NEMAČKA VLADA JE ODLUČILA: IBM će praviti kovid pasoše, milionski ugovor poznatoj kompaniji

Tanjug

09. 03. 2021. u 11:24

НЕМАЧКА ВЛАДА ЈЕ ОДЛУЧИЛА: ИБМ ће правити ковид пасоше, милионски уговор познатој компанији

Foto AP

NEMAČKA vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji.

List, pozivajući se na krugove unutar vlade Nemačke, navodi da je IBM pobedio nemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio „Corona Warn“ aplikaciju.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je ponude od više kompanija, a prema poverljivim podacima vakcinisani će dobiti digitalni pasoš preko centara za vakcinaciju, lekarskih ordinacia, putem sertifikata o vakcinaciji.

Sertifikat o vakcinaciji će najpre vakcinisanom biti uručen u papiru (2D kod) ili direktno preko jedne aplikacije na pametni telefon.

Preko aplikacije, koju sada treba da razvije IBM, restorani, prodavnice, fitnes centri, hoteli i sve druge ustanove mogu da regulišu pristup time što mogu proveriti da li je lice vakcinisano.

IBM-u je ovaj posao veoma unosan, jer, kako piše list, prema dokumentaciji Ministarstva, po sertifikatu će dobijati 50 evro centi.

To bi, ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80 odsto, godišnje oko 65 miliona ljudi, to jest 32,5 miliona evra.

Prema planu nakon zvanične objave odluke vlade digitalni pasoš bi trebalo da bude izrađen u roku od osam nedelja, što će omogućiti da od juna vakcinisani dobiju taj elektronski dokument.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)