INTERVJU Vladimir Bilčik: Dogovor o izborima najranije na leto, sledećeg meseca nastaviće se razgovori vlasti i opozicije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

29. 03. 2021. u 12:00

MEĐUPARTIJSKI dijalog je jedan od ključnih prioriteta u napretku Srbije ka EU. To je jasno iz mog izveštaja, iz izjava Evropske komisije i onoga što poručuju zemlje članice. Verujem da svi političari u Srbiji uzimaju ovaj dijalog za ozbiljno. Nadam se, takođe, da će ga svi oni koji nisu učestvovali na prethodnim izborima, ozbiljno shvatiti kao mogućnost da se aktivno uključe u srpsku politiku, a jedini način za to je kroz demokratske institucije. Takođe, oni koji su u vlasti, vlada i skupština, imaju odgovornost za poboljšanje situacije za političko nadmetanje u Srbiji.

ИНТЕРВЈУ Владимир Билчик: Договор о изборима најраније на лето, следећег месеца наставиће се разговори власти и опозиције

Vladimir Bilčik / Foto Tanjug

To u razgovoru, za "Novosti", ističe Vladimir Bilčik, šef posredničkog tima za unutrašnji dijalog i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

* Šta je najvažnije da se uradi da bi se dijalog učinio mogućim?

- Ostalo je dosta toga da se uradi iz prve faze dijaloga. Želimo da dođe do istinskih promena i tako ćemo pristupiti drugoj fazi. Najvažniji koraci su već preduzeti, a to je puni angažman predsednika Narodne skupštine. Skupština je ključna institucija, i ona je naš glavni partner. Činjenica da je Ivica Dačić u našem prvom razgovoru početkom marta zvanično započeo drugu fazu dijaloga, veoma je važan korak. Sada smo spremni da započnemo rad sa svim sagovornicima u Srbiji i pronađemo najbolji način da napredujemo.

* Jeste li već dobili pregovaračke platforme različitih strana iz opozicije i hoćete li s njihove strane imati jednog ili više sagovornika?

- Vodimo računa o svim dokumentima koje smo dobili. Fer je da razgovaramo sa svima na terenu, u najbližoj mogućoj saradnji s našim glavnim partnerom, Narodnom skupštinom. Pokušaćemo da kroz dijalog obezbedimo najveće moguće učešće svih relevantnih snaga. Kako će se to odvijati, odlučiće političke snage u Srbiji, jer to njima treba da odgovara. Naša uloga će biti da stvorimo okruženje za dijalog koji treba da se održava u najboljem mogućem duhu. Imamo odličan tim pregovarača, ljude koji poznaju Zapadni Balkan. Ne znam koliko će biti grupa sa strane opozicije. Treba da prvo razgovaramo sa svojim partnerima, pre nego što o tome budemo izašli pred medije.

* Kada očekujete sledeću rundu razgovora?

- Trenutno pripremamo mnogobrojne bilateralne sastanke. Počećemo sa njima, da bismo razumeli situaciju na terenu i očekivanja sagovornika, u najtešnjoj mogućoj saradnji s Narodnom skupštinom i njenim predsednikom. Jedno od ograničenja sa kojima smo se do sada susretali je to što je EP zbog pandemije uveo restrikcije za naša spoljna putovanja. Ali, možemo mnogo da uradimo preko video-veze. Nadam se da ćemo početi sledećeg meseca, posle Uskrsa. Nekoliko sledećih meseci ćemo, verovatno, raditi video-vezom, a čim bude moguće, kada se ubrzaju napori oko vakcinacije, i budemo u mogućnosti da putujemo, i fizički, u Beogradu. Finalna faza u pokušaju postizanja dogovora održaće se direktno, što je pre moguće, nadam se na leto, ili početkom jeseni, što je veoma važno, da bi bilo vremena pre nego što počne kampanja za nove izbore.

ČVRSTE VEZE SA SLOVAČKOM

* KAKO objašnjavate to što su mnogi Slovaci uključeni u rešavanje važnih pitanja za Srbiju: vi, Lajčak, Kukan...

- U Slovačkoj, i prethodno u Čehoslovačkoj, uvek smo imali čvrste veze sa Srbijom i celim Zapadnim Balkanom. Možemo dobro da razumemo mnogobrojne teškoće kroz koje prolazi vaš region. S druge strane, nemamo zajedničku granicu, nismo imali direktne konflikte s regionom, i u tom smislu možemo da gledamo na događaje sa strane. Nastupamo sa jednim ciljem, da imamo zajedničku evropsku budućnost, što je u obostranom interesu.

* Šta će biti vaša konkretna uloga?

- Hteo bih da budem jasan oko toga: nismo tu da bismo nametnuli bilo kakvo rešenje, već da bismo olakšali dijalog među srpskim političkim snagama. Svesni smo da to nije lako, da postoje izazovi, teškoće, jake i duboke podele i razlike. Ali, takođe čvrsto verujemo da ćemo moći da postignemo ono što radimo u EP i evropskim institucijama, a to je da smo, iako imamo političke razlike, koje i treba da imamo, u stanju da sednemo za isti sto i da razgovaramo o njima.

* Šta očekujete od vlasti?

- Želja koja je izneta u rečima, posvećenost dijalogu, sada treba da se prevede u pravu akciju. Potrebni su dobra volja, jasno opredeljenje i istinski napori u dijalogu koji je orijentisan ka rezultatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega