EVROPA TRAŽI ZAŠTITU VISOKIH DEČANA: Kurtiju i Vljosi smeta srpska kulturna baština

D. Z.

09. 04. 2021. u 18:19

REAKCIJA Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na činjenicu da je organizacija „Evropa nostra“ uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope upravo je još jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji.

ЕВРОПА ТРАЖИ ЗАШТИТУ ВИСОКИХ ДЕЧАНА: Куртију и Вљоси смета српска културна баштина

Foto: Printskrin

Pokušaj Kurtija i Osmani da samoproglašeno Kosovo predstave kao oazu multikulturalnosti i multikonfesionalnosti je gotovo svakodnevno demantovan skrnavljenjima objekata Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih grobalja širom Kosova i Metohije, i svi ti slučajevi su brižljivo dokumentovani i svedoče upravo da je antisrpski i antihrišćanski ekstremizam veoma živ među Albancima u našoj južnoj pokrajini. -

Ovo se između ostalog navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom reakcija čelnika prištinskih Privremenih institucija na činjenicu da su Visoki Dečani na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

Visoki Dečani / Foto Tanjug

-Zatvaranje očiju pred stvarnošću i politički motivisano negiranje situacije na terenu, jeste poruka ohrabrenja ekstremistima da nastave praksu napada na srpska sveta mesta, čime se njihova ugroženost ne umanjuje, već naprotiv povećava.-dodaje se dalje u saopštenju Kancelarije za KiM i ističe da Kancelarija za Kosovo i Metohiju ne želi da politizuje pitanje ugroženosti srpske baštine u našoj južnoj pokrajini kao i da ohrabruje to što je dokazima potkrepljene utiske i procene potvrdila i nezavisna komisija organizacije „Evropa nostra“.

Foto: D.Z.

-Kada je reč o Manastiru Visoki Dečani, podsećamo još jednom da je Manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Kao prvi spomenik na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine na KiM, još od 2005. godine, Visoki Dečani su pod konstantnim terorom lokalnih Albanaca- podsećaju iz Kancelarije za KiM i navode da je manastir oružano napadan čak četiri puta.Dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004 na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Marina

09.04.2021. 18:31

Da li je ova fotografija pravi primer evropske civilizacije? Ako su im ovakvi bliži nego hrišćanska zemlja stvarno se treba zapitati gde mi to želimo da idemo Lucifer na delu

Dubravka

09.04.2021. 19:44

Na srpsku kulturu i baštinu su pljunuli Srbi, a ljubili petokraku! Tu leži sva tragedija srpskog naroda! Kako ovaj Šiptar lomi krst, tako su mnogi Srbi posle drugog svetskog rati lomili krstove širom države gde god žive Srbi. Hrvati se nikada nisu odrekli svoje vjere. Ali se o tome ne priča jer je uticaj crvenih i njihovih potomaka još uvek jak.

Vatro Marx

09.04.2021. 19:56

Vrijeme je da EU stane ispred Visoki Decana i zaustaviti divljake , necivilizivsne siptare koji stomku veliki idijoti.Nije mi jasno sta su cekali dosada. Ne treba se na nikoga osloniti, prema ovakvim zlikovcima, treba otici u svijetinju i sve Srpsko zastititi.

Prellee

11.04.2021. 13:40

Evropa i Zapadni svijet je nas nazvao krvolocima i sudio nam, a onda je nasa vjerska dobra prepustio ovim divljacima.Koja smo teska i mucna situacija.EU ne poduzima skoro nista a divlja djeca kojima su dali pravo se na tom nasom tradicijom izivljavaju. Nadam se da ce EU shvatiti svoju nemoc i mrznju prema Srbima i pustiti nama samima da mi to stitimo, kad oni ne zele.Sram ih bilo uz ciji su stranu stali i kakva su sve djela podrzali.