DŽIHAD ZA PROFESORA: Islamisti nastavljaju da prete Francuskoj i Francuzima, javnost podeljena

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 02. 2021. u 23:18

SVE više malih islamskih država se formira u mnogim predgrađima u našoj zemlji, poručio je Žordan Bardela, potpredsednik francuske stranke Nacionalno okupljanje na čijem čelu se nalazi Marin le Pen, posle njegove posete policijskoj stanici u mestu Trap, tridesetak kilometara jugozapadno od Pariza, u kome živi značajna zajednica građana muslimanske veroispovesti.

ЏИХАД ЗА ПРОФЕСОРА: Исламисти настављају да прете Француској и Французима, јавност подељена

Podsećanje na pokojnog Samijela Patija / Foto AP

Razlog njegove posete bila je podrška profesoru filozofije u srednjoj školi u ovom mestu Didijeu Lemeru koji trenutno živi uz policijsku zaštitu posle odavanja priznanja mučki ubijenom kolegi Samijelu Patiju kome je odrubljena glava. Lemer je tada kritikujući salafizam u Trapu, upozorio na nedostatak državne strategije u borbi protiv radikalnih islamista.

Ovaj profesor filozofije je, između ostalog, istakao da su, od kada je 2000. godine zapaljena sinagoga u Trapu, ovo mesto redom napuštali Jevreji, a zatim i drugi, uključujući i umerene muslimane. Rekao je da se ulicama ovog mesta slobodno kreće 400 osoba upisanih u policijsku kartoteku kao opasno radikalizovana lica. Istakao je i da se radi o početku rata terorom i da je ugroženo francusko nasleđe.

- Svaki put kada uđem u kola, proveravam da li su mi zaključana vrata. Gledam da li me prate. Ne želim da živim u strahu - poručio je ovaj profesor, koji je, u međuvremenu, zbog svega odlučio da napusti posao nastavnika, posle 20 godina predavanja u istoj školi.

Afera s profesorom Lemerom odjeknula je na državnm nivou. Gradonačelnik ovog mesta, levičar Ali Rabe je prethodnih dana u školi gde je predavao ovaj profesor delio flajere u kojima kritikuje njegov odnos prema žiteljima Trapa. Oglasili su se posle toga predsednica pariskog regiona Valeri Pekres, ali u znak podrške, i predsednik regiona Provansa - Alpi -

- Azurna obala Reno Mizelije, tražeći od vlasti da pokrenu proceduru da bi se gradonačelnih razrešio dužnosti.

- Nijedan profesor ne sme da bude napadnut zato što je odao počast Samijelu Patiju i branio republikanske vrednosti - napisalo je, između ostalog, dvoje predsednika regiona.

Rabe, međutim, kaže da je i sam meta pretnji smrću od kada je ova afera izbila u javnost.

DžIHADISTI IŠLI U IRAK

U TRAPU je 2005. razmontirana grupa koja je bila zadužena da regrutuje islamske borce za Irak. Njihov vođa je bio jedan od odgovornih za seriju atentata 1995. godine u Parizu. Od 2014. čak 77 mladih iz ovog mesta sa 32.000 stanovnika otišlo je u džihad u Siriju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024