veliku štetu svima koji tu žive. Vetar takođe utiče da se nezdrave čestice raznose, pa su u neposrednoj opasnosti gotovo svi građani prestonice.

- Kada se guma, kao derivat nafte, zapali benzinom, dolazi do ispuštanja mnogobrojnih toksičnih jedinjenja - ističe naša sagovornica.

- Osim gareži, tada se oslobađaju otrovi dioksin i furan, koji izazivaju kancer pluća, astmu ili autoimune bolesti. U novembru smo sa grupom Eko-straža bili na razgovoru u Vladi Srbije, gde su nam rekli da policijske patrole često obilaze naselja i mesta gde se nalaze ilegalne topionice. Ipak, ljudi koji to rade, tada poturaju maloletnu decu, pošto kazne za njihove prestupe još ne postoje. Tako da su im, kako oni ističu, u tim slučajevima ruke vezane.

ISPARENjA Dim se nadvio nad celim naseljem, Foto: Printskrin

Topionica na obroncima Čukaričke padine potvrđuje te teze, pošto se žitelji ovog dela grada više od dve decenije bore za njeno uklanjanje, ali uzalud. Nedavna nesreća koja se dogodila na uglu Galipoljske i ulice Milorada Jovanovića, kada je na deponiji struja pod visokim naponom opržila sedmoro dece, od kojih je jedno umrlo, ponovo je pokrenula stari problem, ali izgleda nedovoljno da bi se preduzeli konkretni koraci ka njegovom rešavanju.

- Agencija za zaštitu životne sredine i Gradski zavod za javno zdravlje retko kad prave procenu zagađenosti vazduha na ovaj način, većinom se mere čestice i sumpor-dioksid - ističe Đorđevićeva.

ZASTOJ SRCA OD TOKSINA

POSEBNO je zabrinjavajuće izlaganje emisiji štetnih gasova štetnih materija najugroženijih kategorija stanovništva, u prvom redu dece. To se naročito odnosi na fizičku aktivnost, pa tako mališani u mestima gde se nalaze nelegalne topionice ne mogu iskoristiti sve blagodeti koje pružaju igrališta i zelene površine.

- Mnogi zastoji srca koji se završe smrtnim slučajem vezani su za udisanje toksina - kaže dr Dragana Đorđević.

Naša sagovornica napominje da sakupljači sekundarnih sirovina često pale i razne vrste bele tehnike, kako bi iz njih izvukli bakar i aluminijum koji kasnije preprodaju. Uz gume, izolacija od bakarnih žica, smatra se najvećim zagađivačima životne sredine koji pogubno utiče na zdravlje ljudi.

- U našoj zemlji je postao trend da mnogi investitori, pa i oni iz inostranstva, umesto prirodnog gasa spaljuju gume, plastiku i ulja iz automehaničarskih radnji - govori dr Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju.

NI PROTESTI NE POMAŽU

SVI pokušaji da se ilegalna topionica na Čukarici ukloni, nisu bili dovoljno odlučni, pa nisu uspeli uprkos protestima koje smo organizovali - ističu žitelji ovog kraja.

Ovde postoji uređeno dečje igralište, ali naši sagovornici ističu da im to ništa ne znači, jer decu zbog zagađenja vazduha tu ne dovode.

- Kucali smo svim nadležnim institucijama na vrata, ali do danas nismo dobili odgovore. Policija je nekoliko puta dolazila i zaustavljala paljenje guma, ali se ono posle nekoliko dana nastavljalo. Većinom se pali u večernjim satima, kako bi bilo manje primetno. Ni betonska barijera koja je postavljena na ulaz u deponiju nije isterala kamione sa nje - ističu žitelji Čukaričke padine.

- Čak su i strani ulagači počeli sa tom praksom: kod Ade Huje jedna nemačka kompanija ukinula je prirodni gas i počela da pali sve navedeno. Tako materije koje se emituju ne ulaze samo u pluća preko krvotoka, već i preko kože, tu nikakve zaštitne maske ne pomažu. Ovom problemu je potrebno što pre adekvatno pristupiti, ali kao da svi okreću glavu od njega.

Podsetimo, u nehigijenskom neselju na Čukarici prošlog petka dogodila se nesreća u kojoj je od strujnog udara povređeno sedmoro mališana starosti od tri do petnaest godina. Oni su se igrali na divljoj deponiji, ispod dalekovoda, a u blizini koje se nalazi nelegalna topionica i to najmanje 20 godina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave