DAČIĆ: Ako nam neko donosi non pejper,gubi vreme

Tanjug

27. 02. 2021. u 11:18

AKO neko želi da donese neki "non pejper" sa uslovima u vezi s Kosovom i Metohijom, neka ne gubi vreme, jer Srbija neće pristati ni na kakve ucene, poručio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

ДАЧИЋ: Ако нам неко доноси нон пејпер,губи време

Arhiva

Povodom najavljene posete Beogradu i Prištini evropskog posrednika za dijalog o KiM Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Metjua Palmera, on je za TV Pink kazao da je realno očekivati da će EU i SAD nastupati zajedno na Zapadnom Balkanu, jer se, kako kaže, promenio njihov odnos.

Dačić je dodao da očekuje teške pritiske u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, ali je istakao da je, međutim, situacija na terenu sada drugačija i da Srbija više nije u situaciji da "samo osluškuje i gleda kako reaguju gospodari".

"Pritisak će se pojačati, ali sve zavisi od političkog rukovodstva koje je u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene. Ako neko planira da donese non pejper u Srbiju, neka ne gubi vreme", rekao je Dačić.

Ukazao je na mnogo puta ponovljeni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija želi kompromis i dogovor, ali da ne prihvata nikakve ucene koji bi podrazumevale priznanje Kosova.

"Uvek smo bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpišemo nešto, a da kasnije ne pridržavamo kao što je radila Priština. Biće teških pritisaka, ali ako neko želi korektan odnos, mi smo tu", kazao je Dačić.

Upitan da li će "non pejper" možda biti rezultat najavljenih posete Lajčaka i Palmera, Dačić je kazao da te posete mogu biti obrazložene time da su prošli izbori na Kosovu, i da se vidi kakva će dalje biti situacija kada je reč o nastavku dijalogu, ali da više od toga ne može da se očekuje jer, kako je rekao, vlada u Prištini još nije formirana.

"Ta vlada će biti veoma ekstremna, odbijali su bilo kakav dijalog, nije to ništa sada optimistično u smislu da je albanska strana nevina, a da u nama neko gleda krivca, to više nije tako", rekao je Dačić.

On je rekao da će u ponedeljak 1. marta biti realizovana prva aktivnost u međustranačkom dijalogu, video konferencija na kojoj će kao predsednik Skupštine Srbije razgovarati sa delegacijom Evropskog parlamenta koju će predvoditi Dejvid Mekalister.

Nakon toga će, kaže Dačić, biti zakazan dijalog sa strankama i ističe da, ako učestvuju vanparlamentarne stranke, treba pozvati ne samo tzv. bojkot opoziciju već sve stranke koje imaju značaj na političkij sceni.

Dačić je naveo da ishod dijaloga treba da bude sagledavanje da li i šta treba popraviti u izbornim uslovima i naglasio da je spreman da vodi dijalog koji treba da bude konkretan, a ne načelnog karaktera i da se "drže političke tirade".

Kako je rekao, deo opozicije očekuje da će EP u okviru međustranačkog dijaloga biti na njihovoj strani i uceniti vlast da prihvati njihove zahteve, o kojima, kaže, nije obavešten, već je čuo u medijima.

"Imaćemo aktivnosti na međustranačkom dijalogu, ali neću dozvoliti da se od toga pravi spektakl, a da u drugom planu bude sve što radim, borba za živote ljudi i za vakcinaciju, pitanje ekonomije, borba protiv kriminala i korupcije, pitanje regionalne stabilnosti i zaštite našeg nacionalnog i državnog interesa,", naglasio je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)