I PRSTI STRANACA U AFERI PRISLUŠKIVANJE: Kako je planiran puč u državi i SNS

V. N.

02. 03. 2021. u 08:10

NEZAKONITO prisluškivanje i praćenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, koje su organizovale odmetnute strukture MUP povezane sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, osim ugrožavanja bezbednosti šefa države i uzdanja u njegovu javnu kompromitaciju, imalo je za cilj i podele u vrhu Srpske napredne stranke.

И ПРСТИ СТРАНАЦА У АФЕРИ ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Како је планиран пуч у држави и СНС

Foto Dragan Milovanović

U perfidnoj operaciji koja je, kako govore obaveštajni podaci, na kraju mogla da dovede i do fizičkog uklanjanja najjače političke figure u zemlji registrovani su uticaji stranih službi i zvaničnika. Naime, izvori "Novosti" prenose nam da jedan diplomata iz SAD već duže vreme pokazuje otvorenu naklonost prema pojedinim funkcionerima SNS, koji bi posle planirane "političke sahrane" Vučića izazvane njegovom i kriminalizacijom, preuzeli stranku i vlast u državi.

Da su pojedini funkcioneri u koje je Vučić imao veliko poverenje spremni da idu toliko daleko, pa čak i da šurujući sa mafijom ugroze i njegov život, predsednik je saznao još u četvrtak. Zatim ga je potpuno porazilo saznanje da je jedan od ljudi kojima je lično mnogo pomogao - Slaviša Kokeza, kome su u međuvremenu porasli i politički apetiti, odbio poligrafsko testiranje na direktno pitanje da li je učestvovao u pripremi atentata na prvog čoveka Srbije.

U nastavku ovog bezbednosnog trilera u ponedeljak je ponovo saslušana bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović i opet je odbila da ide na detektor laži! Ona je ispitivana u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) o kontaktima koje je imala sa vođama dve kriminalne grupe, kao i sa "kavačkim klanom". Tema je bila njena veza sa Darkom Elezom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, o čemu je u policiji prošle nedelje govorio, pored ostalih, poznati ugostitelj Aleksandar Kajmaković, poznat pod nadimkom Aca Bosanac.

Hrkalovićeva je posle višesatnog razgovora sa istražiteljima izašla u pratnji čak četvorice advokata. Prema nezvaničnim saznanjima njeno ispitivanje nije baš teklo glatko. Poligraf je odmah odbila, a nije pristala ni kada joj je ponuđeno da odabere samo jedno pitanje, na koje bi odgovorila na "detektoru laži".

- Na momente je izgledala čak dezorijentisano, pogotovo kada su je inspektori pitali o konkretnim situacijama - navodi naš sagovornik, blizak istrazi.

Foto: I. Marinković

Jedan od njenih advokata Nenad Tasić izjavio je da je Hrkalovićeva pozvana u svojstvu građanina i da je ispitana u vezi "sa ugroženošću predsednika Vučića". Inspektore za borbu protiv organizovanog kriminala, kako saznajemo, interesovao je i njen odnos sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Aleksandrom Stepanovićem, sa kojim se, prema tvrdnjama svedoka, često sastajala i bila izuzetno bliska.

- Kajmaković je pričao i o povezanosti Slaviše Kokeze i Dijane Hrkalović, a predsednik FSS je u nedelju tokom ispitivanja u policiji, odbio da ide na poligraf tvrdeći da ga je tako savetovao upravo predsednik Višeg suda Stepanović - navodi izvor "Novosti".

Podsetimo, Kajmaković je, navodno, ispričao istražiteljima da je Kokeza urgirao da Veljina ekipa obezbeđuje njegove lokale, a naveo je i da je sa prvim čovekom FSS i tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem otvorio restoran "Temperament" u beogradskoj Beton hali. Ove navode je Stefanović kasnije demantovao.

Istraga o stvarnim šefovima grupe Belivuka i Miljkovića, kao i Eleza, koji su planirali u jednom trenutku da se spoje u jednu ekipu, došla je da podataka da su naloge mahom primali od Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavačkog klana". Ipak, istraga koju sada vode MUP Srbije, BIA i Tužilaštvo za organizovani kriminal mogla bi da razotkrije celu hobotnicu, čiji kraci dosežu do zatvorskih ćelija, ali i državnih struktura u Srbiji i Crnoj Gori. Naročito je važno da javnost sazna ko je i iz vrha MUP i zbog čega štitio kriminalnu grupu koja je po svireposti nadmašila i zloglasni "zemunski klan". Uz to, jedan o glavnih tokova istrage je i razotkrivanje krijumčarskih lanaca kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi.

VEZA SA VAJDIĆEM I "ALKATRAZOM"

PRE nekoliko dana Damjan Šobić, čelnik još jedne frakcije Partizanovih navijača "Alkatraz", našao se iza rešetaka. U njegovom štek stanu policija je pronašla pištolj sa izbrušenim serijskim brojem, kao i municiju. Tokom racije zaplenjeno je nekoliko automobila, od čega su čak dve bile blinde - "audi" i BMV.

- Šobić je u bliskim odnosima sa Vladimirom Vajdićem, takođe, jednim od vođa "Alkatraza". Prema operativnim podacima ovi oduzeti automobili su, zapravo njegovi. Iz tog razloga i ne čudi što je u jednom od njih pronađena stara lekarska dokumentacija Dijane Hrkalović. On i Hrkalovićeva bili su izvesno vreme emotivni partneri - navodi izvor "Novosti".

Vajdić je, inače, hapšen nekoliko puta zbog sumnje da trguje narkoticima. Policija ga je u proteklom periodu više puta zaustavljala i oduzimala vozila i oružje, ali je uvek na intervenciju Hrkalovićeve bio pušten.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist