E, ZATO NAŠA JUŽNA POKRAJINA NIJE DRŽAVA: Šef diplomatije Srbije Selaković odgovorio Kamberiju

Tanjug

25. 03. 2021. u 19:46

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da upravo to što niko nije prekidao poslanika Šaipa Kamberija u Skupstini Srbije, bez obzira na govor suprotan Ustavu i zakletvi, pokazuje razliku između Beograda i Prištine i dokaz zašto je "Srbija država, a naša južna pokrajina to nije".

Е, ЗАТО НАША ЈУЖНА ПОКРАЈИНА НИЈЕ ДРЖАВА: Шеф дипломатије Србије Селаковић одговорио Камберију

Foto: Printskrin

"Kada u skupštini privremenih prištinskih institucija reč dobije poslanik srpske nacionalnosti i kaže Kosovo i Metohija oduzima mu se reč, izriče kazna pa čak udaljuje iz sale. Kada su Skupštini Srbije poslanik albanske nacionalnosti govori suprotno Ustavu i zakletvi, dopusti mu se da kaže šta je mislio do kraja bez obzira da li je istinito ili ne ono što kaže. E, to je razlog zašto je ovde država a zašto naša južna pokrajina to nije", rekao je Selaković.

Ministar je nagalsio da je poslanicima i ministrima zadatak da brane i čuvaju ustavni poredak Srbije.

"Na to smo se zakleli građanima i onaj koji je u današnjem govoru prekršio zakletvu koja mu nije očigleno vazna, ... ali svakome na čast", rekao je Selaković.

"Znate šta je država a šta nije - to je uređeno nečim što se može nazvati međunarodnim pravnim standardima, da je takozvano Kosovo država njima razgovor sa nama ne bi bili potrebni, a drugi da je država punopravna članica UN. Srbija vidite to jeste", rekao je šef srpske diplomatije.

Ako bi neko hteo da bude država mora da se držati onoga što potpiše, i da rec a ne opovrgava, rekao je Selaković i dodao da bi taj ko bi hteo da bude država gledao i kako da reši 14 ubistava novinara, ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistvo dece u Goraždevcu ...

"I to hoće da bude država", upitao je Selaković.

Dodao je da apsoluto uveren da će Srbija istrajati na njenoj poziciji zalaganja za dogovor i kompromis, što pokazuje i kroz inicijativu Minišengen.

"Na taj način pokaujemo da možemo da postigne nešto dobro za sve, ne tako što ćemo Srbe u Bujanovcu isključiti iz politikčkog života i rukovođenja opšstine, već što ćemo pokazati mnogo više - poštovanje jednih prema drugima. Bićemo spremni da pretrpimo u otrpimo uvredu i provokaciju, na nesitnu ćemo uvek da odreagujemo, ali nećemo odustati od traženja rešenja mirnim sredstivma, dogovorom, štiteći nacionalne i državne interese države Srbije i našeg naroda", rekao je ministar.

Selaković je izrazio nezadovoljstvo što je Kamberi kritikovao predsednika Srbije zbog toga što je na mapi naše južne pokrajine postavio našu državnu zastavu.

"Proziva se i predsednik Srbije što je to učinio u danu kada smo obeležili 17 godina od 17. marta, u danu u kome su spaljene 34 srpske svetinje, u danu u kome je 11 ljudi izgubilo život, u kojem je u nasrtajima divljačkih hordi spaljeno 800 kuća i proterane hiljade Srba", rekao je Selaković i dodao da upravo to govorio koliko se u Srbiji "ugnjetava" drugačije mišljenje.

Selaković je izrazio nezadovoljstvo Kamberijevim komentarima na račun ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića i naglasio da, da je istina da je Đurić primer iznošenja jezika mržnje, ne bi mu bila otvorena nijedna svetska vrata gde je pregovarao.

"Naprotiv svuda su mu kao i predsedniku bila otvorena vrata, ukazivano mu je poštovanje", rekao je Selaković.

Selaković je govorio i o tome da postoje mnoge stvari koje spajaju Srbe i Albance kao što ima i onih koje ih razdvajaju.

Naglasio je da Srbija želi da priča, a da neko drugi neće da razgovara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije