IFIMES O SRBIJI: Zahvaljujući Vučiću Beograd postao epicentar dešavanja

Tanjug

02. 02. 2021. u 00:27

MEĐUNARODNI institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) ocenio je da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar regionalnih dešavanja i ključna za mir i stabilnost u regionu.

ИФИМЕС О СРБИЈИ: Захваљујући Вучићу Београд постао епицентар дешавања

Foto: Predsedništvo

U analizi "Prevremeni izbori na Kosovu 2021:Šansa za novi početak?", Institut se osvrnuo na situaciju u regionu navodeći da su zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje "mini Šengena" prioriteti u regionalnoj saradnji, i da pojedinačno male zemlje ne mogu da privuku globalne investitore.

Zbog toga bi, navodi se, za odstranjivanje unutrašnjih graničnih i administrativnih barijera i carina, bilo efikasnije za zemlje zapadnog Balkana da imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regiona.

"Vučić uspešno rebrendira Srbiju, a Kosovo je u stalnom nazadovanju zahvaljujući neodgovornim političkim elitama, koje vršeći javne i odgovorne funkcije u prvi plan stavljaju svoje lične interese i bogaćenje, a ne interese Kosova", zaključuje se u analizi.

Kao primer Ifimes navodi mišljenje analitičara da je Srbija dodatno ojačala svoju poziciju za vreme pandemije virusa kovid-19 uspešnim suprotstavljanjem pandemiji u martu 2020.godine, a sada još uspešnijom vakcinacijom stanovništva.

Sa druge strane, vakcinacija je potpuni fijasko vlade premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija, koji će se verovatno, navodi se, upisati kao "najnesposobniji premijer Kosova", a broj žrtava zbog pandemije kovida-19 premašiće sva očekivanja.

Komentarišući predstojeće izbore na KiM, Ifimes navodi da su oni ponovno u znaku obračuna dela srpske opozicije i albanskih političkih stranaka sa Srpskom listom, koju predvodi Igor Simić, a podržava predsednik Srbije Vučić.

"U stvari, preko Srpske liste, koja je favorit izbora u srpskoj zajednici na Kosovu, pokušaće da se obračunaju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako se približava završnica izborne kampanje rastu tenzije usmerene prema Srpskoj listi, u koju je uključeno i korišćenje nasilja", piše Ifimes.

Kako se navodi, od izuzetne važnosti je da se okonča briselski dijalog Beograda i Prištine potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma, ukinu granice u regionu i otklone barijere i tako započne intenzivna međusobna saradnja.

U Analizi se dalje navodi da su sve dosadašnje vlade na Kosovu, preuzimanjem vlasti najavljivale ubrzan razvoj sa obećanjem, da će izgrađivati snažne institucije, koje će biti faktor unutrašnje stabilnosti i mira i da će tako doprinositi stabilnosti i miru u regionu.

"Obećanja se nisu se ispunila, a građani Kosova su duboko razočarani vladajućim političkim strukturama, jer su jedini u regionu, koji nemaju bezvizni režim. Nigde na svetu, iz dosadašnje prakse, nije zabeleženo, da su političko-kriminale strukture izgradile snažne državne institucije, nego upravo suprotno", piše u analizi.

Navodi se da kriminal na Kosovu svoje korene vuče još iz vlade u egzilu, a da su jezgro kriminala komandanti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i (para)obaveštajna služba (ShIK) u saradnji sa političkim strukturama.

Kada se sagleda nedavna prošlost mogu se primetiti snažne veze između sadašnjih političkih lidera i ogromnih suma novca, koje su sakupljane kroz različite fondove, piše Ifimes i dodaje da su brojne aktivnosti bile netransparentne i da se dovode u vezu sa enormnim bogaćenjem pojedinih aktuelnih i bivših političkih čelnika i članova njihovih porodica.

"Kriminal i korupcija su nastavljeni i posle međunarodne intervencije i rata na Kosovu 1999. godine. Nepotizam je prisutan u svim segmentima društva, a odvija se pod neposrednom kontrolom i usmjeravanjem iz vrhova političkih stranaka", navodi Ifimes u analizi.

Istovremeno, navodi se, analitičari upozoravaju na sinhronizovanu kampanju i povećane napade političko-kriminalnih struktura na Kosovu i "pokušaje diskreditacije usmerene protiv Pokreta Samoopređeljenje i njegovog predsednika Aljbina Kurtija".

Zaključuje se "da bi pobeda Samoopredeljenje stabilizovala političku situaciju kada bi Pokret sam formirao novu vladu", kao i da je potrebno da Samoopredeljenje pokaže politički senzibilitet prema manjinama, posebno srpskoj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (47)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024