BOŠKO HOĆE DA ŠEFUJE: Raspiruje se rat za čelnu poziciju u bloku partija koje se bore protiv vlasti

D. MILINKOVIĆ

30. 03. 2021. u 10:33

U SRPSKOJ opoziciji ponovo se rasplamsava rat za čelnu poziciju na ovom delu političke scene, a pored Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića, kao pretendent za šefovsku poziciju sve agresivnije se nameće i lider Dveri Boško Obradović.

БОШКО ХОЋЕ ДА ШЕФУЈЕ: Распирује се рат за челну позицију у блоку партија које се боре против власти

Arhiva

On je burne vode kroz koje oni koji nisu na vlasti plivaju već mesecima, dodatno uzburkao najpre pozivom predsedniku Socijaldemokratske stranke Borisu Tadiću da se povuče iz politike, a zatim i najavama da bi Dveri mogle da se povuku iz ovakve opozicije i naprave - novu.

Kako tvrde naši izvori, Obradoviću se alarm upalio nakon nezvaničnih informacija da evropski diplomatski krugovi šalju signale da Đilasa vide kao najvećeg aduta za vođu objedinjene opozicije, pa je krenuo u kontranapad i to bočnim putem, udarajući prvo na - Tadića.

Prozivajući predsednika SDS on je posredno "ciljao" i lidere ostalih opozicionih stranaka proisteklih iz DS, a koji su u prošlosti bili na vlasti. Ovi istupi Obradovića udarili su još jedan klip u točkove pokušaja da se među opozicijom napravi dogovor o zajedničkoj platformi za međustranački dijalog i zajedničkim pregovaračima koji bi ih zastupali na tim razgovorima.

Grupacija oko SDS predala je svoju platformu, Đilasova Stranka slobode i pravde i njeni partneri svoju. Đilas je ponudio Jeremiću i Dverima da parafiraju platformu iza koje su stali SSP, DS, PSG, "Ne da(vi)mo Beograd", Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je više nego očigledna borba za čelnu poziciju opozicije:

- Obradović polako ali sigurno "odjavljuje" evroreformske političke stranke i vraća se na stari put Dveri, koji je bliži politici DSS i SRS. Pomera se udesno i teško da će ponovo sedeti na istoj političkoj strani sa nekadašnjim liderima DS, koji su sada raspoređeni u više stranaka.

Stanković ukazuje da je jedini logični put opozicije da pokuša da se organizuje i pripremi kandidate za buduće izbore. Međutim, dodaje da su, kako sada stvari stoje, male šanse da će se to desiti. On smatra da je ovakva opozicija, fragmentisana i zavađena, najbolji adut vlasti, koja može "mirno da spava".

STIGLO DESETAK PLATFORMI

ŠEF parlamenta Ivica Dačić poručio je u ponedeljak da bi uskoro trebalo da počnu razgovori sa strankama opozicije koje žele direktan dijalog s predstavnicima vlasti o izbornim uslovima, bez posredovanja Evropskog parlamenta (EP). Dačić kaže da je do sada stiglo desetak platformi.

Miloš Jovanović, lider DSS, koja hoće dijalog bez emisara iz Brisela, kaže, za "Novosti", da još nisu dobili poziv od Dačića. Povodom Obradovićevih izjava da hoće da pravi "novu opoziciju", Jovanović kratko poručuje da svako ima pravo da se bavi politikom na način na koji misli da treba, ali dodaje da je krajnje vreme da opozicija počne da se bavi planovima i vizijama za budućnost Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a