MINISTRI I DIREKTORI NA TAPETU KOD VUČIĆA: Preispitaće se rad ovih funkcionera

D. MILINKOVIĆ

03. 02. 2021. u 09:00

NEKOLIKO ministara, među kojima je većina onih koji su prvi put seli u fotelju u Nemanjinoj 11, ali i direktori pojedinih velikih javnih preduzeća, nisu pokazali očekivanu ozbiljnost i zalaganje na funkcijama koje obavljaju i zbog toga će se naći na meti ozbiljnih kritika predsednika Aleksandra Vučića - saznaju "Novosti".

МИНИСТРИ И ДИРЕКТОРИ НА ТАПЕТУ КОД ВУЧИЋА: Преиспитаће се рад ових функционера

Aleksandar Vučić

Šef srpske države najavio je da će u četvrtak podneti izveštaj Vladi o razgovorima o KiM koje je u Parizu vodio sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali i dati svoje viđenje dosadašnjeg angažmana ministara i direktora čijim radom, kako je rekao, nije zadovoljan.

Na toj "listi" su, prema našim informacijama, ministarka trgovine Tatjana Matić, šef resora građevine Tomislav Momirović, kao i Anđelka Atanasković, koja vodi portfelj privrede. Kritike, prema našim saznanjima, može da očekuje i rukovodstvo nekoliko javnih preduzeća, među kojima su i EPS, "Putevi Srbije" i "Koridori".

Izvori "Novosti" prenose da je predsednika ogorčilo to što su mnogi ministri, a pogotovo novajlije, još na privikavanju i nisu prionuli na posao, nego su izgleda odlučili da planduju u svojim kabinetima do izbora koji su najavljeni na proleće 2022. godine. Ta lagodnost, tvrde naši izvori, ide dotle, da pojedini, kad god mogu, izbegavaju čak i da se pojave na nekoliko sati u Skupštini Srbije, kako bi branili zakone i odgovarali na poslanička pitanja.

Tako za sednicu od 26. januara nisu mogli da "nahvataju" neke od ministara, pa su u parlament otišli Branislav Nedimović i Aleksandar Vulin, koji vode resore poljoprivrede i unutrašnjih poslova. Kada je to saznao, Vučić nije krio da je šokiran ovakvim ponašanjem, pa se dva dana kasnije, u četvrtak, 28. januara, u parlamentu da odgovaraju na poslanička pitanja, pored premijerke, pojavilo čak 15 ministara.

Vučić je posebno nezadovoljan time što upravo ovaj nerad ili nesnalaženje pojedinih ministara doprinosi i suficitu u budžetu, jer nisu u stanju da osmisle i realizuju projekte i potroše novac koji su tražili pre dva meseca. On će tražiti da ih potroše, kako bismo imali ekonomski rast, jer da bi zemlja brže napredovala, potrebno je graditi bolnice, puteve...

- Svima su u glavi izbori 2022 - rekao je Vučić.

Posebno njegovo razočaranje bio je i propust u vezi sa "bregzitom", odnosno to što izlazak Velike Britanije iz EU nije na vreme iskorišćen kako bi se sa ovom zemljom postigao sporazum o slobodnoj trgovini. Vučić kao najodgovorniju za ovo smatra ministarku trgovine Tatjanu Matić, ali i pojedine iz kabineta Brnabićeve. O tome je govorio i u ponedeljak u Parizu:

- Imam pitanje za ministre, znali su za "bregzit", zašto nisu završili sporazum sa Britanijom? Biće posledica, nek počnu da rade ili neka idu. Sa Britanijom imamo razmenu od 600 miliona evra, to što nemamo sporazum odraziće se negativno na BDP 0,1-0,2 odsto.

STO DANA RADA VLADE

IZVEŠTAJ koji Vučić treba da podnese poklapa se i sa 100 dana rada Vlade, koja je formirana 28. oktobra prošle godine. Očekuje se i da narednih dana ministri dostave svoje raporte o tome šta su uradili u svojim resorima u protekla tri meseca i kakvi su im planovi za naredni period. Zasad se, kako saznajemo, ne razmišlja o opciji rekonstrukcije ministarskog kabineta, s obzirom na to da je on inače oročen do proleća 2022, ali ako se propusti budu nastavili ni ovaj scenario ne bi trebalo u potpunosti isključiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a